Σύμη: Το νησί του Πανορμίτη και το τάμα με το μπουκάλι

Σύμη: Το νησί του Πανορμίτη και το τάμα με το μπουκάλι

Σύμη… ένας μακρινός και συνάμα πολύ όμορφος και μοναδικός προορισμός γεμάτος με σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα.

Μπαίνοντας στο λιμάνι της Σύμης ο επισκέπτης μαγεύεται από αυτό που αντικρύζει. Μια μοναδική ομορφιά και αρχοντιά χαρακτηρίζουν το νησί. Τα παραδοσιακά πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια που απλώνονται αμφιθεατρικά από το λιμάνι ως τη κορυφή του λόφου δημιουργούν ένα πολύ όμορφο τοπίο. Ακόμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ο πύργος με το ρολόι που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού από το 1881.

Πολλά και σημαντικά τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να δει στη Σύμη.

Πανορμίτης… ένα από τα πιο σημαντικά και μεγαλύτερα προσκυνήματα στα Δωδεκάνησα.

Σ’ ένα όμορφο και καλά κρυμμένο κολπίσκο βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Εκεί κάποιος μπορεί να φτάσει οδικώς ή δια θαλάσσης με τα τοπικά καραβάκια.

Φτάνοντας ο επισκέπτης το πρώτο που θαυμάζει είναι το μεγαλόπρεπο καμπαναριό στην είσοδο της μονής που θεωρείται από τα ομορφότερα του Αιγαίου. Συνεχίζοντας περνάει στην βοτσαλωτή αυλή του μοναστηριού και φτάνει στον ναό. Το βλέμμα του μαγνητίζεται από την ολόσωμη και επιβλητική εικόνα του Αρχαγγέλου, που προκαλεί δέος και κατάνυξη.

Πολλά τα θαύματα για τα οποία είναι γνωστός ο Πανορμίτης. Ένα από αυτά είναι το τάμα με το μπουκάλι. Πολλοί πιστοί που δε μπορούν να ταξιδέψουν στο νησί βάζουν μέσα σ’ ένα μπουκάλι ένα σημείωμα με το τάμα τους και το πρόβλημα που τους απασχολεί και ρίχνουν το μπουκάλι στη θάλασσα σε όποιο μέρος και να βρίσκονται με την ευχή να το οδηγήσει ο Πανορμίτης στο μοναστήρι του.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τα δύο μουσεία που λειτουργούν στη μονή, το εκκλησιαστικό, στο οποίο κάποιος μπορεί να δει αξιόλογα κειμήλια και αφιερώματα και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού αλλά και του μοναστηριού.

Εκτός από την Μονή του Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οχτώ μοναστήρια-εκκλησίες αφιερωμένες όλες στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, όπως η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη με μεγάλη και σημαντική ιστορία. Όπως ο Πανορμίτης έτσι κι ο Ρουκουνιώτης  απεικονίζεται ολόσωμος.

Αξίζει ακόμα να επισκεφτεί κανείς το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο και να γνωρίσει την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού και φυσικά να απολαύσει το μπάνιο του στις όμορφες παραλίες του νησιού ή να επιλέξει κάποιο από τα θαλάσσια σπορ που προσφέρει το νησί, όπως flyboard, jet ski, Canoe kayak, ψαροντούφεκο.

Εκτός από την επιλογή των θαλάσσιων σπορ, υπάρχουν και πολλά περιπατητικά μονοπάτια στο νησί. Ένα από αυτά είναι η διαδρομή Σύμη-Πανορμίτης με αρκετό πράσινο και πολλές όμορφες εικόνες του νησιού, που προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35