Aψέντι: Πόσα ξέρετε για το μυθικό ποτό που αποκαλούσαν και «πράσινη νεράιδα»;

Aψέντι: Πόσα ξέρετε για το μυθικό ποτό που αποκαλούσαν και «πράσινη νεράιδα»;

Το αψέντι μάλλον κερδίζει την πρωτιά όσον αφορά…την παραπληροφόρηση. Μύθοι και νεράιδες έχουν χαρακτηρίσει αυτό το «μυθικό» αλκοολούχο ποτό. Εξάλλου, οι αναφορές του είτε ως «πράσινη νεράιδα» είτε ως «πράσινο φίδι» μάς βάζουν απευθείας σε ένα μυστηριακό κλίμα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά. Η Αρτεμισία το αψίνθιο ή Αψιθιά (Artemisia absinthium)είναι το πρωταρχικό συστατικό στο αψέντι που του δίνει αυτήν την αξιοσημείωτη «βοτανική» πικράδα του που έχει συσχετιστεί από την αρχαιότητα με θεούς και μαγεία.

Το αψέντι ήταν επίσης ένα από τα μόνα αλκοολούχα που είχαν απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις στις αρχές του 1900 εξαιτίας της αύξησης της δημοτικότητάς του σε μια εποχή όπου τα κινήματα ενάντια στο αλκοόλ γινόντουσαν όλο και πιο αυστηρά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 1912 απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, ενώ επέστρεψε το 2007. Γύρω στο 1990 επιστρέφει και στην Ευρώπη.

Μπορεί, λοιπόν, το αψέντι να έχει αντιμετωπιστεί ως θεϊκό μαγικό φίλτρο, αλλά και ως σατανικό, ωστόσο υπάρχει και η αλήθεια. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ποτό που αξίζει να γνωρίσουμε.

1. Το αψέντι έχει ιδιαίτερη γεύση

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κυρίαρχη πικρή γεύση των συστατικών του είναι τουλάχιστον περίεργη. Θα χρειαστεί χρόνο κάποιος για να τη συνηθίσει. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκόολ, 60-70%, οπότε χρειάζεται αραίωση. Μια καλή πρόταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος είναι να επιλέξει το Pernod. Ένα άλλο κλασικό αψέντι είναι το Vieux Pontarlier.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35