Κάπνισμα από «τρίτο χέρι»: Πώς θα απαλλαγούμε από την «τσιγαρίλα» στο σπίτι

Κάπνισμα από «τρίτο χέρι»: Πώς θα απαλλαγούμε από την «τσιγαρίλα» στο σπίτι

Μαγική λύση για τη μόνιμη εξουδετέρωση των υπολειμμάτων από το τριτογενές κάπνισμα μάλλον δεν υπάρχει, όμως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο από τις χημικές ουσίες που αφήνει ως «κληρονομιά» το τσιγάρο στο σπίτι μας. Δείτε τι λέει αμερικανική έρευνα.

Αν και τα υπολείμματα καπνού του τσιγάρου είναι δύσκολο να τα εξουδετερώσουμε δια παντός από το εσωτερικό του σπιτιού μας, είναι δυνατό να μειώσουμε κατά πολύ τον κίνδυνο που επισείουν για την υγεία οι χημικές ουσίες που ποτίζουν τις επιφάνειες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τρεις πιθανές μεθόδους καθαρισμού του σπιτιού από το τριτογενές κάπνισμα και ιδού τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Nicotine and Tobacco Research.

Ακόμη και αν εμείς οι ίδιοι δεν καπνίζαμε ποτέ ή δεν καπνίζουμε πλέον μέσα στο σπίτι, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο πίσω του παραμένουν «εδώ» ως καπνός από τρίτο χέρι.

Στη μεν πρώτη περίπτωση ο «ένοχος» θα μπορούσε να είναι προηγούμενος ένοικος, ενώ στη δεύτερη ακόμη και αν κανείς δεν καπνίζει πλέον μέσα στο σπίτι οι χημικές ουσίες καπνού έχουν ήδη κατακαθίσει στις επιφάνειες και τα δάπεδα και έχουν «ποτίσει» υφάσματα, καναπέδες και κουρτίνες.

Οι αόρατες χημικές ουσίες κολλούν στη σκόνη και στις οικιακές επιφάνειες και με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται δημιουργώντας «δεξαμενές» καπνού από τρίτο χέρι, το λεγόμενο τριτογενές κάπνισμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο για τα παιδιά, καθώς βρίσκονται κοντά σε επιφάνειες όπου κατακάθεται η σκόνη όπως το πάτωμα και είναι επίσης πιο πιθανό να βάλουν αντικείμενα στο στόμα τους.

Το «πείραμα» πραγματοποιήθηκε σε κατοικίες αυστηρά μη καπνιστών ώστε να είναι σαφές πως τα κατάλοιπα που εντοπίστηκαν δεν οφείλονται στους ίδιους τους ενοίκους ή επισκέπτες αλλά πρόκειται για καπνό από τρίτο χέρι -σε συγκροτήματα κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συχνά αρκετά έντονο.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35