Ελισάβετ Σατσόγλου: «Η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι το μότο μου!»

Ελισάβετ Σατσόγλου: «Η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι το μότο μου!»

satsoglou elisavet apostagma

Κουβέντα στην «αυλή»… με την συγγραφέα Ελισάβετ Σατσόγλου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Παραμύθια από την Πόλη – Αφηγήσεις του πατέρα μου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια; Υπήρχε κάποιος αγαπημένος σας ήρωας στον κόσμο των παραμυθιών;

Η ανεμελιά! Να κάνεις πράγματα χωρίς να κοιτάζεις το ρολόι. Αν και τα σημερινά παιδιά  έχουν χάσει αυτό το προνόμιο. Τα φορτώσαμε με υπερβολικές δραστηριότητες! Ο αγαπημένος μου  ήρωας αυθόρμητα ξεπηδάει μέσα από τα κόμικ του Disney. Ο κυρ ο Γρανάζης, που με το πολυμήχανο και εφευρετικό του μυαλό έκανε σπουδαίες μηχανές και τις πρόσφερε ανιδιοτελώς στην ανθρωπότητα.

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας «προδίδει» μικρά ή μεγάλα μυστικά του εαυτού σας;

Το βιβλίο μου, «Παραμύθια από την Πόλη - Αφηγήσεις του πατέρα μου», περιέχουν ήρωες που λέγοντας σ’ εμένα ο πατέρας μου, τις περιπέτειές τους και τα κατορθώματά τους, αβίαστα μού δημιούργησαν αξίες, πεποιθήσεις, χαρακτήρα. Και δεν είναι μυστικό! Φαίνεται στις συμπεριφορές μου και στον τρόπο ζωής μου.

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Ήταν και είναι στόχος, ανάγκη και υπόσχεση να διασωθούν και να διαδοθούν τα παραμύθια από την Πόλη όπως τα άκουσα από τον πατέρα μου. Η αφορμή δόθηκε για πρώτη φορά στο Διδασκαλείο Γληνός από τον φιλόλογο κ. Χρίστο Τσολάκη, όταν καλεστήκαμε ως φοιτητές να γράψουμε εργασία στο μάθημα Γλωσσικές Ασκήσεις. Όταν διάβασε τα Παραμύθια μου είπε κατά λέξη: «Αυτά μια μέρα πρέπει να τα εκδώσεις. Αυτά είναι κληρονομιά και θησαυρός». Έτσι μπήκε η πρώτη σπίθα να το τολμήσω.

Είναι εύκολο να μας εκθέσετε τα συναισθήματα που νιώσατε τελειώνοντας αυτό σας το έργο;

Πολλά συναισθήματα πλημμύρισαν την καρδιά μου! Ικανοποίηση, χαρά, ευγνωμοσύνη, μα πάνω από όλα πως η υπόσχεση εκπληρώθηκε!

Σε ποιο στάδιο πιστεύετε ότι βρίσκεται η σχέση του Έλληνα με το βιβλίο;

Να πούμε για την Ελληνίδα, γιατί νομίζω πως οι γυναίκες κυρίως διαβάζουν. Λιγότερο οι άνδρες αλλά όσοι διαβάζουν είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους. Οι γυναίκες νομίζω πως σώζουν τα βιβλιοπωλεία και παρόλο που είμαστε στην ηλεκτρονική εποχή, συνεχίζει να αγαπιέται το χαρτί.

Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας και ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Χαχαχα. Δεν ξέρω για Θείο δώρο, μεγάλη κουβέντα, αλλά συνήθως το μειονέκτημα και το πλεονέκτημα συνυπάρχουν ανάλογα των συνθηκών και έτσι η τεράστια υπομονή μου μετατρέπεται κάποιες φορές, ελάχιστες ευτυχώς, σε ανυπομονησία! 

Τη μοίρα μας την ορίζουμε ή μας συναντά αυτή στο διάβα της ζωής μας;

Εδώ είναι το δώρο του Θεού! Που λέγεται ελεύθερη βούληση! Τη χρησιμοποιούμε; Τα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν. Μια έτσι, μια αλλιώς. Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε την κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Η αισιοδοξία υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Η αισιοδοξία και το χαμόγελο είναι το μότο μου!

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητά σας;

Όλους τους ρόλους που πρέπει να φέρω εις πέρας. Της μητέρας, της συντρόφου, της νοικοκυράς. Και στον ελεύθερο χρόνο μου, που συστηματικά προγραμματίζω να έχω, γιόγκα, περπάτημα, βόλτες στη φύση, διάβασμα, παρέα με καλούς φίλους.

Έχετε κάποιο «γούρι»;

Όχι. Αλλά θα υιοθετήσω τώρα. Τα ρούχα που φόρεσα στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου. Αυτά θα φορέσω και στην Αθήνα και στη Βέροια και όπου αλλού προκύψει… Πήγε τόσο καλά η παρουσίαση που σίγουρα δεν ευθύνονται τα ρούχα για αυτό, μάλλον η καλή προετοιμασία και η στήριξη πολλών και καλών φίλων, αλλά καλού κακού εγώ θα τα βάλω τα ρούχα… Χαχαχα ποτέ δεν ξέρεις!

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η εξουσία παλιότερα σε μαύρες εποχές σίγουρα φοβόταν τη δημιουργική έκφραση μέσα από τις τέχνες και με λογοκρισία επεδίωκε τη φίμωσή της. Στη σημερινή εποχή συνεχίζει και φοβάται, κατά τη γνώμη μου, αλλά τώρα που η πληροφορία αστραπιαία διαδίδεται δεν της είναι και τόσο εύκολο. Απλά προβάλλει και υποστηρίζει αυτά που θέλει να περάσει και τεχνηέντως κατευθύνει. Και κάποια διαμάντια από τον χώρο της τέχνης, δυστυχώς, υποσκελίζονται. 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Την άμεση και έγκαιρη εφαρμογή της πιο σκληρής ποινής σε ό,τι αφορά την παιδική κακοποίηση σε όλες τις μορφές της.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Αν και μητέρα και εκπαιδευτικός απέφευγα τις συμβουλές. Οι συμπεριφορές και ο τρόπος ζωής είναι παράδειγμα για μίμηση. Ας θέλουμε να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα και όχι δε και καλά επιτυχημένα!

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35