2 Απριλίου: Το παιδικό βιβλίο ταξιδεύει στη γνώση


Μια φορά κι έναν καιρό, μια ανοιξιάτική μέρα σαν κι αυτή, πριν πάρα πολλά...

μα πάρα πολλά χρόνια, σ’ ένα όμορφο νησί της Δανίας, στη Φιονία, γεννήθηκε ένα αγοράκι, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.


Προς τιμήν αυτού του μεγάλου παραμυθά, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People) ΙΒΒΥ, από το 1966 γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου το Παιδικό Βιβλίο.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής, ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Για φέτος, το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Βραζιλίας. Το μήνυμα, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από ένα μικρό παραμύθι με νοήματα και μηνύματα για τη σημερινή μέρα, έγραψε η Luciana Sandroni. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο εικονογράφος, σκιτσογράφος και συγγραφέας Ziraldo.

Σκοπός του εορτασμού αυτού είναι: να τονιστεί η ανεκτίμητη αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς επίσης να ενθαρρυνθεί η διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Η συμβολή του βιβλίου για την ψυχοπνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι μεγάλη. Από τη στιγμή που το παιδί είναι σε θέση να πιάσει αντικείμενα, δηλαδή από τη βρεφική ηλικία, καλό είναι να έχει την πρώτη του επαφή με το βιβλίο.

Στην αρχή το θεωρεί παιχνίδι. Το ταλαιπωρεί, το δαγκώνει, το σχίζει, ακούει τους ήχους που μπορεί να παράγει, παρατηρεί τα χρώματα και τα σχέδια, στην αρχή βιαστικά, μετά πιο προσεκτικά.

Σιγά-σιγά καθώς μεγαλώνει, αναγνωρίζει τα αντικείμενα. Μετά αρχίζει να διαβάζει με εικόνες και αργότερα έρχεται το διάβασμα των λέξεων.

Κάντε λοιπόν το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο. Δώστε του τη δυνατότητα, τη χαρά και την ικανοποίηση να ταξιδέψει στο φανταστικό κόσμο του βιβλίου, της ανάγνωσης, της εικονογράφησης, χαρίστε του στιγμές ευτυχίας και ξεγνοιασιάς.

Όπως φροντίζεται καθημερινά, για την σωματική υγεία του παιδιού σας, για την ικανοποίηση των αναγκών του, για την τροφή του, για το ρουχισμό και το παιχνίδι του, πάρτε την απόφαση να φροντίσετε και για την πνευματική υγεία και τροφή του.


Καλλιόπη Γραμμένου



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35