Εναλλακτικός τουρισμός, γεμάτος επιλογές και εκπλήξεις

Εναλλακτικός τουρισμός, γεμάτος επιλογές και εκπλήξεις

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος από πανέμορφους προορισμούς, μεγάλες πόλεις, μικρά χωριά, νησιά που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα εξερευνήσει και να του προσφέρουν νέες, διαφορετικές και μοναδικές εμπειρίες, ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα του.

Εναλλακτικός τουρισμός, λοιπόν, μία έννοια που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος χαρίζοντας σ’ αυτόν που τον επιλέγει κάτι παραπάνω από τις κλασικές παραδοσιακές διακοπές.

Πολλά και διαφορετικά τα είδη του εναλλακτικού τουρισμού που καλείται να επιλέξει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και την εποχή ο ταξιδιώτης.

Πολιτιστικός τουρισμός, ένα είδος που σαν βασικό κίνητρο έχει την μάθηση, την ανακάλυψη, την γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση ενός τόπου (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.α.). 

Μορφωτικός τουρισμός, κίνητρο του οποίου είναι η εκπαίδευση, η παρακολούθηση πολιτιστικών ή μορφωτικών εκδηλώσεων (συνέδρια, σεμινάρια).

Ο Αγροτουρισμός φέρνει τους τουρίστες σε επαφή με την καθημερινή αγροτική ζωή των κατοίκων μιας περιοχής, προσφέροντας τους έτσι μια μοναδική εμπειρία καθώς μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες.

Ο οικοτουρισμός είναι η τουριστική δραστηριότητα στη φύση. Αυτός που θα τον επιλέξει μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα έρθει κοντά στη φύση, θα την απολαύσει και θα μάθει να την εκτιμά και να την σέβεται.

 Η ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ, τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο ή ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις ανήκουν στον θαλάσσιο τουρισμό.

Ο τουρισμός άθλησης περιλαμβάνει την άσκηση αθλήματος όπως, κολύμβηση, ποδηλασία, ορειβασία, σκι κ.α.  

Ο τουρισμός περιπέτειας προσφέρει μέσα από δραστηριότητες, όπως το rafting, η πεζοπορία, οι αναρριχήσεις σε βράχους γνωριμία με την άγρια φύση.

Ο χειμερινός τουρισμός είναι η ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, σκι, snowboard, βόλτες με έλκηθρα αλλά και  πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία.

Ο τουρισμός υγείας, ένα είδος τουρισμού που συνδυάζει μορφή διακοπών με την παροχή ιατρικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.

Τουρισμός των πόλεων είναι η εξερεύνηση, η παρατήρηση της ζωής των ανθρώπων  σε μια πόλη, η νυχτερινή ζωή της πόλης και όλες οι δραστηριότητες που την αφορούν.  

Τέλος, ένα άλλο είδος τουρισμού είναι ο θρησκευτικός/προσκυνηματικός τουρισμός που περιλαμβάνει την επίσκεψη σε ιερούς τόπους, όπως μοναστήρια, την παρακολούθηση των ιερών ακολουθιών ή την εκπλήρωση κάποιου τάματος καθώς και την γνωριμία με την θρησκευτική ιστορία του προσκυνήματος.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες κατηγορίες που έχουν ως σκοπό το προσκύνημα, όπως ο μαύρος τουρισμός ή θανατοτουρισμός, η επίσκεψη δηλαδή σε χώρους όπου έχουν γίνει σφαγές, ολοκαυτώματα.

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35