Σοκ: Πίσω από τροχαία κρύβονται αυτοκτονίες λόγω οικονομικής κρίσης!!!


Η έλλειψη συγκέντρωσης, η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική...

ταχύτητα είναι από τις συχνότερες αιτίες των τροχαίων.


Οι ψυχίατροι, ωστόσο, σκιαγραφούν ως ένα άλλο πιθανό αίτιο πίσω από πολλά τροχαία στη χώρα μας και την ψυχολογική κατάσταση των οδηγών.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, έχουν φτάσει να αποδίδουν τους θανάτους στην άσφαλτο ακόμη και σε αυτοκτονικές συμπεριφορές, οι οποίες έχουν επιταθεί λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Η σύνδεση αυτή γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία.

Αυτά όμως που θεωρούνται ύποπτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», (δηλαδή ως απόπειρα αυτοκτονίας) δεν καταγράφονται ως τέτοια.

«Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά αποτελεί πολύπλευρο, πολύπλοκο και δυσεπίλυτο κοινωνικοψυχοβιολογικό φαινόμενο. Στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης» σημείωσε ο Βασίλης Κονταξάκης, καθηγητής Κλινικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών παρουσιάζοντας στα χρόνια της κρίσης μια αύξηση των αυτοκτονιών και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας». Επισήμανε ο ίδιος ενόψει της επιστημονικής ημερίδας «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο – οικονομικής κρίσης» που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η δυστυχία είναι συνώνυμο της κρίσης: το 2013 καταγράφηκαν 532 αυτοκτονίες και το 2014 άλλες 565, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα νούμερα δεν αποδίδουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού πολλές αυτοκτονίες δεν δηλώνονται για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα αίτια των αυτοκτονιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.


Η ανεργία και τα χρέη τσακίζουν την ψυχολογία των ανδρών στις ηλικιακές ομάδες έως τα 64 χρόνια. Ανάλογος συσχετισμός, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε στο δίπολο γυναίκα – ανεργία… (real)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35