Μαίρη Κωστάκη: «Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας»

Μαίρη Κωστάκη: «Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας»

μαιρη κωστακη aylogyrosnews

Κουβέντα στην «αυλή»… με την συγγραφέα Μαίρη Κωστάκη

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;

Μεγάλωσα σε επαρχιακή πόλη και σίγουρα μου λείπει η ξενοιασιά, η ανεμελιά των παιδικών μου χρόνων και η γιαγιά μου που είχαμε αμοιβαία σχέση λατρείας. Αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Μπουλχάρ, μια βασανισμένη ύπαρξη από ένα μικρασιατικό παραμύθι που μου διηγόταν η γιαγιά μου.

 

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Αναμφίβολα, οι ήρωες μου προδίδουν μυστικά του εαυτού μου. Βγαίνουν στην επιφάνεια από τα βάθη της ψυχής μου και καθοδηγούν τις σκέψεις μου.

 

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Αφορμή στάθηκε η αγωνία που έβλεπα στα μάτια των παιδιών μου, όταν οι υπέροχες μυθολογικές ιστορίες που τους διάβαζα έφταναν στο τέλος τους. Ένα τέλος σκληρό και άδικο.

 

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Αγαλλίαση και χαρά αλλά και αδημονία για το πως θα δεχθεί ο αναγνώστης αυτό το διαφορετικό και ανατρεπτικό τέλος που δίνω στους γνωστούς μύθους.

 

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνας με το βιβλίο;

Πιστεύω ότι τα παιδιά που είχαν καλή σχέση με το διάβασμα θα συνεχίσουν αυτή τη σχέση και ως ενήλικες . Θεωρώ ότι οι έφηβοι δεν είναι θερμοί αναγνώστες λογοτεχνικών βιβλίων, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων τους. Νομίζω όμως ότι το αναγνωστικό κοινό που αποκτά σταθερή σχέση με το βιβλίο όλο και μεγαλώνει.

 

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Την υπομονή, έχω Ιώβια! Βασικό μου ελάττωμα είναι η υπερβολή, που χαρακτηρίζει το συναίσθημα της χαράς αλλά και της λύπης.

 

Την μοίρα μας την ορίζουμε ή μας συναντά αυτή στο διάβα της ζωής μας;

Αν πιστέψουμε εξ ολοκλήρου στη μοίρα, καταργούμε την ικανότητα να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για όλα όσα μας συμβαίνουν. Τα καλά και τα κακά που έρχονται είναι κομμάτια της ζωής μας, η δική μας αντιμετώπιση είναι αυτή που επιδρά στο αποτέλεσμα που τελικά βιώνουμε. Άρα εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας.

 

Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θα επαναλάβω αυτό που είπε ο Κοέλιο: «Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, αν δεν πάνε καλά, σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος»!

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Πολύ θάλασσα, ήλιο, διάβασμα, βόλτες, φροντίδα της οικογένειας και πολύ μαγείρεμα, λατρεύω να μαγειρεύω με χαλαρώνει και με χαροποιεί.

 

Έχετε κάποιο «γούρι»;

Δεν πιστεύω στα γούρια. Όμως σαν άνθρωπος που ακολουθεί τις παραδόσεις με ευλάβεια, χρησιμοποιώ αντικείμενα με ιδιαίτερο συμβολισμό, στις μεγάλες γιορτές όπως το ρόδι την πρωτοχρονιά η τα αγιασμένα βοτσαλάκια την ημέρα των Θεοφανίων.

 

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία φιμώνει τις τέχνες και από φόβο και από ανικανότητα, όμως η δύναμη της τέχνης είναι μεγαλειώδης και θα βρίσκει τρόπους να κυριαρχεί και να υπερέχει απέναντί της.

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Δύσκολη ερώτηση, είναι τόσα πολλά που θα ήθελα να γίνουν. Θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρότεροι νόμοι ώστε να διορθωθούν οι αδικίες που υφίστανται συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, νόμοι σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων όπως κακοποίησης των γυναικών, παραμέλησης ανηλίκων και ουσιαστική φροντίδα για εξαρτώμενα άτομα.

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να αγαπήσει το διάβασμα γιατί ένα παιδί που διαβάζει δεν αισθάνεται ποτέ μόνο, να παλέψει για αυτά που αγαπά και να ακολουθήσει τα όνειρά του γιατί αυτά θα του δείξουν το δρόμο που θα το κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο.

ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΑΙΡΗ

Γεννήθηκα το πρωί μιας χιονισμένης μέρας της 5ης Δεκεμβρίου στη Νέα Αρτάκη. Σπούδασα προγραμματισμό Η/Υ, όμως η αγάπη μου για την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία με οδήγησαν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου συνέχισα τις σπουδές μου στον Ελληνικό πολιτισμό. Ασχολήθηκα με διασκευές παραμυθιών για παιδικό θέατρο όπως επίσης και καταγραφές λαογραφικών παραδόσεων διατηρώντας την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μου.

Είχα πάντα την ανάγκη να γράφω τις δικές μου ιστορίες και να αποτυπώνω τους αρχαίους μύθους μέσα από την προσωπική μου ματιά. Άρθρα μου με θέματα από την ελληνική μυθολογία έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης. Το πρώτο μου μυθολογικό μυθιστόρημα είναι «Το Μυστικό του Ίκαρου» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35