Οι 4 κανόνες του Λάο Τσε για την ζωή…

Οι 4 κανόνες του Λάο Τσε για την ζωή…

Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Λάο Τσε εγκατέλειψε τον πολιτισμό, ένας φρουρός του ζήτησε να γράψει έναν οδηγό για το πώς να ζήσει την ζωή. Έτσι δημιουργήθηκε το Τάο Τε Τσινγκ που είναι ένα από τα πιο μεταφρασμένα και διαδεδομένα βιβλία.

Το θέμα με το Τάο Τε Τσινγκ είναι πως κάθε μετάφραση είναι η ερμηνεία του μεταφραστή και έτσι αυτό που κερδίζετε από την μετάφραση βασίζεται και πάλι στην αντίληψη σας. Για παράδειγμα, ας κοιτάξουμε αυτούς τους στίχους για την αρετή.

Ένας άνθρωπος με ανώτερη αρετή

Δε θα την εμφανίσει ως δική του

Η αρετή του τότε είναι πραγματική.

Η κατώτερη αρετή κάνει κάποιον να μην χάνει καμία ευκαιρία

Να δείχνει την αρετή του

Η αρετή του τότε δεν είναι τίποτα.

Η ανώτερη αρετή βρίσκεται σε ηρεμία

Δεν γνωρίζει την ανάγκη να δράσει.

Η κατώτερη αρετή είναι πολυάσχολη

να προσποιείται την ολοκλήρωση.

Πραγματικά, μόλις ο Δρόμος χαθεί

Τότε έρχεται η αρετή·

Μόλις χαθεί η αρετή, τότε έρχεται η συμπόνια·

Μετά από αυτή η ηθικότητα·

Και όταν χαθεί και αυτή, υπάρχει το πρωτόκολλο,

Το κέλυφος όλης της καλής πίστης,

Το ανερχόμενο σημείο της αναρχίας. ~ The Way of Life

Οι παραπάνω στίχοι μιλούν για τα διαφορετικά επίπεδα αρετής που υπάρχουν- τα άτομα με ανώτερη αρετή κατανοούν ότι είναι συνδεδεμένα με την πηγή. Βρίσκονται στην ροή της ζωής και συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους καθολικούς νόμους.

Ενώ οι άνθρωποι με κατώτερη αρετή είναι επιφανειακοί, ο στόχος να είναι ενάρετοι στοχεύει μόνο στο να προσελκύσουν την προσοχή, κάτι που δημιουργεί μια καλή ερώτηση. Είστε ενάρετοι λόγω της θετικής προσοχής που σας φέρνει;

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατανόηση του Δρ Wayne Dyer για το Τάο Τε Τσινγκ που σχετίζεται με την ενάρετη ζωή και την αποκαλεί «Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρετές» που τέθηκαν από τον Λάο Τσε.

Σύμφωνα με τον Dyer, όταν εφαρμόζετε τις τέσσερις θεμελιώδεις αρετές, αρχίζετε να ζείτε σε ροή με το σύμπαν. Αυτές οι αρετές δεν βασίζονται στην κοινωνική κατάσταση αλλά περισσότερο στο γεγονός ότι όλοι μοιραζόμαστε μια κοινή πηγή και ακολουθώντας αυτές τις αρετές μπορούμε όλοι να ξανά ευθυγραμμιστούμε με τον αληθινό εαυτό μας ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στην δύναμη και στην ενέργεια που έχει να προσφέρει η πηγή.

Ποιες είναι οι τέσσερις θεμελιώδεις αρετές;

Ευγένεια

Είναι καιρός να αφυπνίσουμε την θεϊκή θηλυκότητα στον καθένα που έχει καταβληθεί από το αρσενικό. Αλλά πως θα το κάνουμε αυτό και τι διαφορά θα έχει αν είμαστε πιο ευγενικοί;

Μου έρχονται στο μυαλό κάποια πράγματα που είχε πει ο Δαλάι Λάμα. Το πρώτο είναι «Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ μικρός για να κάνεις την διαφορά, δοκίμασε να κοιμηθείς με ένα κουνούπι στο δωμάτιο». Και το δεύτερο είναι, «Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο να είσαι σωστός ή ευγενικός, πάντα να είσαι ευγενικός».

