Η Πάτρα, όπως γνωρίζουμε, είναι το μεγαλύτερο εμπορικοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και κατ’ επέκταση της δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος είναι και ο πολιούχος άγιος της πόλης. Εκεί άλλωστε δεσπόζει και ο επιβλητικός Ιερός Ναός του, η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, όπου εκεί βρίσκονται φυλαγμένα λείψανα του αγίου και μικρά τμήματα του σταυρού που μαρτύρησε.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», που εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2004, συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το χωριό Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας, ενώνοντας έτσι την Πελοπόννησο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Να μην ξεχνάμε πως η πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006.
Άξιο λόγου είναι και το ότι η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή έχει μακρά παράδοση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχοντας αναδείξει μεγάλο αριθμό Πρωθυπουργών στην ελληνική ιστορία, όπως την οικογένεια Παπανδρέου, τον Δημήτριο Γούναρη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αλλά και τον πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.
Πως να ξεχάσουμε όμως και το Πατρινό καρναβάλι, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη, μα και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του.
Πως θα φτάσετε εκεί; Απλά και με κάθε τρόπο…
Η Πάτρα συνδέεται με ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω του αεροδρομίου του Αράξου που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Για τη θερινή περίοδο διεξάγονται τακτικές πτήσεις της Ryanair από και προς Λονδίνο (Στάνστεντ), Πάφο και Μιλάνο (Μπέργκαμο) και πτήσεις άλλων εταιριών από και προς Ελβετία και Γερμανία όπως και πτήσεις τσάρτερ. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι αποκλειστικά οδική και η συγκοινωνία με την πόλη της Πάτρας διεξάγεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας, με ταξί ή με ιδιωτικά μέσα. Η χρονική απόσταση Πάτρας-Αεροδρομίου είναι περίπου 40 λεπτά.
Η Πάτρα συνδέεται επίσης με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω της λεωφορειακής γραμμής του ΟΣΕ "Πάτρα-Αίγιο-Διακοπτό-Κιάτο", που συνδέει την Πάτρα με τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κιάτου, ο οποίος αποτελεί τερματικό σταθμό του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών.
Όπως πρόσφατα ακούστηκε από το στόμα κυβερνητικών στελεχών, προβλέπεται επανασύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο. Επίσης, κατασκευάζεται νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώσει το Νέο Λιμάνι Πάτρας και την Πάτρα με την Αθήνα και το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Από το 1902-1917 υπήρχε στην Πάτρα τραμ ηλεκτροκίνητο, το πρώτο στην Ελλάδα με δύο διαδρομές: α) Η πρώτη, της "Κάτω Πόλης", ξεκινούσε από τη συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε κατά μήκος την οδό Αγίου Ανδρέου και τερμάτιζε στις Ιτιές. Το μήκος της ήταν 5,3 χλμ. β) Η δεύτερη διαδρομή, της "Άνω Πόλης", ξεκινούσε και αυτή από τη συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε την οδό Αγίου Ανδρέου και έστριβε στην οδό Δ. Γούναρη, ακολούθως στην οδό Αγίου Γεωργίου και Π.Π. Γερμανού και τερμάτιζε στην πλατεία Ταμπαχάνων (στο σημείο που είναι σήμερα το σχολικό συγκρότημα Γεωργίου Γλαράκη). Το μήκος της ήταν 1,7 χλμ.
Η Πάτρα είναι κόμβος τριών μεγάλων οδών. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η Ολυμπία Οδός, η οποία συνδέει την πόλη με την Αθήνα, την Κόρινθο και πόλεις της Βόρειας Πελοποννήσου. Στα βόρεια υπάρχει η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ιόνια Οδός, η οποία συνδέει την πόλη με την Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, ενώ νότια υπάρχει η Εθνική Οδός 9, η οποία συνδέει την πόλη με τον Πύργο και την Καλαμάτα, καθώς και άλλες πόλεις και τοποθεσίες της δυτικής Πελοποννήσου. Υπό κατασκευή είναι και ο νέος Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος – Τσακώνα, ένα έργο που χρόνια το «περίμενε» η Πελοπόννησος.
Το λιμάνι ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Κατά τον προηγούμενο αιώνα γνώρισε μία περίοδο μεγάλης άνθησης ως κέντρο σταφιδεμπορίου.
Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, τόσο η Πάτρα όσο και το λιμάνι της άλλαξαν δραστικά. Ως χρονολογία ορόσημο μπορεί να χαρακτηριστεί το 1960, γιατί είναι η χρονιά εκείνη που δρομολογείται το πρώτο οχηματαγωγό πλοίο (ferry-boat) στη γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας. Ήταν το οχηματαγωγό «Εγνατία» και το παρθενικό του ταξίδι χαιρετίστηκε με μουσική και πυροτεχνήματα. Η γραμμή αυτή ξεκίνησε με μία συνεργασία της ελληνικής ΕΛΜΕΣ (Ελληνικαί Μεσογειακαί Γραμμαί Α.Ε.) και της ιταλικής Adriatica di Navigazione S.p.A., η οποία το επόμενο χρόνο δρομολόγησε και το νεοναυπηγημένο «Άππια».
