Πού μπορεί να οφείλεται ένας πόνος στο στήθος;

Πού μπορεί να οφείλεται ένας πόνος στο στήθος;

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος

Ο πόνος στο στήθος αποτελεί μία από τις συχνότερες, αν όχι τη συχνότερη, αιτία προσέλευσης στο ιατρείο, καθώς είναι συνυφασμένος με παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις εξωκαρδιακής προέλευσης του πόνου στο στήθος, από παθήσεις του θώρακα ή ακόμη και της κοιλίας, που αντανακλούν στο θώρακα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό/απεικονιστικό έλεγχο που βοηθούν στη διάγνωση και κατάλληλη προσέγγιση της εκάστοτε περίπτωσης.

Μεγάλης σημασίας στην προσέγγιση ατόμου που προσέρχεται με πόνο στο στήθος είναι η παρουσία παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, θετικό οικογενειακό ιστορικό). Παρακάτω θα δούμε ορισμένες βασικές παθήσεις που μπορούν να αποτελέσουν αιτία πόνου στο στήθος.

Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου

Αποτελεί ίσως την πρώτη πάθηση που σκεφτόμαστε σε περίπτωση πόνου στο στήθος, καθώς έχει συνδυαστεί με δυσμενείς επιπτώσεις. Υπέρ της παρουσίας οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου είναι η εμφάνιση του πόνου σε άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παρουσιάζει χαρακτηριστική συμπτωματολογία, αλλά και ορισμένα λιγότερο τυπικά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο πόνος στο στήθος εντοπίζεται διάχυτα στο στέρνο (δεν εντοπίζεται με ένα ή δύο δάχτυλα και αναφέρεται ως οπισθοστερνικός), έχει χαρακτήρα συσφιγκτικό, καύσους ή βάρους, πιθανό να αντανακλά στα άνω άκρα (συνηθέστερα στην έξω επιφάνεια του αριστερού άνω άκρου), στους ώμου, στο λαιμό, στην κάτω γνάθο ή στην ράχη (ανάμεσα στις ωμοπλάτες) και διαρκεί περισσότερα από 15 λεπτά.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35