Δώρα Ανδρεαδάκη: «Η εξουσία φιμώνει οτιδήποτε πηγαίνει κόντρα σε αυτήν από φόβο μην εκτεθεί»

Δώρα Ανδρεαδάκη: «Η εξουσία φιμώνει οτιδήποτε πηγαίνει κόντρα σε αυτήν από φόβο μην εκτεθεί»

Κουβέντα στην «αυλή» με την συγγραφέα Δώρα Ανδρεαδάκη

 dvra

 

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Πράγματι, οι ήρωες της ιστορίας μου έχουν κάποια στοιχεία από εμένα. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, είτε γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα. 

 

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το γεγονός ότι όλοι μας, μικροί και μεγάλοι δυσκολευόμαστε αρκετά με τις επιλογές μας και δεν μπορούμε πάντα με ευκολία να διακρίνουμε το σωστό, πόσο μάλιστα ένα παιδί. Τα διλλήματα λοιπόν αυτά που πολύ συχνά ταλανίζουν το μυαλό μας, με ενέπνευσαν να γράψω το παραμύθι αυτό.

 

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Μια ιδέα που είχα για πολύ καιρό στο μυαλό μου μόλις είχε ολοκληρωθεί και το μήνυμα που ήθελα να περάσω θεωρούσα πως ήταν σαφές. Συνεπώς ένιωθα χαρά, ικανοποίηση και πληρότητα.

 

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνας με το βιβλίο;

Εξαρτάται νομίζω από την ηλικιακή ομάδα για την οποία μιλάμε. Οι γονείς των μικρών παιδιών διαβάζουν αρκετά στα παιδιά τους. Γνωρίζουν τα οφέλη του διαβάσματος, ενημερώνονται για τις καινούριες εκδόσεις και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Στις ηλικίες 13 με 18 θεωρώ ότι το εξωσχολικό βιβλίο παραγκωνίζεται αρκετά. Ο έφηβος έχει να αντιμετωπίσει διάφορα θέματα στην ηλικία αυτή με αποτέλεσμα το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Όσοι ενήλικοι τώρα είχαν καλή σχέση με το διάβασμα στην παιδική τους ηλικία πιθανότατα να συνεχίσουν να διαβάζουν και μεγάλοι. Έχω την εντύπωση ότι το αναγνωστικό κοινό που διαβάζει τακτικά λογοτεχνία είναι σταθερό.

 

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Ως θείο δώρο στον χαρακτήρα μου θα έλεγα το ότι προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα απ’ τη θετική τους πλευρά. Ένα από  τα βασικά ελαττώματά μου θεωρώ πως είναι η αναβλητικότητα, κάτι που προσπαθώ μονίμως να διορθώσω.

 

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Ναι, σε μεγάλες δόσεις ευτυχώς. Έχοντας βιώσει δύσκολες καταστάσεις, έχω εξασκηθεί στο να περιμένω καλύτερες μέρες μελλοντικά.

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Τη φροντίδα της οικογένειάς μου, αρκετά δρομολόγια, μια μικρή πλέον βοήθεια στη καθημερινή μελέτη των σχολικών μαθημάτων του μικρότερου παιδιού μου, λίγο γράψιμο, λίγο διάβασμα και απαραιτήτως μουσική!

 

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία φιμώνει οτιδήποτε πηγαίνει κόντρα σε αυτήν από φόβο μην εκτεθεί. Θέλω να πιστεύω όμως πως η δύναμη της τέχνης υπερτερεί της εξουσίας και πως πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να πει  αυτό που θέλει -και έχει ανάγκη- να πει.

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Ισότιμη άδεια μητρότητας σε μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Να υπάρχει ουσιαστική αξιοκρατία για την πλήρωση θέσεων με αποκλειστικό γνώμονα τις ικανότητες και τα προσόντα των υποψηφίων. Να θεσπιστούν αποτελεσματικοί νόμοι σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων. Αληθινή μέριμνα για τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σχετική ενημέρωση από ειδήμονες σε όλα τα  σχολεία.

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να παλέψει με όλη του τη δύναμη προκειμένου να κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπά. Νομίζω αξίζει τον κόπο!

 

Δώρα Ανδρεαδάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά όπου συνεχίζει να ζει με την οικογένειά της. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης και εργάστηκε σε τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών. Αγαπάει πολύ τη θάλασσα, την ποίηση, τις ρίμες και τα καλά παραμύθια, για τα οποία πιστεύει ότι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των παιδιών. Έχει δύο παιδιά, τη Χρυσή και τον Γιώργο από τα οποία αντλεί δύναμη, αισιοδοξία και έμπνευση.

Από τον Αύγουστο του 2016 αρθρογραφεί στον διαδικτυακό ιστότοπο parents24.gr παρουσιάζοντας παιδικά και εφηβικά βιβλία με σκοπό την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες. Το παραμύθι «Νεραϊδούλες γύρω μου» είναι το πρώτο της παραμύθι.

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35