Σήμερα, το λιμάνι αποτελεί τη σημαντικότερη τερματική εγκατάσταση θαλάσσιων μεταφορών της Δυτικής Ελλάδας και το σημαντικότερο σημείο πορθμειακής σύνδεσης της χώρας με την Ιταλία, ενώ ο ρόλος του στο δίκτυο των εσωτερικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά του Ιονίου έχει αποδυναμωθεί, μετά την ανάπτυξη του λιμανιού της Κυλλήνης ως κύριου σημείου συνδέσεως της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.
Βέβαια η Πάτρα δεν είναι λιμάνι, δρόμοι και καρναβάλι. Είναι μια πόλη γεμάτη πολιτιστικό πλούτο και αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την οδό Αγίου Νικολάου, τον πιο φημισμένο δρόμο της Πάτρας, που ξεκινά από την Άνω Πόλη και καταλήγει στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου. Τα 192 σκαλιά της οδού (από το τελευταίο μάλιστα μπορείτε να αγναντέψετε την πόλη από ψηλά) αποτελούν «σύνορο» του σύγχρονου κέντρου με την Παλιά Πόλη, η οποία είναι χτισμένη περιμετρικά του Κάστρου.
Περιδιαβείτε τα σοκάκια με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και τις παλιές αρχοντικές εξοχικές βίλες με τις χρωματιστές προσόψεις ή περπατήστε κατά μήκος των τειχών του φρουρίου. Ανεβείτε στη συνέχεια στο Κάστρο για να θαυμάσετε τα τμήματα που έχουν διασωθεί (την κεντρική πύλη, τα τείχη, τους οκταγωνικούς πύργους και ένα μικρό θεατράκι) και χαλαρώστε απολαμβάνοντας ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα από τις επάλξεις του.
Μια βόλτα στο Δασύλλιο, στον πευκόφυτο λόφο δίπλα στο Φρούριο, θα σας αναζωογονήσει! Σκαρφαλώστε μέχρι την κορυφή, όπου θα βρείτε το δημοτικό αναψυκτήριο, και απολαύστε τον καφέ σας με πανοραμική θέα στην πόλη, στο λιμάνι και στον κόλπο.
Η Πάτρα φημίζεται επίσης και για τις πλατείες της που σφύζουν από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το βράδυ εδώ χτυπά ο παλμός της νυχτερινής διασκέδασης! Κάντε μια βόλτα λοιπόν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, στην πλατεία Όλγας ή στα Ψηλά Αλώνια, θαυμάστε τα νεοκλασικά τους κτήρια ή ξεκουραστείτε σε ένα από τα αμέτρητα καφέ, ουζερί και εστιατόρια! Το βράδυ περπατήστε τα γραφικά στενά της Ηφαίστου με τα πολλά ουζερί, και μπαράκια.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι επίσης ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην ομώνυμη παραλιακή οδό, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με μοναδικές αγιογραφίες. Ο κεντρικός τρούλος του ύψους 46 μ. διακρίνεται ακόμα και από το λιμάνι!
Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην πλατεία Γεωργίου, μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, δεν μπορεί παρά να σας εντυπωσιάσει! Σχεδιάστηκε το 1872 από τον Τσίλερ και ήταν ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη, ενώ σήμερα εκεί στεγάζεται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε το Ρωμαϊκό Ωδείο, πίσω από την πλατεία 25ης Μαρτίου στην Άνω Πόλη, το οποίο μάλιστα είναι παλαιότερο και από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ανακαλύψτε επίσης ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Τύπου κ.ά. Αν ανήκετε στις ρομαντικές ψυχές, αναζητήστε το Φάρο (πιστό αντίγραφο του Παλιού), το σύμβολο της Πάτρας, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Πριν όμως αποφασίσετε να φύγετε από την Αχαϊκή πόλη, επισκεφτείτε την οινοποιία της ACHAIA CLAUSS, μέσα σ’ έναν καταπράσινο λόφο, 8 χλμ. ΝΑ του κέντρου της Πάτρας.
Περιηγηθείτε στα πέτρινα κτήρια, ανακαλύψτε πού φυλάσσονται τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια με μαυροδάφνη ενός αιώνα και μάθετε τι ήταν αυτό που μάγεψε το Βαυαρό Γουστάβο Κλάους και αποφάσισε να φτιάχνει εκεί το κρασί του!
Κι όταν αρχίσει να καλοκαιριάζει, οι παραλίες της Πάτρας και γενικά η Αχαΐα είναι μια άριστη λύση, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσετε στα νερά του Ιόνιου Πελάγους, είτε στ’ ανατολικά στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, με τον ήλιο να «ζεσταίνει» το κορμί σας.
Από την Αιγείρα ως το Ρίον, η θάλασσα και οι παραλίες έχουν λίγο – πολύ κοινά χαρακτηριστικά: νερά πεντακάθαρα, αρκετά δροσερά, με βυθό που σας προκαλεί να τον εξερευνήσετε.
Πολυσύχναστες κι οργανωμένες παραλίες είναι για παράδειγμα: Λακκόπετρα, Νιφοραίικα, Καλαμάκι, Καλογριά, πλάτους άνω των 10 μέτρων, με δένδρα για ίσκιο και δεκάδες café, ουζερί και ταβερνάκια, εκεί που σκάει το κύμα.
Πληροφορίες από το https://el.wikivoyage.org