Άγιος Γεώργιος Πύργου Ηλείας: Το φρούριο στο Κάστρο & ο «Στάθης»

Άγιος Γεώργιος Πύργου Ηλείας: Το φρούριο στο Κάστρο & ο «Στάθης»

Ο Άγιος Γεώργιος είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας του Νομού Ηλείας σε υψόμετρο 60 μέτρα. Βρίσκεται 3,90 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου. Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πύργου του Δήμου Πύργου και έχει 707 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 6,386 χμ² (2011).

Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, όταν επισκέφτηκε την Ηλεία τέλη του 18ου αιώνα, αναφέρει ότι το χωριό κατοικείτο από 50 ελληνικές οικογένειες. Καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ και στη συνέχεια ο πληθυσμός άρχισε να πυκνώνει στις αρχές του περασμένου αιώνα (1900-1920), όπου αναφέρεται από το 1912, ενώ υπάρχει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς λέγεται ότι στην περιοχή "Κάστρο", υπήρχε παλιά ένα φρούριο από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Υπάρχουν δυο πλατείες με την ονομασία Μικέλη Αυγέρη και Παναγιώτη Ψάρρη. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει 8 Σεπτεμβρίου ενώ άλλες δυο είναι του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων.

Προσωπικότητες

Παντελής Δαμασκόπουλος (1896 - 1944). Μαθηματικός, νομικός, συνδικαλιστής και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, όπου έφτασε ως αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1930 μέχρι το 1936 ο Δαμασκόπουλος διώχθηκε κατ' επανάληψη από το επίσημο κράτος. Απολύθηκε έξι φορές από την υπηρεσία του, μηνύθηκε δεκαπέντε φορές και πέρασε δώδεκα δίκες. Σε καμιά, όμως, δεν δικάστηκε με βάση το Ιδιώνυμο, γιατί ποτέ δεν ενέπλεξε στη συνδικαλιστική του δράση το ΚΚΕ. Απολύθηκε οριστικά από την υπηρεσία του στις 6 Ιουνίου 1936, από την κυβέρνηση Μεταξά, γιατί αντιτάχτηκε στη διάλυση των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων.

Χρήστος Βερβίτας (1938 - 2020) Ιδιοκτήτης της DISCO BARBARELLA, η Βασίλισσα των Ντίσκο, μια από τις μεγάλες ντισκοτέκ της Ελλάδας. Πολλές ταινίες της εποχής όπως π.χ. το Θηριοτροφείο αρρένων του Ζερβού και πολλές άλλες γυρίστηκαν στην Barbarella. Πηγή: www.lifo.gr

Αλέξης Μητρόπουλος. Έλληνας νομικός-εργατολόγος και πανεπιστημιακός. Γεννήθηκε το 1952. Στα νεανικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, όπου και φυλακίστηκε. Σπούδασε Νομική, Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Από την αρχή της Μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ενώ δίδαξε στο Ινστιτούτο Αυτοδιαχείρισης Έντβαρντ Καρντέλι της Λιουμπλιάνας. Επί διακυβέρνηση της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας. Εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δίδαξε Εργατικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ. Το 1996 ο Μητρόπουλος θα προσχωρήσει στο νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του Μαΐου 2012, μαζί με άλλα πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια Αττικής. Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2015, ενώ το 2015 διετέλεσε Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Σήμερα είναι Πρόεδρος της πολιτικής κίνησης "Όρθια Ελλάδα". Είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, νυμφευμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχουν τρία παιδιά. Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, αρκετά βιβλία σχετικά κυρίως με το εργατικό δίκαιο και την πολιτική.

Στάθης Σταυρόπουλος γνωστός στο πανελλήνιο ως ΣΤΑΘΗΣ. Κορυφαίος Έλληνας σκιτσογράφος. γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα το 1981 στον «Οδηγητή» και στον «Ριζοσπάστη» όπου άρχισε ταυτοχρόνως να γράφει και κείμενα. Συνεργάσθηκε με τις εφημερίδες Πρώτη, Νέα, Ελευθεροτυπία, Real News, Παρόν και άλλες, όπου υπέγραφε τις στήλες «υποβρύχιο», «ναυτίλος» και «πράβντα». Συνεργάσθηκε επίσης επί μακρόν με περιοδικά όπως Αντί, 4Τροχοί, Μετρό, Επίκαιρα και άλλα. Έχει εικονογραφήσει λογοτεχνία και έχει βραβευθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει κάνει ραδιόφωνο (902 Αριστερά στα FM, 9,84, ΣΚΑΙ, Real Fm κ.α.) και έχει εκδώσει 32 βιβλία με σκίτσα, γελοιογραφίες, εικονογραφημένα τραγούδια και κομίξ. Δείτε ΕΔΩ

Τώρα εργάζεται στο Ποντίκι - Στάθης - σκίτσο   

Αθλητική δραστηριότητα

Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρική ερασιτεχνική ομάδα, με την ονομασία "Α.Ο. Νικηφόρος" Αγίου Γεωργίου, που έχει μάλιστα και προπολεμική ιστορία.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Εμπιστευτείτε τη σελίδα του χωριού στο facebook

Ηλεία, ένας τόπος ευλογημένος και «ξεχασμένος»!!!Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35