Ελένη Βασιλείου - Αστερόσκονη: «Υπάρχουν κάποια παραμύθια, που αγγίζουν την αλήθεια…»

Ελένη Βασιλείου - Αστερόσκονη: «Υπάρχουν κάποια παραμύθια, που αγγίζουν την αλήθεια…»

αστερόσκονη

 

Κουβέντα στην «αυλή» με την συγγραφέα Ελένη Βασιλείου - Αστερόσκονη

«Το Κορίτσι και ο Μονόκερος» είναι μια σειρά τριών βιβλίων, που τα έχετε  αφιερώσει  στα παιδιά που νοσούν και παλεύουν με τον καρκίνο. Στα δυνατά παιδιά. Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται για ν’ αγκαλιάσει και να γράψει κάποιος, γι’ αυτό το θέμα;

Όταν έγραψα και ζωγράφισα αυτή την παιδική σειρά, είχα αναμνήσεις από την συνύπαρξη μου, μέσα από την αποστολή μου… εθελοντικά, από τα χρώματα που απλώναμε σε χαρτιά- σε Παιδογκολογικό Τμήμα στην Ελλάδα με τα μάχιμα παιδιά. Αγάπη και μια υπόσχεση βαθιά, στην καρδιά. Αυτή ήταν και είναι η δύναμη ψυχής- Η τήρηση της υπόσχεσης. Προσπάθησα με σεβασμό να αγγίξω το ευαίσθητο θέμα του παιδικού καρκίνου, με μοναδικό αντίκτυπο- αρχικά, τα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, για να μη νιώθουν στη μάχη αυτή μόνα. Κι έπειτα για τους γονείς και όλους όσους βρίσκονται πλάι τους και αγωνίζονται μαζί τους, για την ίαση. Για την τελική ΝΙΚΗ

Στην άκρη του μυαλού μου, υπήρχε πάντα η απώλεια, όμως η ελπίδα και η χαρά είναι τα μηνύματα αυτά που όφειλα να περάσω μέσα από την ιστορία. Να ενώσω τους αναγνώστες με το θέμα και να τους φέρω κοντά στην ασθένεια, έτσι ώστε να δυναμώσουμε όλοι μαζί την αγάπη.

Το τρίτο μέρος της ιστορίας που φέρει τον τίτλο ‘‘Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΝΙΚΗ‘‘ γράφτηκε και εκδόθηκε το 2020, εν μέσω Πανδημίας του covid-19, για να μπορέσω να στείλω μήνυμα δυνατό, σε ό,τι κρατώ στη καρδιά φυλαχτό- πως θα είμαι εδώ σε κάθε δύσκολο καιρό με το λάβαρο ψηλά η αγάπη ανθίζει από μακριά κι όμως καταφέρνει να φτάνει ζεστή…στο κοντά. Στο κάθε σήμερα, στο κάθε τώρα.

 

«Κάθε νίκη σηματοδοτεί μια Νέα Αρχή», γράφετε ως εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο σας. Δώστε μας το στίγμα αυτού σας του μηνύματος.

Για να φτάσει κάποιος στη νίκη σημαίνει πως έχει δώσει τον δικό του προσωπικό αγώνα. Οπότε κάθε νίκη είναι μια επιτυχία, είναι ένα νέο ξεκίνημα. Είναι ένα παράσημο ηρωισμού με καλύτερους οιωνούς.

 

Το Κορίτσι και ο Μονόκερος… Δύο «πρόσωπα», δύο κόσμοι. Τι συμβολίζουν ακριβώς και γιατί επιλέξατε αυτούς ως κεντρικούς ήρωες;

Το Κορίτσι έχει λευκά μαλλιά, για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σε μια εποχή που όλα τα παιδιά θέλουν να είναι όμοια… ακολουθώντας τις τάσεις της κάθε εποχής χάνοντας το στίγμα της προσωπικής · ταυτότητας. Ο Μονόκερος, είναι ένα μυθικό αγαπημένο ον, που συμβολίζει το φως της αγνότητας πολεμά με απίστευτη δύναμη και σχεδόν πάντα βγαίνει αλώβητος από τις μάχες. Το κέρατο ενός μαγικού πλάσματος, συχνά πιστώνεται με θαυματουργές ιδιότητες. Τι πιο όμορφο από το να ενώνονται δύο κόσμοι βαδίζοντας στη σύγχρονη εποχή, όντας διαφορετικοί; Στα παραμύθια… η ένωση αυτή -έντονοι συμβολισμοί- πως ένα Κορίτσι μοναχικό, που δεν ταιριάζει στη κοινωνία αυτή μπορεί να δει, να διακρίνει, να συνομιλήσει και να γεννηθεί φιλία δυνατή με ένα μυθικό πλάσμα. Πως η δύναμη αυτή, θα δημιουργήσει ένα πεδίο μάχης για να σωθούν παιδιά, για να διώξουν τον δράκο καρκίνο μακριά… Είναι η ελπίδα για τη ζωή, ή αν θέλετε το δίδαγμα, που εν τέλει μας αφήνει.

