Το παγωτό «ανεβάζει» την χοληστερίνη;

Το παγωτό «ανεβάζει» την χοληστερίνη;

Τελικά το παγωτό «ανεβάζει» πράγματι την χοληστερίνη; Κι αν τελικά ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να το απολαύσουμε χωρίς να προκαλέσουμε περαιτέρω προβλήματα;

Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει υψηλή χοληστερίνη. Εξαρτάται από την ποσότητα και την συχνότητα με την οποία καταναλώνετε ορισμένες τροφές και πώς ταιριάζουν στο συνολικό σας πρόγραμμα διατροφής. Αλλά το παγωτό, συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλει στην αύξηση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης – LDL ή «κακής» χοληστερόλης – δηλαδή της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας. . Και οι θερμίδες στο παγωτό μπορεί να προάγουν την αύξηση βάρους, παράγοντα κινδύνου για υψηλή χοληστερόλη.

Πώς θα φάμε παγωτό χωρίς να αυξηθεί η χοληστερίνη

Μια φιλική για την καρδιά διατροφή περιορίζει τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά όπως και την ζάχαρη.

Η American Heart Association, ή AHA, συνιστά να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά σε 16 γραμμάρια την ημέρα, τα τρανς λιπαρά σε 2 γραμμάρια και τα πρόσθετα σάκχαρα στο 5 έως 10% του ημερήσιου συνόλου σας, που ισοδυναμεί με 100 έως 200 θερμίδες, με βάση τις 2.000 θερμίδες μιας ημερήσιας δίαιτας.

Ένα φλιτζάνι παγωτό σοκολάτας περιέχει 15,36 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, σχεδόν την ημερήσια ποσότητα που προτείνουν οι ειδικοί της AHA. Αν θέλατε να απολαύσετε ένα φλιτζάνι παγωτό σοκολάτα χωρίς να αυξήσετε την χοληστερίνη σας, ίσως θέλετε να αποφύγετε τις περισσότερες άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών –κρέας, τυρί, γάλα και άλλα ζωικά προϊόντα– για την ημέρα.

Στραφείτε σε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας σε χαμηλά επίπεδα.

Αν θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε ζωικά προϊόντα καθώς και να απολαμβάνετε παγωτό, επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά. Και περιορίστε τις ποσότητες, επιλέξτε για παράδειγμα να καταναλώσετε 1/2 φλιτζάνι αντί για ολόκληρο.

Μια μερίδα μισού φλιτζανιού ελαφρύ παγωτό βανίλιας, για παράδειγμα, περιέχει 2,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Μπορείτε να εντάξετε το ελαφρύ παγωτό βανίλιας σε μια δίαιτα χωρίς να αυξήσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας. Αλλά ελέγξτε τις θερμίδες ζάχαρης στο παγωτό και σε άλλα τρόφιμα, καθώς ακόμα και μισό φλιτζάνι με ελαφρύ παγωτό βανίλια περιέχει περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό προσθέτει έως και 66 θερμίδες.

Πηγή: https://www.vita.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35