Γιώργος Πάχος: «Η δυσκολία γίνεται, με επεξεργασία βέβαια, φως και το μεγαλύτερο μάθημα για την πορεία της ζωής μας».

Γιώργος Πάχος: «Η δυσκολία γίνεται, με επεξεργασία βέβαια, φως και το μεγαλύτερο μάθημα για την πορεία της ζωής μας».

Κουβέντα στην «αυλή» με τον καλλιτέχνη Γιώργο Πάχο

 παχος1

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Τα βιώματά μου και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστράφηκα είναι οι κύριοι λόγοι.

 

Ο αγαπημένος τροβαδούρος στην οικογένεια, ποιος ήταν;

Τροβαδούρος; Ας πούμε τι ακουγόταν στο σπίτι γενικά… Από Muddy Waters μέχρι το «Δελφινοκόριτσο». Τα πάντα δηλαδή. Δε νομίζω ότι υπήρχε κάποιος αγαπημένος «Τροβαδούρος» στην οικογένεια. Στους γονείς μου πάντα άρεσε η οποιαδήποτε μουσική αρκεί να τους αγγίζει.

 

Πηγή έμπνευσης οι σχέσεις, οι αξίες, η καθημερινότητα, όπως βλέπουμε στα τραγούδια σας. Μιλήστε μας γι’ αυτό, για τα νέα σας τραγούδια και πείτε μας αν ετοιμάζετε κάτι ακόμα;

Γενικά γύρω από αυτά γράφω ως τώρα. Οι εμπειρίες και οι δικές μου και των άλλων ανθρώπων – που συμβαίνει πολλές να φορές να είναι κοινές ή παρόμοιες – αποτελούν, έναυσμα για να γράψω κάτι. Τα δύο καινούργια μου τραγούδια, το «Να φωτιστεί η ψυχή σου» και το «Ατέλειωτο Ταξίδι» κατά κάποιο τρόπο έχουν αυτά τα κοινά βιώματα. Το πρώτο μιλάει για την απώλεια αγαπημένου προσώπου (θάνατος) που με την κάθε μας σκέψη το φέρνουμε στη μνήμη μας και ανταμώνουμε μαζί του. Το δεύτερο αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και γινόμαστε πιο δυνατοί. Από εκεί που είμαστε βυθισμένοι στο σκοτάδι και στη θλίψη, η δυσκολία γίνεται – με επεξεργασία βέβαια- φως και το μεγαλύτερο μάθημα για την πορεία της ζωής μας. Σε ό,τι αφορά την τελευταία ερώτηση το επόμενο τραγούδι θα αργήσει καθώς κάποιες υποχρεώσεις θα με κρατήσουν μακριά από το στούντιο.  

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό τραγούδι;

Είναι πολύ υποκειμενικό τι είναι καλό και τι κακό. Οι ακροατές άλλωστε είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι θα μείνει ή όχι ζωντανό.

 

Η εξουσία πιστεύετε, είναι ένα ασύνθετο γκρουπ ή μια καλοδουλεμένη ορχήστρα;

Αν το πάρουμε γενικά το θέμα, η εξουσία θα έπρεπε να είναι μια καλοδουλεμένη ορχήστρα προφανώς, που με τα «παιξίματά» της θα μας κάνει όλους χαρούμενους… Αλλά αρκετά ουτοπικό ακόμα και στο επίπεδο της μουσικής. Χωράει πολλή ανάλυση… Σε άλλη στιγμή…

 

Na fotisti i psihi sou

 

Την Ελλάδα με ποιο τραγούδι θα την ταυτίζατε;

Το «Σπασμένο Καράβι» μου ήρθε πρώτο στο μυαλό σε στίχους του Σκαρίμπα και σε μουσική του Σπανού…

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής μουσικής, ποιο είδος μουσικής θα προτείνατε στους ξένους;

Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κι αφού είναι λίγα τα λεπτά, τους «Χαρταετούς» και τον «Χορό σε 11 όγδοα».

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Δεν έχω έναν αγαπημένο… Έχω όμως μια αδυναμία στον Θεοδωράκη και στον Μικρούτσικο…

 1παχος

 

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

«Θα δείξει… Θα φανεί» απέναντι στο άγνωστο και στο καινούργιο.

 

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Οι πατατοκεφτέδες της γιαγιάς μου και τα σκορδομακάρονα της θείας του πατέρα μου! Θα σου πω και το μαλλί της γριάς, για να θυμίσω και κάτι από παιδάκι… κι όχι από «κουτούκι».

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Εξαρτάται, τι είδους συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση όμως θα του έλεγα να κάνει αυτό που αισθάνεται ακόμα κι αν είναι λάθος για εμένα!

 παχος2

 

Ο Γιώργος Πάχος, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, με ρίζες από την Κατερίνη και τη Σύμη, Κοινωνικός Λειτουργός στο επάγγελμα, ασχολείται από μικρή ηλικία με τη μουσική, όχι όμως εντατικά και με ροή.

Ο πατέρας του, του κάνει δώρο τις πρώτες του κιθάρες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Στα πρώτα φοιτητικά χρόνια αρχίζει να εμφανίζεται σε μικρά μπαρ και σε μουσικές σκηνές.

Έχει μοιραστεί τη σκηνή με καταξιωμένους καλλιτέχνες και υπήρξε μέλος της χορωδίας «Note allegre» της Μιρέλας Πάχου.

Έχει συμμετάσχει σε βραδιές πολιτισμού, εμφανίστηκε σε δημοτικά θέατρα καθώς και έλαβε μέρος στη μουσικοθεατρική παράσταση «Αγάπησε και λίγο εσένα» του Δημήτρη Λιόλιου.

Η συμμετοχή του αυτή δημιούργησε μια δυνατή φιλία με αποτέλεσμα να βρεθούν οι δύο τους – Δημήτρης και Γιώργος- στο στούντιο και να συνεργάζονται για την «Μάσκα», το πρώτο του τραγούδι, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020.

Οι στίχοι και η μουσική είναι του Γιώργου Πάχου ενώ η ενορχήστρωση και η παραγωγή του Δημήτρη Λιόλιου.

Πρόσφατα στίχους του Γιώργου Πάχου έχει μελοποιήσει ο βραβευμένος μουσικός Γιώργος Χατζής και έχει ερμηνεύσει ο καταξιωμένος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης (Για να σε βρω- Δημήτρης Μπάσης).

Τον Απρίλιο του 2021, ξανά με το ίδιο μοτίβο και πάνω από όλα βάζοντας τη φιλία και την αγάπη για τη μουσική μπροστά, Γιώργος Πάχος και Δημήτρης Λιόλιος συνεργάζονται εκ νέου για το τραγούδι του Γιώργου με τίτλο, «Να φωτιστεί η ψυχή σου», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Τη μουσική για το πρόσφατο τραγούδι του «Ατέλειωτο Ταξίδι», συνθέτει ο Δημήτρης Λιόλιος επισφραγίζοντας έτσι την χρόνια συνεργασία τους αλλά και την αμοιβαία τους εκτίμηση και αγάπη.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35