Πάτμος: το νησί της Αποκάλυψης ή η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου»

Πάτμος: το νησί της Αποκάλυψης ή η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου»

Πολλά τα μέρη στην Ελλάδα που αποτελούν προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού κι όχι μόνο. Ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και να προσφέρει στον ταξιδιώτη αξέχαστες εμπειρίες, πολλές νέες αποκαλύψεις και να γεμίσει την ψυχή του με πολλές όμορφες εικόνες.

Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης ή η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» όπως αποκαλείται, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την κατάνυξη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που προσφέρει αυτό το μικρό αρχοντικό νησί.

Μερικά από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα βρίσκονται εδώ.

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου εκεί έζησε εξόριστος ο Άγιος Ιωάννης ο θεολόγος και έγραψε το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη,  ακούγοντας τη φωνή του Θεού μέσα από το ρήγμα στο βράχο που τον διαιρεί σε τρία μέρη. Δίπλα στο σπήλαιο βρίσκεται και η Ιερατική θεολογική Πατμιάδα Σχολή.

Στη Χώρα σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, το καστρομονάστηρο, με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Σκευοφυλάκιο της Μονής καθώς και την βιβλιοθήκη της. Άλλα σημαντικά μοναστήρια της Πάτμου είναι η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, της οποίας ιδρυτής είναι ο πρόσφατα αγιοκαταταχθείς όσιος Αμφιλόχιος Μακρής, καθώς και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Εκτός από τα θρησκευτικά προσκυνήματα, υπάρχουν κι άλλα πολλά πράγματα  που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στη Πάτμο.

Περπατώντας στα όμορφα στολισμένα με βουκαμβίλιες σοκάκια της Χώρας, ο επισκέπτης θα νιώσει ότι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή, θα θαυμάσει τα όμορφα αρχοντικά και μπορεί να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Σημαντήρη.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Πάτμος διαθέτει πολλά μονοπάτια που μπορεί κανείς να τα διασχίσει και να ανακαλύψει υπέροχα τοπία, αρχαία και νεότερα μνημεία και να θαυμάσει το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Για τους λάτρεις της κατάδυσης υπάρχει το καταφύγιο άγριας ζωής νησίδων Αρκιών Πάτμου,  όπου στα γαλαζοπράσινα νερά με τη βοήθεια των  ειδικών, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα «Λιβάδια της Ποσειδωνίας», όπου εκεί υπάρχουν οι αρχαιότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Οι παραλίες του νησιού πολλές, άλλες οργανωμένες και άλλες όχι, όλες όμως με καθαρά καταγάλανα νερά, καλούν τον επισκέπτη να τις απολαύσει. 

Ακόμα κάποιος μπορεί να επισκεφτεί με τα τοπικά καραβάκια τα κοντινά νησιά, τους Αρκιούς, το Μαράθι, τους Λειψούς, όπου εκεί μπορεί να προσκυνήσει την εικόνα της «Παναγιάς του Χάρου», η μόνη εικόνα που απεικονίζει την Παναγία να κρατά στα χέρια της τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Το ταξίδι λοιπόν, στο νησί της Πάτμου είναι ένα ταξίδι αναψυχής και εσωτερικής γαλήνης, αλλά κι ένα ταξίδι που θα γεμίσει τον επισκέπτη με πολλές νέες, μαγικές και αξέχαστες εμπειρίες.

Όλγα Παπαναστασίου, θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35