 

Πόσο «κοντά» είναι η απόσταση ζωής και θανάτου, στα μάτια ενός παιδιού;

Στα μάτια ενός παιδιού που νοσεί βλέπω μόνο δύναμη, φως και ζεστασιά και κάποια κακά όνειρα… Αυτά θέλω να διώξω μακριά… για να βλέπω μόνο χαρά. Έτσι όπως αξίζουν όλα τα παιδιά…

 

Ο «Δράκος – καρκίνος», έχει τρωτά σημεία; Μπορεί να κινηθεί; 

Ο σκοπός της αποστολής, του μονόκερου και της ηρωίδας μου Λευκής- είναι να νικήσουν τον δράκο – καρκίνο να τον διώξουν μακριά, έτσι ώστε να μην μπορεί να πλησιάσει κοντά στα παιδιά. Η αγάπη όλα τα νικά, η καλοσύνη όλα τα καταλαγιάζει, τα ηρεμεί. Στη μεριά των παραμυθιών, ναι… υπάρχουν τρωτά σημεία. Η ασπίδα της ηρωίδας μου, σε συνδυασμό με το φωτεινό κέρας του μονόκερου, καταφέρουν να βρουν το ευάλωτο σημείο του δράκου. Καταφέρνουν να τον διώξουν μακριά και να χαρίσουν ελπίδα, στα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

 

Μιλήστε μας όμως και για το «Δάσος των Ευχών». Τι δύναμη κρύβει μέσα του;

Το «Δάσος των Ευχών», κρύβει μέσα του όλη τη δύναμη του κόσμου! Μέσα σε αυτό, υπάρχουν όλες οι προσευχές και οι ευχές μεγάλων και μικρών ανθρώπων και ξωτικών νεράιδων και αερικών. Είναι ένα μέρος που χρόνος δεν υπάρχει κι όποιος καταφέρει να περάσει από αυτό θα αποκτήσει νεότητα ξανά δηλαδή ανάκτηση πρωταρχικού φωτός στην ψυχή και στην καρδιά που θα αντανακλά, για πάντα στα δυο του μάτια.

Πείτε μας ένα λόγο που πρέπει αυτή η σειρά βιβλίων να μπει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί απ’ όλους;

Ως δημιουργός, μου είναι δύσκολο να αναφερθώ το συστήνω όμως ως ακόλουθος, διότι μέσα από τη σειρά αυτή ένιωσα τη συγκίνηση, ένιωσα την ελπίδα και όλα τα μηνύματα. Γνώρισα καλύτερα τα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ονειρεύτηκα και έπαιξα ρόλους μαγικούς σε μελαγχολικούς καιρούς. Εάν αυτό λέει κάτι -Η παιδική σειρά Το Κορίτσι και ο Μονόκερος, βρίσκεται σε Παιδικές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα στο κατάλογο εκπαιδευτικού υλικού 2021 από το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ βραβεύτηκε για το έργο στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου. Η ιστορία αυτή, κατάφερε να ενώσει γονείς, ενίσχυσε συλλόγους, ενέπνευσε εκπαιδευτικούς, αγαπήθηκε από παιδιά. Καθώς έγραφα και ζωγράφιζα… ήταν σα κυοφορούσα έναν κόσμο που δε δείλιασα ούτε στιγμή να μιλήσω γι‘ αυτόν – χωρίς υπεκφυγές. Ονοματίζοντας τον καρκίνο ως καρκίνο… Είχα μέσα μου μια ευθύνη, πόνο που τον έκανα δύναμη. Γι‘ αυτό πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι, για να μπορέσουν να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους, και να τους πουν πως-κάπου υπάρχουν κάποια άλλα παιδιά της ηλικίας τους που δίνουν τη μάχη τους ηρωικά για να κρατηθούν στη ζωή. Πως όταν γίνουν ενήλικες, θα μπορούν να σώσουν μία ζωή αν γίνουν Δότες Μυελού των Οστών. Γιατί, ‘‘υπάρχουν κάποια παραμύθια που αγγίζουν την αλήθεια…‘‘

 

To Koritsi kai o Monokeros 123

 

Σημείωση:

Η χρυσή Τριλογία μεταφράστηκε στη γερμανική γλώσσα ανήμερα των Χριστουγέννων του 2021, εκδόθηκε και διατίθεται από την δημιουργό, αλλά και σε γερμανικά βιβλιοπωλεία και Online καταστήματα.

Η ελληνική Χρυσή Τριλογία, με μία επιπλέον σύντομη ιστορία, θα είναι έτοιμη και θα διατεθεί αρχές του 2022, ενώ θα γίνει δωρεά σε όλες τις Παιδογκολογικές Κλινικές στην Ελλάδα στη μνήμη της Ειρήνης Βλάχου.

Σημείωση: τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε δωρεά από τις πωλήσεις του βιβλίου, Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΝΙΚΗ, μια ξύλινη κατασκευή-βιβλιοθήκη σε σχήμα μονόκερου, σε Ξενώνα που φιλοξενεί παιδιά που νοσούν από καρκίνο, στην Ελλάδα ενώ τον Αύγουστο του 2021 έγιναν τα εγκαίνια αυτής, με παρουσία της δημιουργού.

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε κατόπιν επικοινωνίας με την  συγγραφέα-εικονογράφο στο  e-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35