Έκθεση Foresight: Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050

Έκθεση Foresight: Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050

Υπολογίζεται ότι το κόστος της λειψυδρίας στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φθάσει τα 65 δισ., έως το 2100 ετησίως!

Η Ελλάδα θα επηρεαστεί έντονα (τουρισμός, υποδομές, πόλεις) από την αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων της θάλασσας, τα οποία αυξάνονται με μέσο ρυθμό 3,4 χιλιοστών τον χρόνο.

Θα ανακύψουν θέματα ασφάλειας τροφίμων και επιπτώσεων στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση του Foresight για την κλιματική αλλαγή.

*Λειψυδρία και ασφάλεια τροφίμων

Ήδη σε διάφορα μέρη της Ευρώπης παρατηρείται πίεση στο ύψος της στάθμης ταμιευτήρων και αυτό αναμένεται να ενταθεί. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει εξίσου και τη νότια γειτονιά της ΕΕ προκαλώντας συγκρούσεις και επικείμενα φαινόμενα μετανάστευσης.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει πιο άμεσα την ΕΕ καθώς θα επιφέρει έλλειψη σε προϊόντα και αύξηση στις τιμές ορισμένων προϊόντων. Πάνω από 40% των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ είναι εκτεθειμένα σε συνθήκες ξηρασίας έως το 2050!

Υπολογίζεται ότι το κόστος της λειψυδρίας στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φθάσει τα 65 δισ., έως το 2100 ετησίως! Το φαινόμενο της έλλειψης υδάτινων πόρων δεν θα οδηγήσει στην επέκταση των αρόσιμων γαιών βορειότερα, αφού ο θερμότερος Βορράς των επόμενων ετών θα συνοδευθεί από κύματα έντονου ψύχους, εξαιτίας της εξασθένισης του ρεύματος του Κόλπου.

Ελλάδα: Έλλειψη πόρων

Η παγκόσμια ζήτηση για κάθε είδος φυσικών πόρων έχει αυξηθεί δέκα φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2030, σε σύγκριση με το 2010.

Στην Ελλάδα το 80-85% των υδάτινων πόρων, από επίγειους και υπόγειους ταμιευτήρες, δαπανάται για την άρδευση καλλιεργειών.

Προβλέπεται η ανάγκη αύξησης της έρευνας για εναλλακτικές πρώτες ύλες, η βελτίωση διαχείρισης των υδάτινων πόρων και νέα καταναλωτικά πρότυπα.

Ελλάδα: Αστικοποίηση

Προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που απαιτούν καινοτόμες λύσεις για την εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου.

Προσελκύει μεγάλες επενδύσεις (π.χ. στην Κεντρική Μακεδονία μετρό, λιμάνι, αεροδρόμιο), αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης και προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό.

Εξαιτίας της η έρευνα και η παροχή καινοτόμων προϊόντων είναι μονόδρομος για τον τομέα της επικοινωνίας και της τεχνολογίας.

Διαβάστε τη συνέχεια:

https://www.in.gr/2021/11/08/greece/ekthesi-foresight-pos-tha-einai-ellada-2050/ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35