Μαζικό είναι το κύμα της φυγής για τους Έλληνες καθώς...
σχεδόν, μισό εκατομμύριο πολίτες (427.000) εγκατέλειψαν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή από το 2008 έως σήμερα. Μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για νέους, μορφωμένους και με επαγγελματική εμπειρία.Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται στοιχεία της έκθεσης της ΤτΕ, η έξοδος άρχισε δειλά το 2008, το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους, ενώ το φαινόμενο συνεχίστηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015.
Όπως επισημαίνεται δε στην έκθεση της ΤτΕ, η διαδικασία εξόδου Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας είναι σε εξέλιξη και δεν διαφαίνεται πότε θα τερματιστεί.
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η Ελλάδα έχει γνωρίσει άλλα δύο κύματα εξόδου (1903 – 1917 και 1960 – 1972), ωστόσο η διαφορά της σημερινής εκροής με τις προηγούμενες είναι ότι ενώ παλαιότερα μετανάστευαν κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες, σήμερα τη χώρα εγκαταλείπουν νέοι μορφωμένοι και με επαγγελματική εμπειρία.
Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι εξερχόμενοι Ελληνες, μόνο κατά το 2013, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η αναλογία των νέων τής πλέον παραγωγικής ηλικίας 25-39 ετών ξεπερνά το 50% στο σύνολο των εξερχομένων… (4news)