Το πείραμα του «αόρατου γορίλα» του 1999 μελετά την επιλεκτική προσοχή. Ζητείται να παρακολουθήσεις ένα βίντεο όπου τρεις άνθρωποι με λευκές μπλούζες και τρεις με μαύρες μπλούζες κινούνται ακανόνιστα σε έναν μικρό χώρο και ανταλλάσσουν πάσες με μια μπάλα του μπάσκετ. Ζητείται να μετρήσεις τις πάσες των παικτών με τις άσπρες μπλούζες.
Κάποια στιγμή διασχίζει και βρίσκεται στο κέντρο του χώρου, ανάμεσα στους παίκτες, ένας γορίλας. Το πείραμα ερευνά κατά πόσο οι άνθρωποι θα τον παρατηρήσουν ή όχι, παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι εμπνευστές του αναφέρουν ότι μόνο οι μισοί τον παρατηρούν.
Πριν από δύο χρόνια το τραγούδι «This is America» («Αυτή είναι η Αμερική») του Childish Gambino, σε συνδυασμό με το σκληρό βίντεο κλιπ του, έκανε θραύση. Με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, το τραγούδι, που μιλά με εξαιρετικά μοντέρνο τρόπο για τη ρατσιστική βία εις βάρος των μαύρων, έγινε το… σάουντρακ των ημερών. Γυρισμένο σε μια τεράστια άδεια αποθήκη που συμβολίζει την Αμερική, ο (Αφροαμερικανός) καλλιτέχνης κινείται χορευτικά και ενώ ο ίδιος, στο επίκεντρο, είναι ο πρωταγωνιστής της βίας, γύρω του, στο βάθος διεξάγεται μια διαρκής σύγκρουση αστυνομίας και μαύρων.
Ο θεατής επικεντρώνει στον πρωταγωνιστή με τις χορευτικές κινήσεις του, που μοιάζει να ενσαρκώνει το στερεότυπο του μαύρου ως γκάνγκστα (μέλους συμμορίας) που ζει με τη βία ως δεύτερη φύση και με όνειρο τα λεφτά.
Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.
Αντίστροφα από το πείραμα, εδώ ο «γορίλας» δεν περνάει από το κέντρο του χώρου, αλλά κινείται περιμετρικά. Και χρειάζεται να προσέξεις ολόκληρο το σκηνικό βίας που ξεδιπλώνεται στο φόντο για να δεις ποιοι είναι οι (αόρατοι) πρωταγωνιστές.
Πηγή: Αυγή / Νίκος Λιονάκης