Καρπενήσι: Ο «παράδεισος» με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παλιά αρχοντικά

Καρπενήσι: Ο «παράδεισος» με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα παλιά αρχοντικά

Περίπου 285χλμ.χωρίζουν την Αθήνα από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας.

Σε υψόμετρο 960 μέτρων βρίσκεται αυτός ο όμορφος και γεμάτος εκπλήξεις προορισμός καθώς μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές εναλλακτικού τουρισμού.

Χρησιμοποιώντας ως βάση το Καρπενήσι, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να θαυμάσει τα γύρω χωριά.

Στο κέντρο του Καρπενησίου βρίσκεται ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος που αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό είναι ο Προυσσός όπου εκεί υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ένα μοναστήρι που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του ‘21 και αποτέλεσε στρατηγείο του Καραϊσκάκη.

Στην μονή υπάρχει η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το μουσείο της μονής, στο οποίο φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα και μέρος του οπλισμού του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Εκτός από το μοναστήρι ο επισκέπτης θα θαυμάσει την ομορφιά του τοπίου, τη φύση, τον ποταμό Καρπενησιώτη που συντροφεύει τον ταξιδιώτη σε όλη τη διαδρομή μέχρι το μοναστήρι.

Στο χωριό Δομιανοί βρίσκεται η ιστορική μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ευρυτανίας, όπου με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας μέσα στα κλαδιά ενός πουρναριού, όπως λέει η παράδοση. Κατά την επανάσταση του 1821 αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών.

Οι Κορυσχάδες είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που εκεί νιώθει κανείς ότι έχει σταματήσει ο χρόνος. Τα παλιά αρχοντικά, τα όμορφα μονοπάτια, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1865, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα θαυμάσει ο επισκέπτης.

Τα Φιδάκια είναι ένα άλλο όμορφο, ήσυχο και καλά κρυμμένο χωριό που με την πρώτη ματιά θα κερδίσει τον επισκέπτη. Η καταπληκτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, η γραφική πλατεία δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.

Εκτός από τον θρησκευτικό τουρισμό, το Καρπενήσι προσφέρει πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στο βουνό, σε δασικούς δρόμους που θα γεμίσουν το μυαλό και τη ψυχή του περιπατητή με μαγευτικές εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του.

Ακόμα κάποιος μπορεί να κάνει ιππασία απολαμβάνοντας μέσα από όμορφα μονοπάτια τη φύση αλλά και το αίσθημα της γαλήνης και της ελευθερίας που του προσφέρει η ιππασία.

Το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για ορεινή ποδηλασία καθώς διαθέτει πολλές ορεινές ποδηλατικές διαδρομές μέσα στην φύση. Το rafting και το kayak είναι δύο άλλα extreme σπορ που μπορεί να απολαύσει κάποιος.

Στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χιονοδρομικά κέντρα, αυτό του Βελουχίου.

Το Καρπενήσι, λοιπόν, αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό με πολλές επιλογές.

 

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35