Μετέωρα, ένα θαύμα, ένας μοναδικός θρησκευτικός προορισμός

Μετέωρα, ένα θαύμα, ένας μοναδικός θρησκευτικός προορισμός

Σε απόσταση 358 χλμ. από την Αθήνα στη Θεσσαλία βρίσκεται η πόλη της Καλαμπάκας, η οποία φιλοξενεί τους βράχους των Μετεώρων, έναν σημαντικό θρησκευτικό προορισμό προσβάσιμο και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Πλησιάζοντας κανείς την πόλη της Καλαμπάκας, θα δει από μακριά τους βράχους των Μετεώρων και αμέσως θα γοητευτεί από την ομορφιά τους. Πρόκειται για τεράστιους ογκόλιθους, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν στην περιοχή.

Κατά τον 11ο αιώνα πάνω σ’ αυτούς τους βράχους εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ερημίτες και κατά τον 15ο αιώνα άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα μοναστήρια. Συνολικά χτίστηκαν 24 μοναστήρια αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Από αυτά τα έξι μοναστήρια, τα δύο είναι γυναικεία.

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, γνωστή και ως Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χτίστηκε το 1348 από τον Όσιο Αθανάσιο, λόγιο μοναχό από το Άγιο Όρος και αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο αντρικό μοναστήρι των Μετεώρων με αξιόλογες τοιχογραφίες. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Μονής.

Η Μονή Βαρλαάμ χτίστηκε το 1350 και πήρε το όνομα της από τον Βαρλαάμ, τον πρώτο ερημίτη που ασκήτευσε εκεί. Αξιόλογες είναι κι εδώ οι τοιχογραφίες του καθολικού της μονής.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 1438 από το μοναχό Δομέτιο. Η τοποθεσία της είναι τόσο απόκρημνη που τα παλαιότερα χρόνια οι μοναχοί και οι προσκυνητές ανέβαιναν στον βράχο με αερόσκαλα και με δίχτυ.

Η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά είναι χτισμένη πάνω σε μικρό και στενό βράχο και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούσε να πάρει έκταση, οπότε συγκροτήθηκε σε τρείς ορόφους.

Η Ιερά Μονή Ρουσάνου είναι χτισμένη το 1350 πάνω σε κατακόρυφο, απότομο και στενό βράχο και είναι γυναικεία. Η μετάβαση σ’ αυτή γίνεται με σκαλοπάτια και από δύο μικρές στενές γέφυρες.

Η Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι κι αυτή γυναικεία και είναι το κοντινότερο μοναστήρι στη πόλη της Καλαμπάκας.

Το σύνολο των βράχων των Μετεώρων έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης ο χώρος των Αγίων Μετεώρων από το 1995 με νόμο της Πολιτείας ανακηρύχθηκε ως ιερός τόπος.

Εκτός από τα μοναστήρια των Μετεώρων, υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα στην Καλαμπάκα που μπορεί κάποιος να δει, όπως ο ιστορικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα και αποτελεί τον μοναδικό ναό στην Ελλάδα που ο μαρμάρινος άμβωνας βρίσκεται στο κέντρο του μεσαίου κλίτους, μπροστά στην Ωραία Πύλη. Ακόμα κάποιος μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μουσείο Μανιταριών και να θαυμάσει τα εκθέματα.

Στην αγκαλιά των βράχων των Μετεώρων βρίσκεται και το χωριό Καστράκι, ένας όμορφος οικισμός, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Τα Μετέωρα προσφέρονται και για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως αναρρίχηση στους βράχους με τη βοήθεια των ειδικών, ποδηλασία και πεζοπορία.

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35