Τήνος: Το νησί της Παναγιάς και τα «αρχιτεκτονικά κεντήματα»

Τήνος: Το νησί της Παναγιάς και τα «αρχιτεκτονικά κεντήματα»

Τήνος, ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί με πολλούς όμορφους οικισμούς, όμορφα τοπία αλλά και γεμάτο με πολλά θρησκευτικά προσκυνήματα από τα οποία το πιο σημαντικό και γνωστό σε όλο το κόσμο είναι ο ιερός ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας, γνωστή ως «Η Παναγία της Τήνου».

Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας, την οποία βρήκε η μοναχή Πελαγία μετά από όραμα στο οποίο της παρουσιάστηκε η Παναγία και της αποκάλυψε το σημείο όπου θα έβρισκε την εικόνα του Ευαγγελισμού το έτος 1823.

Κάτω από τον κυρίως ναό βρίσκεται αυτός της Ζωοδόχου Πηγής – Ευρέσεως. Εδώ ο προσκυνητής μπορεί να πάρει αγίασμα από την πηγή που ανέβλυσε και χώμα από τον τόπο που βρέθηκε η εικόνα.

Η Ιερά Μονή Κεχροβουνίου είναι ένα ακόμα σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα που δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί ο «προσκυνητής». Εδώ έζησε η Αγία Πελαγία, η οποία βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Πολλά και τα μουσεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και τα περισσότερα στεγάζονται στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας.

Αυτά είναι η Πινακοθήκη, η οποία περιέχει έργα πολλών διάσημων ζωγράφων, όπως του Νικηφόρου Λύτρα, του Κωνσταντίνου Παρθένη και άλλων, το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών όπου υπάρχουν αξιόλογα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και τέλος στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας στεγάζεται και η έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνων που περιέχει εκκλησιαστικά αντικείμενα του νησιού.

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στη Χώρα της Τήνου με πολλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Κτικάδος,  Καρδιανή, Κάμπος, Πύργος, Υστέρνια, Φαλατάδος, Στενή, Αγάπη, Καλλονή, Βώλαξ είναι μόνο μερικά από τα χωριά που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί και να θαυμάσει καθώς το καθένα από αυτά έχει μια μοναδική ομορφιά και τη δική του ιστορία.

Ένα άλλο αξιοθέατο του νησιού που θα το θαυμάσει πολλές φορές ο επισκέπτης καθώς θα ακολουθεί τις διαδρομές του νησιού είναι οι διάσημοι περιστερώνες, που έχουν συνδεθεί στενά με το νησί και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Ακόμα είναι τόσο όμορφα διακοσμημένοι που έχουν χαρακτηριστεί ως «αρχιτεκτονικά κεντήματα».

Δε μπορεί όμως να λείπει κι από το νησί της Τήνου ο εναλλακτικός τουρισμός: Ψάρεμα, καταδύσεις, κυνήγι, πεζοπορία στα όμορφα και πολλά μονοπάτια του νησιού είναι κάποιες από τις επιλογές που καλείται να διαλέξει ο επισκέπτης και να γεμίσει τις μέρες του στο νησί με πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Όλγα Παπαναστασίου, θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35