Θαδδαιόπιτα στην χάρη του προστάτη των απελπισμένων

Θαδδαιόπιτα στην χάρη του προστάτη των απελπισμένων

Η εκκλησία μας στις 21 Αυγούστου και στις 19 Ιουνίου τιμά τον Άγιο των απελπισμένων, όπως τον αποκαλούν,  τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο. Και προς τιμή του φτιάχνουν Θαδδαιόπιτες!!!

Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουμε την Βασιλόπιτα προς τιμή του Αγίου Βασιλείου την πρωτοχρονιά και αρκετοί την φανουρόπιτα που τάζουμε στον Άγιο Φανούριο ζητώντας του να μας φανερώσει κάτι που θα του ζητήσουμε.

Ποιος  είναι αυτός ο Άγιος και ποια η συνταγή για την πίτα του;

Ο Θαδδαίος ήταν μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου, όπου και βαπτίστηκε και στη συνέχεια έγινε του Χριστού. Λέγεται ότι θεράπευσε με θαυματουργό τρόπο τον βασιλιά Αύγαρο από τη λέπρα και μετά τον βάπτισε χριστιανό. Ο Θαδδαίος με τη χάρη του Θεού δίδαξε το Ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς.

Ο Θαδδαίος, γνωστός και ως Ιούδας Θαδδαίος, Λεββαίος, ή και ως Ιούδας του Ιακώβου, ήταν ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους του Ιησού Χριστού και άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ταυτίζεται κάποτε, ιδίως στη Δύση, με τον Ιούδα τον αδελφόθεο, αλλά διακρίνεται απολύτως από τον Ιούδα Ισκαριώτη, τον Απόστολο που πρόδωσε τον Ιησού. Δεν πρέπει επίσης να συγχέεται με τον Θαδδαίο τον εκ των Δώδεκα ο Απόστολος Θαδδαίος ο εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων.

Η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία τιμά τους Αποστόλους Θαδδαίο και Βαρθολομαίο ως τους ιδρυτές και προστάτες αγίους της.

Πολλά τα θαύματά του και πολλοί είναι οι πιστοί που κάνουν μια συγκεκριμένη προσευχή προς τιμή του και αυτός με τη σειρά του ό,τι του ζητούσουν τους το εκπληρώνει. Η πίστη, η ταπείνωση και η προσευχή βοηθούν σ’ αυτό.

Θεωρείτε και προστάτης των παιδιών, προστάτης σε πολύ μεγάλες δυσκολίες της ζωής μας, γι’ αυτό και τον ονόμασαν των απελπισμένων, καθώς επίσης και  «προστάτης του ακατόρθωτου».

Η συνταγή για την πίτα του είναι η εξής:

ΥΛΙΚΑ

750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 ml σπορέλαιο

250 γρ ζάχαρη

200 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι

200 ml νάμα κρασί (σαν μαυροδάφνη) κόκκινο θα το βρείτε στα σούπερ μαρκετ

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1.5 κ.σ μαχλεπι σκόνη

1 κ.σ μαστίχα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με τα χέρια  δε θέλει μίξερ, είναι η παρασκευή της σαν την φανουρόπιτα

Λαδώνουμε το ταψί και το αλευρώνουμε (όπως τα κέικ)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου στον αέρα

Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μεγάλη η Χάρη Του να βοηθά όλον τον κόσμο.

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35