Στεμνίτσα: Εκεί που το κελάηδημα των πουλιών, αγκαλιάζει τα ασκηταριά-σπηλιές των «μοναχών»

Στεμνίτσα: Εκεί που το κελάηδημα των πουλιών, αγκαλιάζει τα ασκηταριά-σπηλιές των «μοναχών»

Ένας όμορφος προορισμός γεμάτος ιστορία και απαράμιλλη ομορφιά είναι η Στεμνίτσα που βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, χτισμένη στις πλαγιές του Μαίναλου και καλεί τον επισκέπτη της να τον ξεναγήσει στην ιστορία της, στην πολιτιστική παράδοση της, στα όμορφα και γραφικά καλντερίμια της αλλά και στις πολλές και ιστορικές εκκλησίες της και μοναστήρια.

Μία από τις σημαντικότερες μονές, που γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της τουρκοκρατίας, είναι αυτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι χτισμένη πάνω σε απότομο βράχο και η διαδρομή προς το μοναστήρι είναι μαγευτική, καθώς ο επισκέπτης πρέπει να διασχίσει ένα μονοπάτι μέσα στο βουνό, το πράσινο, τους βράχους έχοντας για συντροφιά το κελάηδημα των πουλιών και τους ήχους των νερών του Λούσιου. Φτάνοντας, θα θαυμάσει τα πολλά ασκηταριά-σπηλιές που είναι μέσα στους απότομους βράχους.

Οι τοιχογραφίες της μονής  χρονολογούνται περίπου τον 16ο  αιώνα και είναι καλά διατηρημένες.

Μετόχι της Ιεράς Μονής Προδρόμου είναι η Νέα Μονή Φιλοσόφου, που είναι χτισμένη το 1661 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση ο πύργος της μονής όπου διαμένουν οι μοναχοί και το καθολικό της, όπου εκεί μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το ξύλινο τέμπλο και τις τοιχογραφίες, των οποίων η αγιογράφηση έγινε το 1693.

Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 963 και είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Είναι γνωστή ως «κρυφό σχολειό» γιατί σύμφωνα με τη παράδοση, εκεί λειτουργούσε σχολείο στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το ιστορικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής. Είναι χτισμένο σε βραχώδη λόφο και η θέα προς το χωριό είναι μοναδική. Τα μόνα κτίσματα που σώζονται είναι το καθολικό της μονής που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 1443 και το διώροφο κελί δίπλα στο ιερό, που αποτέλεσε την έδρα της 1ης  Πελοποννησιακής Γερουσίας το 1821.

Πολλές και οι εκκλησίες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και να θαυμάσει, όπως είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Μπαφέρως που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων ή Τριών Ιεραρχών, που είναι χτισμένη το 1715. Εκτός από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες δε πρέπει ο επισκέπτης να παραλείψει να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο Στεμνίτσας που στεγάζεται σ’ ένα τριώροφο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα καθώς και το Ασκληπιείο που απαρτίζεται από ένα ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τα ιαματικά λουτρά και μια στοά.

Δε μπορεί όμως να φύγει κάποιος από την Στεμνίτσα, αν δεν επισκεφτεί και το φαράγγι του Λούσιου που χαρακτηρίζεται ως το «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου», για τα πολλά και σημαντικά ασκηταριά και μοναστήρια που φιλοξενεί στην αγκαλιά του και από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να τα θαυμάσιέ και να τα επισκεφτεί ακολουθώντας τα μονοπάτια αλλά και να μαγευτεί από την επιβλητική και άγρια ομορφιά του τοπίου και να γεμίσει την ψυχή του με γαλήνη και όμορφες εικόνες.

Ο Λούσιος ποταμός έχει ορμητικά νερά και είναι ιδανικός για ράφτινγκ και προσφέρει σ’ αυτόν που θα επιλέξει αυτό το σπορ μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία. Εκτός από το ράφτινγκ για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλά και όμορφα μονοπάτια για πεζοπορία, όπως ο περίπατος στα σοκάκια του χωριού, αλλά και ο περίπατος στο ξεχωριστό ελατόδασος.

Όλγα Παπαναστασίου, Θεολόγος



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35