Σπίτια Ελλήνων λογοτεχνών που μετατράπηκαν σε μουσεία

Σπίτια Ελλήνων λογοτεχνών που μετατράπηκαν σε μουσεία

Κατοικίες με τεράστια ιστορία που συνέδεσαν την ύπαρξη τους με τα ελληνικά γράμματα.

Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια, το ενδιαφέρον για τις κατοικίες Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών ήταν περιορισμένο. Κληρονομικές διαμάχες, αυθαιρεσίες και βανδαλισμοί ήταν η μοίρα των περισσότερων κατοικιών μέσα στις οποίες μεγάλοι καλλιτέχνες και λογοτέχνες δημιούργησαν την πολιτιστική κληρονομιά της σύγχρονης Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το ενδιαφέρον του κοινού έχει αλλάξει και έχει στραφεί στην αναστήλωση και διατήρηση των χωρών που συνδέθηκαν που μεγάλες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας.

Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα – όχι εξαντλητική- με σπίτια μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών που φιλοξένησαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Οικία Παπαδιαμάντη, Σκιάθος

Είναι σχεδόν βέβαιο πως οτιδήποτε σχετίζεται με τον «άγιο» των ελληνικών γραμμάτων δεν περνάει ποτέ εύκολα απαρατήρητο τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Φυσικά, αυτό ισχύει και το για το πατρικό σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο. Όπως και οι περισσότεροι λογοτέχνες, ο Παπαδιαμάντης απλώς έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σ’ αυτό το σπίτι, καθώς μετά μετακόμισε για πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου και ανέπτυξε το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Παπαδιαμάντης κατεδαφίστηκε κάπου στο 1860 και η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο νέο σπίτι που σώζεται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35