Τεστ: Εσείς βλέπετε πάπια ή κουνέλι;


Τι βλέπετε; Μια πάπια ή ένα κουνέλι;

Αυτή είναι μια πολύ γνωστή οπτική ψευδαίσθηση την οποία μπορεί κανείς να δει με δύο τρόπους, είτε σαν ένα κουνέλι, είτε σαν μια πάπια. Ποιο από τα δύο βλέπετε εσείς; Και όταν βλέπετε...


τη μία εικόνα, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή στην άλλη;


Και τώρα η πιο σημαντική ερώτηση – πόσο γρήγορα μπορείτε να αλλάξετε από τη μια εικόνα στην άλλη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στην αρχή διακρίνουν την πάπια και μετά διακρίνουν το κουνέλι. Το ζήτημα όμως είναι πόσο γρήγορα μπορείτε να αλλάξτε αυτήν την εικόνα στο μυαλό σας. Χρειάζεστε πολύ νοητική προσπάθεια για να το καταφέρετε;

Η πρώτη εκδοχή αυτής της εικόνας δημιουργήθηκε το 1892 από το χιουμοριστικό γερμανικό περιοδικό «Filiegende Blattera» αλλά αργότερα η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον Ludwig Wittgeinstein στο έργο του «Φιλοσοφικά Ντιμπέιτ» ως μέσο για να περιγράψει δύο διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα.

Η φωτογραφία δεν αλλάζει αλλά η οπτική μας εμπειρία μπορεί να αλλάξει. Όροι όπως «πάπια» και «κουνέλι» κάνουν τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει διαφορετικές εικόνες από μία και μοναδική εικόνα.

Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Richard Wiseman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα της εναλλαγής των δύο εικόνων σχετίζεται με τη δημιουργικότητά μας.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί ένας νους να εναλλάσσει αυτές τις εικόνες, τόσο πιο δημιουργικός είναι.  Όπως ισχυρίζεται ο Wiseman, όταν αλλάζει κανείς την οπτική εικόνα από Πάπια σε Κουνέλι και το αντίστροφο δημιουργεί μια ισχυρή αλλαγή στον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.


Όσο πιο σύντομα λοιπόν μπορείτε κάνετε αυτή την εναλλαγή στο μυαλό σας, τόσο πιο δημιουργικός, ανοιχτών οριζόντων και σφαιρικής αντίληψης άνθρωπος είστε… (enallaktikidrasi)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35