«Κουβέντα» στην αυλής μας, με την συγγραφέα Τόνια Νικολαΐδη…
Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;
Σίγουρα η ανεμελιά! Δε θέλω να ξεχωρίσω κάποιον αγαπημένο ήρωα και θιχτούν οι υπόλοιποι! Γυρνώντας πίσω περισσότερο φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα των αγαπημένων ανθρώπων που μου διηγούνταν αυτά τα παραμύθια…
Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;
Όχι μυστικά, περισσότερο τις πεποιθήσεις μου εκφράζουν πιστεύω…
Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μόνο του... Κάποια ασύνδετα -και κάπως ξεχασμένα- κομμάτια αφηγήσεων της γιαγιάς, ενώθηκαν με δικά μου και διανθίστηκαν, πάνω στις προσπάθειές μου να κοιμίζω την πρώτη μου κόρη κάποια βράδια. Έπειτα έκανα και την εικονογράφηση και όλα στη συνέχεια πήραν το δρόμο τους…
Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;
Αυτό το παραμύθι δημιουργήθηκε για μένα, για τις κόρες μου και στη μνήμη των γιαγιάδων μου. Ήταν μια προσωπική ανάγκη, γι’ αυτό και η ολοκλήρωσή του με συγκίνησε! Η μεγαλύτερη μου επιβεβαίωση ήταν η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών μου, που λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή τόσο την Έμμυ όσο και το audio book της! Όταν το έφερα στο σπίτι τυπωμένο για πρώτη φορά, φώναξα στη μεγάλη μου κόρη: «Έλενα έλα, έφερα την Έμμυ στο σπίτι!»…
Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο;
Οι Έλληνες δεν έχουν καλή σχέση με το βιβλίο. Ίσως σε κάποια είδη βιβλίων περισσότερο, όμως δεν είναι τόσο μέσα στην κουλτούρα μας όπως σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Το μεγαλύτερό μου προτέρημα είναι πως μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, πράγμα που με γεμίζει και με κάνει να αισθάνομαι πολύ δημιουργική. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα είναι πως μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, πράγμα που με οδηγεί στο να αναλαμβάνω περισσότερες αρμοδιότητες από όσες αντέχω και να πιέζομαι.
Την μοίρα μας την ορίζουμε ή την δημιουργούμε με τις πράξεις μας;
Εφόσον τη δημιουργούμε με τις πράξεις μας, την ορίζουμε κιόλας, έτσι δεν είναι;
Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Φυσικά! Δε μπορώ να πω πως είμαι εκ φύσης υπεραισιόδοξη ή πως ζω σε κανένα ροζ συννεφάκι. Πιστεύω πως κάθε πράγμα μπορείς να το ερμηνεύσεις / νοηματοδοτήσεις διαφορετικά ανάλογα με τη στάση που θα πάρεις απέναντί του (την οπτική σου δηλαδή) αλλά συνήθως επιλέγω την αισιόδοξη προοπτική.
Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;
Σπουδές (2ο πτυχίο, ξανά φοιτήτρια στα γεράματα), εργασία, αθλητισμό (padel tennis τακτικά & σκι βουνού όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες) και φυσικά τις 2 υπέροχες κόρες μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους!
Έχετε κάποιο «γούρι»;
Όχι, κανένα! ‘Όταν έπαιζα βόλεϊ είχα κάτι αγαπημένες κάλτσες για γούρι στους αγώνες (τις έπλενα ενδιάμεσα) αλλά δεν είδα να γίνεται δουλειά… Όχι, όχι…Ότι μου δίνει δύναμη το φέρω μέσα μου!
Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Και τα δύο πιστεύω ισχύουν κατά περίπτωση. Περισσότερο όμως νομίζω από ανικανότητα.
Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Θα ήθελα πραγματική ισότητα και όλοι οι άνθρωποι να έχουν ευκαιρίες.
Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Ακόμα κι όταν μεγαλώσει, να μη σταματήσει ποτέ να ακούει το παιδί μέσα του…
Η Τόνια Νικολαΐδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μιλάει δύο γλώσσες.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της Συμβουλευτικής (ΝLP & Mindfulness).
Όντας μία πολύπλευρη και δημιουργική προσωπικότητα, έπαιξε βόλεϊ για 20 χρόνια σε εθνικές κατηγορίες, ενώ κάλυψε τις καλλιτεχνικές της ανάγκες μέσα από τη ζωγραφική, την τέχνη της αναπαλαίωσης και τη μουσική.
Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το padel tennis και το σκι βουνού. Είναι μητέρα δύο υπέροχων παιδιών. Αυτό το παραμύθι είναι η πρώτη της επίσημη συγγραφή και η δεύτερή της εικονογράφηση.
(Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά)