«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη» – Νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση

Τη νέα εκπληκτική σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη» (The European Green Belt), που μας ταξιδεύει σε ένα από τα πιο φιλόδοξα οικολογικά έργα στον πλανήτη, θα απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 έως και την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στις 08:30.

Σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2023

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρώπη ήταν διχασμένη και ως προς τη φύση. Από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Σκανδιναβίας μέχρι τα Βαλκάνια, οι δυτικές χώρες και η πρώην Σοβιετική Ένωση χωρίζονταν από 12.500 χιλιόμετρα ουδέτερης γης, τείχη και συρματοπλέγματα, καθώς και ένοπλες περιπολίες.

Σήμερα, προηγουμένως διαχωρισμένες χώρες συνεργάζονται για τη δημιουργία διασυνοριακών εθνικών πάρκων και οικοτόπων για να μετατρέψουν αυτά τα μέρη σε πολύτιμα καταφύγια βιοποικιλότητας.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων μάς ταξιδεύει σ’ αυτόν τον θησαυρό χλωρίδας και πανίδας και μας προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία σε ένα από τα πιο φιλόδοξα οικολογικά έργα στον πλανήτη: την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου - Επεισόδιο 1ο

«Από τη Νορβηγία έως τις Χώρες της Βαλτικής»

Τα αρκτικά δάση στα σύνορα μεταξύ Νορβηγίας, Φινλανδίας και Ρωσίας έμειναν σε μεγάλο βαθμό προφυλαγμένα από την υλοτομία και το κυνήγι, χάρη στην παρουσία του Σιδηρού Παραπετάσματος.

Παρά τον Ψυχρό Πόλεμο, γεννήθηκαν πολλές διασυνοριακές συνεργασίες για τη διατήρηση αυτών των περιοχών.

Σε μια εποχή νέας σύγκρουσης στην Ευρώπη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επικοινωνία με τους Ρώσους είναι αυστηρά απαγορευμένη.

Πώς θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε δεκαετίες προσπαθειών για τη διατήρηση μιας πράσινης ζώνης στη Βόρεια Ευρώπη;

Στις Χώρες της Βαλτικής η πολυετής σοβιετική κατοχή άλλαξε δραστικά τα τοπία. Η διατήρηση και αποκατάστασή τους βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής ομάδων που επιθυμούν να ενσωματώσουν με βιώσιμο τρόπο αυτήν τη φύση στην πράσινη ζώνη.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου - Επεισόδιο 2ο

«Από τη Γερμανία στην Κροατία»

Στον απόηχο του Σιδηρού Παραπετάσματος, του πιο στρατιωτικοποιημένου συνόρου του κόσμου, το οποίο έκοβε την Ευρώπη στα δύο, η φύση ανέκτησε τα δικαιώματά της.

Το 1989, ενώ η Γερμανία γιόρταζε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Γερμανοί οικολόγοι ανέλαβαν δράση για να σώσουν αυτή την ακμάζουσα περιοχή και δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη.

Έκτοτε, δεκάδες καταφύγια, πάρκα και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικές διατήρησης έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη διαδρομή του πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος.

Αποτελεί μια εκπληκτική λωρίδα άγριας ζωής μέσα σε μια περιοχή η οποία απειλείται από την αστικοποίηση και την εντατική γεωργία.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου - Επεισόδιο 3ο (τελευταίο)

«Βαλκάνια»

Τα Βαλκάνια, που είχαν για πολύ καιρό γλιτώσει από την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων λόγω του Σιδηρού Παραπετάσματος, φιλοξενούν κάποια από τα καλύτερα διατηρημένα οικοσυστήματα στην ήπειρο.

Η τωρινή σταθερότητα μάς επιτρέπει ν’ ανακαλύψουμε εκ νέου την πλούσια φύση.

Γειτονικές χώρες συνεργάζονται τώρα για να προστατέψουν την Πράσινη Ζώνη και εμβληματικά είδη, όπως ο βαλκανικός λύγκας, ο βασιλαετός και η φρεγάτα, χτίζουν μαζί ένα νέο κοινό μέλλον με κέντρο τη φύση.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35