Από την ευγένεια εγείρεται η καλοσύνη, από την καλοσύνη εγείρεται η αγάπη και η αγάπη νικά τα πάντα. Αν και είναι δύσκολο να ενεργούμε κάθε φορά με αγάπη, τότε εμφανίζεται το «Είμαι» του φιλόσοφου Νισαργκαντάτα.

Πριν από κάθε πράξη, αντίδραση ή σκέψη απλώς αναρωτηθείτε ποιοι θέλετε να είστε, «ποιος/α είμαι» και απαντήστε αναλόγως. Επιλέξτε να γίνετε μια καλύτερη έκδοση του σημερινού εαυτού σας για να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε και να διαδίδετε την θετικότητα.

Ευλάβεια προς κάθε είδους ζωή

Να αγαπάτε και να σέβεστε όλους τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τα πλάσματα. Κάθε φορά που διαβάζω ή γράφω κάτι όσον αφορά αυτό πάντα θυμάμαι την ταινία Άβαταρ. Σεβαστείτε όλα τα ζώα, ακόμα και αυτά που θεωρούνται τροφή και αυτά που δεν θεωρούνται.

Σημαντικότερα τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς που επιλέγουν μια διαφορετική πορεία από την δική σας. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο νευρικό είναι να είσαι αστυνομικός σε εποχές όπως αυτή, όσον αφορά την διατήρηση ενός ελαττωματικού συστήματος με αυξανόμενες αναταραχές, όπου όλες οι ζωές έχουν σημασία.

Η κατάταξη ανάλογα με το χρώμα, την φυλή, την εθνικότητα και την θρησκεία είναι ένα αποτελεσματικό όπλο που χρησιμοποιείται για να μας ελέγξει. Μόλις κοιτάξουμε πέρα από αυτές τις κατατάξεις, που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, είναι εύκολο να θεωρήσουμε τον καθένα μέρος της οικογένειας μας και να πράξουμε με καλοσύνη αν όχι αγάπη.

Ειλικρίνεια

Αν δείτε την πραγματικότητα μας από μια γενική οπτική γωνία είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Η απληστία έχει καταλάβει τον κόσμο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς, τις εταιρίες που βάζουν τα συμφέροντα πάνω από τους ανθρώπους και η ειλικρίνεια έχει πεταχτεί στα σκουπίδια.

Γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για μας να πράττουμε ειλικρινά όταν ο κόσμος γύρω μας έχει θρυμματιστεί σε μια κατάσταση ανειλικρίνειας.

Σύμφωνα με τον Dyer, αν βρίσκετε αυτό δύσκολο δοκιμάστε να επιβεβαιώσετε το «Δεν χρειάζεται πλέον να μην είμαι ειλικρινής. Αυτός/η είμαι και έτσι αισθάνομαι».

Πάντα να θυμάστε τον αληθινό σκοπό σας και ότι το να είστε ειλικρινείς είναι ακόμα ένα λουλούδι που ανθίζει στον κήπο της ζωής.

Υποστήριξη

Θυμάμαι πως είχα διαβάσει ότι το να βοηθάμε τους άλλους απελευθερώνει τις ίδιες ορμόνες όπως όταν ανταμειβόμαστε ή όπως όταν βοηθάμε τον εαυτό μας. Έχει επίσης αναφερθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι η βοήθεια προς τους άλλους είναι το κλειδί για την ευημερία και για να το να παραμείνουμε ευτυχισμένοι.

Μας βοηθά επειδή φέρνει ένα νόημα στην ζωή. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από τους δρόμους αλλά είναι εξίσου ουσιώδες να αρχίσετε από το σπίτι, τον κύκλο των φίλων σας και να προχωρήσετε σε ευρύτερους κύκλους. Αυτό που υποστηρίζετε είναι μια προσωπική επιλογή, το κάλεσμα σας μπορεί να μην είναι το ίδιο με το δικό μου.

Αλλά μην κολλήσετε στο να δουλεύετε μόνο για τον εαυτό σας γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε τι υπάρχει για σας και να γίνετε ανιδιοτελείς ώστε να λάβετε την γενναιοδωρία που έχει για σας το σύμπαν.

Ποτέ μην ξεχνάτε, πως ότι δώσετε θα πάρετε. Δώστε αγάπη, χαρά, ελπίδα, είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε.

Μάγεια Τ. - https://www.awakengr.com/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35