Αίγινα: Το νησί του Αγίου Νεκταρίου και τις 366 εκκλησιές

Αίγινα: Το νησί του Αγίου Νεκταρίου και τις 366 εκκλησιές

Ένας όμορφος και κοντινός προορισμός είναι το νησί της Αίγινας. Σε μόλις μία ώρα περίπου με το καραβάκι από τον Πειραιά, μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί  στο όμορφο αυτό και γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού.

Η Αίγινα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες όλο το χρόνο, τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό, κυρίως από Ρουμανία και Σερβία, καθώς είναι γεμάτη από θρησκευτικά προσκυνήματα.

Στην Αίγινα υπάρχουν πάρα πολλά μοναστήρια και ιεροί ναοί. Ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα της Ελλάδας, βρίσκεται στο νησί αυτό και είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και τη δράση του Αγίου. Σ’ αυτό το όμορφο μοναστήρι που όποιος το επισκέπτεται νιώθει μια ηρεμία και εσωτερική γαλήνη, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Νεκταρίου.

Ένα άλλο όμορφο και ήσυχο μοναστήρι είναι αυτό της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, όπου εκεί υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και σ’ αυτή την εικόνα προσερχόταν ο Άγιος Νεκτάριος για να προσευχηθεί.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τα άλλα μοναστήρια του νησιού, όπως αυτό του Αγίου Μηνά με την πολλή όμορφη αυλή του, γεμάτη με πανέμορφα, πολύχρωμα, ευωδιαστά λουλούδια. Το μοναστήρι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, το ησυχαστήριο της Αγίας Αικατερίνης, το ησυχαστήριο της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, το ησυχαστήριο της Γενέσεως της Θεοτόκου – Αγίου Χριστοφόρου.

Ο μητροπολιτικός ναός της Αίγινας είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Διονύσιο και στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και αποτελεί έναν σημαντικό ιστορικό ναό καθώς εκεί φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια από την περίοδο που κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Εκτός από τα προσκυνήματα, ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται ο περίφημος ναός της Αθηνάς Αφαίας, το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828, τον Πύργο του Μαρκέλλου, ένα μνημείο από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Τέλος με μία επίσκεψη στην Παλαιαχώρα που βρίσκεται πάνω σ’ ένα λόφο, χτισμένη τον 9ο αιώνα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα ερείπια αυτού του όμορφου μεσαιωνικού χωριού που κάποτε είχε 366 εκκλησίες. Σήμερα σώζονται μόνο 38 εκκλησίες και από αυτές λίγες είναι σε καλή κατάσταση.

Δε μπορεί να λείπει από το νησί της Αίγινας και ο εναλλακτικός τουρισμός καθώς υπάρχουν πολλές προτάσεις, όπως ποδηλασία σε δύσκολα ή εύκολα  μονοπάτια, ορειβασία, ιστιοπλοΐα, πεζοπορία και όμορφες βόλτες που προσφέρουν οι άμαξες με τα άλογα.

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35