Τα τηλεοπτικά κανάλια των 90s που δεν είναι πια μαζί μας…


Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι δε λένε; Αν...

αναλογιστεί κανείς ότι οι ελληνικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν το ντεμπούτο τους στις αρχές της δεκαετίας του '90 με την αλλαγή του τηλεοπτικού πεδίου, τότε οι σημερινοί "παλιοί" που θυμούνται το New Channel και τα "ρετρό" πλέον κανάλια που μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, είναι κατ' ουσίαν η σημερινή γενιά των 30αρηδων που μεγάλωσε μαζί τους.


Το κανάλι του Βασίλη Λεβέντη, ο Jeronymo Groovy με τις θρυλικές τηλεοπτικές - ραδιοφωνικές παραγωγές του, το Seven X με την "Οικογένεια Μάνστερ", τo Junior's TV με τα παιδικά που έπαιζε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα και ήταν η τότε "όαση" των γονιών της Ελλάδας, το Alter, το TV Magic και τόσα άλλα που είτε τα έφαγε η κρίση, είτε αντικαταστάθηκαν, είτε είδαν τα αφεντικά τους να "βαράνε πιστόλι" που λένε και στη γλώσσα των οικονομικών της πιάτσας. Φυσικά, από αυτά δεν μπορεί να εξαιρεθεί και η πάλαι ποτέ ΕΡΤ που ανοίξει ή δεν ανοίξει, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο ενδεικτικά ρετρό κανάλια της δεκαετίας του '90 κυρίως που μας θυμίζουν τα παιδικά ή εφηβικά μας χρόνια και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. Σαν φόρος τιμής στη νιότη μας, σαν φόρος τιμής στην πολύπαθη ελληνική τηλεόραση που ακόμα δεν μπορεί να αποφύγει τα λάθη ή τις "νευρώσεις" του παρελθόντος της.
Γιατί τα 90s ήταν τα χρόνια της αθωότητας για το τηλεοπτικό τοπίο μας. Με τις αντιγραφές, τα λάθη, τις υπερβολές, αλλά και τον αυθορμητισμό, την πειρατεία και τον ρομαντισμό που έκανε αυτά τα κανάλια μοναδικά και λιγότερο "επαγγελματικά".
Πάμε να κάνουμε λοιπόν μια βουτιά στο πρόσφατο, πολύχρωμο παρελθόν μας.

New Channel

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου του 1990. Το New Channel γίνεται το τρίτο ιδιωτικό κανάλι που εκπέμπει σε πανελλαδική εμβέλεια στη χώρα μας. Είχαν φυσικά προηγηθεί το MEGA και ο ANT1 ενώ την ίδια εποχή άνοιξε και το Κανάλι 29. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας. Στην κατοχή του είχε και τον δημοτικό σταθμό Θεσσαλονίκης TV100. Έτσι, τα δύο αυτά κανάλια έπαιζαν το ίδιο σχεδόν πρόγραμμα.
Το μεγάλο "άνοιγμα" στην αγορά έγινε το 1992 όταν και άρχισε να προβάλλει σειρές όπως η "Δυναστεία" αλλά και ελληνικές σειρές δικής του παραγωγής όπως "Το τίμημα (1992)". Στη συνέχεια άρχισε να παίζει σειρές του ΑΝΤ1 σε επανάληψη ενώ από το κεντρικό δελτίο του πέρασαν ονόματα όπως οι Δημήτρης Κωνσταντάρας και η Μένυα Παπαδοπούλου.
Στο New έγινε και η πρώτη εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην Ελληνική τηλεόραση με τον "Κίτρινο Τύπο". Το 1993 το κανάλι άρχισε να προβάλλει το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Στις "πρώτες" του New πρέπει να συμπεριλάβουμε και το show "Μύθοι και πραγματικότητα" μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με το ντεμπούτο των εκπομπών lifestyle στη χώρα μας μέσω του εν λόγω σταθμού.

Παρουσιαστής ήταν ο Δημήτρης Παπανώτας που συνδέθηκε με το κανάλι.

Από εδώ ξεκίνησε την μακροχρόνια πορεία του και το "Χρυσό Κουφέτο" ενώ το New δεν δίστασε να ταράξει τα νερά της τότε νέας ιδιωτικής τηλεόρασης με την εκπομπή "Ερωτοδικείο" με την Βίκυ Μιχαλονάκου, τον Πέτρο Λεωτσάκο, την Πόπη Τσεσμελή, την Ελένη Λουκά.

Στα τέλη των 90s το πρόγραμμα του New έγινε κατά βάση μουσικό ενώ το 2000 άλλαξε ιδιοκτησία και πέρασε στα χέρια της Stabilton Α.Ε.. Ο σταθμός μετονομάστηκε σε New Tempo και 6 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2000 σε Tempo TV ή απλά Tempo.

Το Tempo πτώχευσε και τον Οκτώβριο του 2003 σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά. Από το Tempo πέρασε τότε και ο Νίκος Ευαγγελάτος.



