Ζωή Λιαντράκη: «Ένα καλό τραγούδι θα πρέπει να κουβαλά ένα νόημα, μία ουσία και μια αξιοπρέπεια»

Ζωή Λιαντράκη: «Ένα καλό τραγούδι θα πρέπει να κουβαλά ένα νόημα, μία ουσία και μια αξιοπρέπεια»

lio

Κουβέντα στην «αυλή» με την ερμηνεύτρια Ζωή Λιαντράκη…

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Η αγάπη μου για αυτήν, αλλά και η δυνατότητα που μου δίνει να εκφράζω κάθε μου συναίσθημα μέσα από αυτήν, όσο βαθύ ή όσο επιφανειακό και αν είναι. Η μουσική είναι μαγεία… ποιος δεν θέλει να γεμίσει τη ζωή του με μαγικές στιγμές;

Ο αγαπημένος τροβαδούρος στην οικογένεια, ποιος ήταν;

Η γιαγιά μου η Ζωή... είναι υπέροχος άνθρωπος και μία γλύκα γιαγιά, που εκτός από το όνομα της, μου κληροδότησε και την αγάπη της για την μουσική και το τραγούδι. Τολμώ να πω ότι σχεδόν με μύησε σε αυτό το μαγικό κόσμο της μουσικής.

Μιλήστε μας για τη νέα σας δουλειά και πείτε μας αν ετοιμάζετε κάτι ακόμα;

Λίγους μήνες έχει που κυκλοφόρησε το νέο μας τραγούδι με τίτλο "Σαν τραγούδι της ψυχής" σε μουσική της υπέροχης Κωνσταντίας Κατσιάμπα και σε ποίηση της εξαιρετικής Γιώτας Γερογιώργη. Ένα τραγούδι με άρωμα Κρήτης καθώς το κύριο όργανο της ενορχήστρωσης είναι η Κρητική λύρα. Ο Ιάκωβος Πατεράκης είναι ο Κρητικός καλλιτέχνης που με τις μαγικές του δοξαριές μας ταξιδεύει. Το "Σαν τραγούδι της ψυχής" έχει λυρισμό αλλά και έντονο το στοιχείο του πάθους. Μιλά για την απουσία αγαπημένων προσώπων. Όταν σου λείπει ένας άνθρωπος που αγαπάς, λείπει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Κι αυτό το κομμάτι δεν θα το αντικαταστήσει ποτέ κανένας από τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στο υπόλοιπο της ζωής σου γιατί αυτό το πρόσωπο είναι εκείνο που συνέθεσε αυτό που είσαι σήμερα. Για τον λόγο αυτό το " Σαν τραγούδι της ψυχής " είναι για μένα ο προσωπικός μου φόρος τιμής στη δική μου μεγάλη απώλεια... στον μπαμπά μου... Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο digital CD single που περιέχει και τρία παλαιότερά κομμάτια μας σε μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και στίχους Γιώτας Γερογιώργη, Ντέπης Χατζηκαμπάνη και κυκλοφορήσει από την Real music.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό τραγούδι;

Ένα καλό τραγούδι θα πρέπει να είναι ένα ξέσπασμα ενός στιχουργού το οποίο θα πάρει στα χέρια του ένας συνθέτης και στη συνέχεια ο ερμηνευτής θα του δώσει ψυχή μέσα από την ερμηνεία του. Ένα καλό τραγούδι θα πρέπει να κουβαλά ένα νόημα, μία ουσία και μια αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να είναι ένα ταξίδι ψυχής, ένα ποτάμι που θα περνά από ατελείωτες στεριές και θάλασσες για να ριζώσει μέσα μας το "συναίσθημα", το διαβατήριο για την επικοινωνία που θα μας πάει παραπέρα....

Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σου μέσα από την κάθε μορφή κρίσης που βιώνουμε;

Οι συνθήκες του εγκλεισμού άφησαν τους Έλληνες τραγουδιστές απροστάτευτους από το κράτος. Ο κλάδος μας μέσα από τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας βρέθηκε στο απόλυτο κενό με πολλούς από τους συναδέλφους να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως ενώ αρκετοί δεν μπορούν να ζήσουν από την τέχνη τους το πάθος, η σοβαρότητα και η αγάπη τους αποτυπώνονται στα έργα τους και "φλέγονται" για αυτή! Σε εμένα η κρίση λειτούργησε θετικά γιατί κατάφερα να βρω νέους τρόπους για να επικοινωνήσω την δουλειά μου. Την ώρα που ένα κράτος, μια κοινωνία προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους η τέχνη είναι πολυτέλεια.

