Στην οικογένειά μας αγαπάμε πολύ - μα πάρα πολύ - τα κριτσίνια.
Τα παιδιά μας τα τρώνε πολύ σαν σνακ μέσα στη μέρα κι εμείς τα παίρνουμε μαζί στο γραφείο, αλλά τα απολαμβάνουμε και σαν συνοδευτικό με κάποιο τυρί ή σαλάτα για το βραδινό μας γεύμα. (Τα σαββατοκύριακα - τότε συνήθως τα φτιάχνω - συνοδεύουν και εξαιρετικά το κρασί μας).
Παρακάτω, θα βρείτε 3 αγαπημένες μας συνταγές για κριτσίνια:
1. Κριτσίνια με καρότο
Υλικά
80 ml ελαιόλαδο
50 ml νερό κρύο
1 κ.σ ξύδι
2 καρότα στο λεπτό μέρος του τρίφτη
250 γρ αλεύρι (σκληρό)
¼ κγ αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
προαιρετικά: λίγη γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υγρά υλικά (το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι).
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα στερεά υλικά (το αλεύρι, το αλάτι, το μπέϊκιν πάουντερ και αν θέλουμε την πάπρικα).
Σιγά - σιγά ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα τριμμένα καρότα - αφού τα έχουμε στραγγίξει.
Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστική - χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι παραπάνω μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τυλίγεται τη ζύμη σε μορφή μπαλοτίνας και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα.
Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
Κόβουμε σε λωρίδες πάχους 1 εκ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά.
Μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