Η μεγάλη ηλικία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19, ένας άλλος παράγοντας όμως είναι εξίσου επικίνδυνος και τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό.
Μετά τον ηλικιακό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19, έρχεται να προστεθεί και άλλος ένας παράγοντας επικινδυνότητας, ψυχιατρικής φύσης. Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια έρχονται δεύτεροι στον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19.
«Η μεγάλη ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να φέρει επιπλοκές στους ασθενείς και να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά η σχιζοφρένεια ξεπέρασε ακόμη και τις καρδιακές, πνευμονικές και νεφρικές παθήσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Donald Goff, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Παραισθήσεις και μη οργανωμένη σκέψη χαρακτηρίζουν τους ασθενείς με σχιζοφρένεια, ενώ η ασθένεια συχνά εμφανίζεται στα τέλη της εφηβείας έως τις αρχές των τριάντα ετών. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια εκτιμάται ότι πεθαίνουν νωρίτερα σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια φαίνεται πως είχαν τρείς φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν από την λοίμωξη COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπασχαν από σχιζοφρένεια. Αυτό συνέβη ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19: «Ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν αναμενόμενος, αλλά το μέγεθος ήταν απροσδόκητο» αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Donald Goff.
O αυξημένος κίνδυνος θανάτου δεν συνδέεται με άλλες παθήσεις από τις οποίες κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες όπως υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, μερικά από τα φάρμακα που θεραπεύουν τη σχιζοφρένεια προκαλούν αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και θα μπορούσαν να παίξουν και αυτά ρόλο, εξήγησε. Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί εάν αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τις πιθανότητες θανάτου από το COVID-19, είπε.
Για τις ανάγκες της έρευνας, εξετάστηκαν ιατρικά αρχεία από περίπου επτά χιλιάδες άντρες και γυναίκες που νόσησαν από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο. Από αυτούς, το 14% διεγνώσθησαν με σχιζοφρένεια, διαταραχές της διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές, όμως μόνο αυτοί που έπασχαν από σχιζοφρένεια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν από την COVID-19. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.
Εκτός από την αυξημένη προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν οι ασθενείς αυτοί αλλά και οι φροντιστές τους, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα συμτώματα της ασθένειας με τη σωστή αγωγή, αλλά και να λάβουν προτεραιότητα για το εμβόλιο. Άλλωστε, η πανδημία, με τα συνεχόμενα lockdown και την κοινωνική αποστασιοποίηση, προσθέτουν περισσότερο άγχος στην καθημερινότητάς μας και μπορούν να αναδυθούν συμπτώματα ψυχικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένης και της σχιζοφρένειας. Πηγή: https://ygeiamou.gr/