Ωστόσο το μέλλον της δουλειάς μου το φαντάζομαι σαν ένα χερούλι όπου θα μπορώ να πιάνομαι, να σηκώνομαι, να βγαίνω από το τέλμα και να μοιράζομαι με τον κόσμο τα τραγούδια μου νιώθοντας την ίδια ανάγκη, την ίδια ελπίδα και το ίδιο πάθος. 

Η εξουσία πιστεύετε, είναι ένα ασύνθετο γκρουπ ή μια καλοδουλεμένη ορχήστρα;

Η εξουσία είναι μια καλοδουλεμένη ορχήστρα με αυξημένη την έλλειψη ενσυναίσθησης και την αίσθηση ευθύνης απέναντι στους άλλους, δημιουργώντας προβληματικές καταστάσεις σε όλους.

Την Ελλάδα με ποιο τραγούδι θα την ταυτίζατε;

Το “Κοίτα μία νύχτα” του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, ερμηνευμένο υπέροχα από την αγαπημένη μου Χάρις Αλεξίου. Δεν μπορεί να περιγράψει πιο όμορφα και πιο αληθινά την Ελλάδα.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής μουσικής, ποιο είδος μουσικής θα προτείνατε στους ξένους;

Τα άπαντα του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι. Δυο εκ των πιο σπουδαίων εκπροσώπων της Ελληνικής μουσικής. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Η Ελλάδα πραγματικά πιστεύω, ότι είναι ένας τόπος που δεν πάσχει από κάλους σύνθετες, που μας χαρίζουν όμορφες και ποιοτικές μουσικές. Ένας όμως από τους πλέον αγαπημένους μου, δεν είναι άλλος από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Ένα όμορφο βραχιολάκι που φοράω πάντα στο χέρι μου και είναι δώρο καρδιάς.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Μια σπουδαία φράση του μεγάλου Έλληνα και Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Φτάσε όπου δεν μπορείς»

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Η γεύση της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς… Είχα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια, γιατί είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία όμορφη γειτονιά του Ηρακλείου με πολλά-πολλά παιδάκια. Έτσι από  όλα μου τα καλοκαίρια έχω να θυμάμαι ώρες ατελείωτης ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και παιδικών φωνών αλλά και γέλιων… δεν υπάρχει πιο όμορφη γεύση από αυτήν…

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να μη βιαστεί να μεγαλώσει να φυλάξει την παιδικότητα του σαν το πιο πολύτιμο δώρο, σαν κόρη οφθαλμού.

 λιαντρακη

Η Ζωή Λιαντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Γεωπόνος αποφοιτώντας πρώτη από την σχολή της και εργάζεται ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Από πολύ μικρή μπήκε στη ζωή της η μουσική και το τραγούδι, στην αρχή ως μέλος χορωδιών στο σχολείο και στο ωδείο και αργότερα και ως σολίστα.

Από το 2013 ασχολείται πλέων επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά και μουσικές σκηνές της πόλης της. Το 2018 είχε συμμετάσχει με το συγκρότημα Διαπασών, των οποίων υπήρξε τραγουδίστρια, στο ντοκιμαντέρ «Η γη της πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάσση, το οποίο βραβεύτηκε ως πρώτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της digital CD single με τίτλο «Στα μονοπάτια της ζωής» το οποίο περιελάμβανε τρία τραγούδια σε στίχους του Νίκου Παλλάδιου και μουσική του Θάνου Μπένου και του Γιώργου Μπακαλίδη.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν η αρχή της συνεργασίας της με την συνθέτηδα Κωνσταντία Κατσιάμπα με το τραγούδι «Το δάκρυ της βροχής» σε στίχους Γιώτας Γερογιώργη, το καλοκαίρι του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το τραγούδι «Έχασα τις λέξεις» σε ποίηση Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και ένα χρόνο μετά τον Φεβρούάριο του 2021 το «Όπου θέλει ας βγει» σε σύνθεση και πάλι της μοναδικής Κωνσταντίας Κατσιάμπα ενώ τους στίχους υπογράφει η καταξιωμένη Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

Σήμερα επανέρχεται για να μας παρουσιάσει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Σαν τραγούδι της ψυχής» σε ποίηση Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα, το οποίο περιλαμβάνεται στο ομότιτλο digital CD single που περιέχει και τα τρία παλαιότερά της κομμάτια. Κυκλοφορεί ψηφιακά από την Real music και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35