Ο Νίκος Αραπάκης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Αραπάκης κάθησε μαζί μας στο πέτρινο τραπέζι της αυλής και καλώντας τους παιδικούς μας ήρωες στην παρέα μας, κάναμε ένα ταξίδι...


μέσα στο «είναι» μας!


  

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Η ανεμελιά. Η δυνατότητα να αγχώνεσαι για πράγματα ασήμαντα, τα οποία στο μυαλό ενός μικρού παιδιού είναι ζητήματα ζωής και θανάτου.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν; Τα παραμύθια δεν ήταν ποτέ η μεγάλη μου αγάπη. Περισσότερα ταυτίστηκα με τα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια. Ο Μπλεκ, η μάνα του Μπρούτο, το κογιότ ήταν μερικοί από τους αγαπημένους μου ήρωες.

Τι είναι για εσάς οι φίλοι; Ό,τι είναι για τους περισσότερους ανθρώπους.


Τι θέση νομίζετε ότι έχετε σήμερα μέσα στην κοινωνία; Την τελευταία τρύπα της φλογέρας, που έλεγε και η γιαγιά μου. Κοινώς, είμαι ένας από τα εκατομμύρια αναλώσιμους.


Ο «γείτονάς» σας, πιστεύεται ότι σας λέει αλήθειες ή σας ειρωνεύεται; Δεν έχω σχέση με τους γείτονες. Αγνοώ ακόμη και τα ονόματά τους.


Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει; Εξαρτάται από το λόγο που με έχει πικράνει. Αν δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, συγχωρώ σχετικά εύκολα. Αν όχι, το κρατάω μέχρι την άλλη ζωή.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας; Δεν έχω τέτοιο πράγμα. Ακόμη κι αν έχω κάποια προτερήματα, που είναι συζητήσιμο, αποκλείεται να είναι θεία δώρα.


Τι είναι για εσάς η δυστυχία; Δυστυχία είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Να μην ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, να έχεις απολέσει τα πάντα και κάποιοι καραγκιόζηδες να σου λένε για τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα; Η ανυπομονησία. Τεράστιο ελάττωμα.


Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε; Χρόνια μού την έχει γυρισμένη την πλάτη, αλλά δεν καταδέχτηκα ποτέ να την καλοπιάσω.


Τι είναι για εσάς η ευτυχία; Ευτυχία είναι «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου».


Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας; Σπάνια εκδηλώνω την αγάπη μου. Κυρίως διότι σπάνια αγαπώ. Πάντως, όταν μου συμβαίνει γίνομαι διαχυτικός.


Έχετε κλάψει ποτέ στη ζωή σας; Άπειρες φορές. Γενικώς, είμαι κλαψιάρης.


Έχετε προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη του άλλου; Κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό δεν θυμάμαι, αλλά είναι πολύ πιθανό. Η προδοσία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.


Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι; Έχω μετανιώσει σχεδόν για όλα. Και για όσα δεν έχω μετανιώσει, στην πραγματικότητα έχω μετανιώσει αλλά δεν το ξέρω.


Τι είναι για εσάς η απιστία; Φόρος τιμής, τρόπος ζωής ή μια άτυχη στιγμή; Η απιστία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.


Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια; Πες μου μια καλή κουβέντα και πάρε μου την ψυχή.


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας; Μολονότι φύσει αισιόδοξος, αυτή την περίοδο η αισιοδοξία είναι άγνωστη έννοια. Και μιλάω για γνήσια αισιοδοξία, που η ύπαρξή της οφείλεται σε λόγους χειροπιαστούς, και όχι για χαζοχαρούμενες προσεγγίσεις.


Τι συναίσθημα σας δημιουργεί η καθημερινότητα; Βαρεμάρα. Γενικώς και ειδικώς.


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό; Έχω ξεκινήσει να γράφω καινούργιο βιβλίο και είμαι στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών.


Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας; Την απέχθεια που νιώθω για τον νεοφιλελευθερισμό. Έκανα πολύ κόπο μέχρι να καταφέρω να τη συγκεντρώσω και δεν θέλω να τη χάσω.


Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει; Πολλά. Πάρα πολλά.


Σε ποια ταινία θα θέλατε να ήσασταν πρωταγωνιστής; «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός».


Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι; Πολλά. Πάρα πολλά.


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας; Δεν έχω συγκεκριμένα γούρια. Προληπτικός γίνομαι μόνο όταν παίζει ο Παναθηναϊκός.


Ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές; Το χωριό μου.


Ποιο ταξίδι θα θέλατε να ξανακάνετε; Στην Πόλη. Είναι ένας από τους ελάχιστους προορισμούς που θα ήθελα να πάω ξανά.


Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα; Εξαρτάται από την περίοδο. Αυτή την περίοδο με εκφράζει το «χέσε ψηλά κι αγνάντευε».


Πως φαντάζεστε τον κόσμο από ψηλά; Προτιμώ, λόγω υψοφοβίας, να φαντάζομαι τον κόσμο από χαμηλά.


Ποιο υπουργείο θα θέλατε να αναλάβετε και για ποιο λόγο; Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Προτιμώ να είμαι ένας από τους πολλούς που ελέγχει/κρίνει τους υπουργούς.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή; Αυτόν τον νόμο που θα επέβαλλε τον έλεγχο των ισχυρών. Μολονότι η ατιμωρησία των πλουσίων είναι παγκόσμιο φαινόμενο, στη χώρα μας έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ. Μέσα ο πιτσιρικάς που έκλεψε το κινητό, έξω ο «καινοτόμος» απατεώνας που έφαγε εκατομμύρια.


Ποιόν από τους πολιτικούς μας, θα θέλατε να τον δείτε ως ήρωα σε καρτούν; Τον Πάγκαλο. Ίσως την πιο καλτ φυσιογνωμία της εποχής μας.


Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους; Τον φανατισμό τους. Ο φανατικός μαλάκας δεν παλεύεται με τίποτα.


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε; Γουρούνι, να κυλιέμαι στις λάσπες και να τρώω τα πάντα.


Πιστεύετε στα όνειρα; Πιστεύω στα όνειρα που κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι.


Τι κάνετε πριν πέσετε το βράδυ για ύπνο; Γδύνομαι, μένω με το σώβρακο και τη φανέλα, ασχέτως αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, διαβάζω για μια/δυο/τρεις ώρες κι ύστερα ξεραίνομαι.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε; Να φάει όσα περισσότερα παγωτά μπορεί. Διότι θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα θέλει να φάει και δεν θα του το επιτρέπει ο γιατρός.




Ο Νίκος Αραπάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Έχει εργαστεί, ως δημοσιογράφος, σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Εσχάτως ασχολείται και με τη συγγραφή. Κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Και στη μέση η θάλασσα" (εκδόσεις Μπατσιούλας, και "Το δίκιο" (εκδόσεις Λιβάνης).

Αρθρογραφεί στο www.nostimonimar.gr.



(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ, Παύλος Ανδριάς)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35