Κανάλι 29

Ο πρώτος σταθμός του Ομίλου Κουρή και από τα πρώτα κανάλια που απέκτησε άδεια εκπομπής μαζί με το MEGA και τον ANT1.

Το κανάλι συντασσόταν ξεκάθαρα με το ΠΑΣΟΚ και "άνοιξε" τα πλατό του τον Ιανουάριο του 1990 σε πανελλαδική εμβέλεια. Πιο αντιπροσωπευτική εκπομπή ήταν το "Επί του πιεστηρίου" το οποίο και παρουσίαζε ο ιδιοκτήτης, Μάκης Κουρής.

Άλλη εκπομπή που έγραψε τη δική της ιστορία ήταν "Η άλλη όψη" του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Πρωτοπορία του καναλιού ήταν το τηλεπαιχνίδι "Όποιος προλάβει πρώτος" ,με τον Όμηρο Αθηναίο, το οποίο έβγαζε στον αέρα ζωντανά τηλεθεατές και μοίραζε δώρα.

Είχε και μια από τις πρώτες εκπομπές για υπολογιστές και τεχνολογίες, το "Βαδίζοντας προς το 2000".

Από αυτή τη συχνότητα ξεκίνησε την πολυετή πορεία της και η Δέσποινα Μοιραράκι με τα χαλιά της. Τον Δεκέμβριο του 1993 ο σταθμός εξαγοράστηκε από την εταιρεία "ΝΕΑ Τηλεόραση Α.Ε." και στη συχνότητά του εξέπεμψε το Star Channel στις 4 Δεκεμβρίου 1993.



Κανάλι 67


Το κανάλι ιδρύθηκε το 1990 από τον Βασίλη Λεβέντη. Το "Κανάλι 67" μετονομάστηκε το 1993 σε "Κανάλι 40: Κοινωνική και Οικολογική Τηλεόραση Ελλάδος". Ο σταθμός στα τέλη του 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή που τον μετονόμασε αρχικά σε Extra Channel και αργότερα σε Extra Channel 3.

Οι πολιτικές εκπομπές του Βασίλη Λεβέντη με τις προφητείες του, έμειναν στην ιστορία ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα ήταν κατά βάση μουσικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σταθμός έγινε ιδιαίτερα γνωστός μετά το κλείσιμο του και έχει περάσει στην cult σφαίρα των ελληνικών, τηλεοπτικών πεπραγμένων.




 ALTER

Το Alter Channel (ή απλά ALTER) ήταν ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας που είχε έδρα το Περιστέρι Αττικής. Η λέξη ALTER σημαίνει αλλάζω (Alter Channel=αλλάζω κανάλι).

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1990 αρχικά με το όνομα Κανάλι 29 για το οποίο γράψαμε παραπάνω. Τον Μάρτιο του 1994 ο σταθμός μετονομάστηκε σε ΚΑΝΑΛΙ 5, αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου του 1999 σε ALTER 5 ενώ στις 29 Οκτωβρίου του 2000 πήρε το τελικό όνομά του με το οποίο και τελικά έκλεισε.

Ιστορική ήταν η εκπομπή στο ΚΑΝΑΛΙ 5 "Τα παιδιά της νύχτας" με τον Κώστα Μυλωνά.

Όλα άλλαξαν το 2002.

Το κανάλι επαναλανσαρίστηκε ως Alter λοιπόν και μπήκε σοβαρά ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα Ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Την ίδια χρονιά, το δελτίο ειδήσεων του σταθμού ξεπερνά τις 250.000 εκπομπές από κάθε άλλο κανάλι (π.χ.: το Star Channel) και γίνεται το πρώτο δελτίο ειδήσεων.

Αργότερα, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Alter μετακινεί το δελτίο ειδήσεων από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι μία ακόμη ώρα και 20 λεπτά, για να ανταγωνιστεί με τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων όπως τα νέα του ΑΝΤ1.

Το Star Channel έκανε το ίδιο. Ένα μήνα μετά, οι επικεφαλής του Alter και του Tempo TV (το οποίο έκλεισε) απολύθηκαν.

Ο σταθμός από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τα μέσα του 2013 παρέμενε κατειλημμένος από τους εργαζομένους του, οι οποίοι βρίσκονταν σε επίσχεση της εργασίας τους, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται.

Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον, άδεια αναλογικής και ψηφιακής εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας. Το κανάλι δύσκολα θα εκπέμψει ξανά, μιας και εδώ και δυόμισι χρόνια ακούγονται συχνά πυκνά φήμες περί επαναλειτουργίας του, κάτι που δεν έχει ποτέ γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου, η οριστική του πτώχευση το Σεπτέμβρη του 2013, έδωσε στο ΕΣΡ το δικαίωμα να πάρει πίσω την άδεια εκπομπής.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου του 2013 το κτήριο που λειτουργούσε ο σταθμός σφραγίστηκε.




(e-radio)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35