Η Γωγώ Τσαμπά, αποκαλύπτει στον Παύλο Ανδριά, το γιατί δεν εκπροσώπησε την χώρα μας στην Eurovision, πριν μερικά χρόνια

Η Γωγώ Τσαμπά, αποκαλύπτει στον Παύλο Ανδριά, το γιατί δεν εκπροσώπησε την χώρα μας στην Eurovision, πριν μερικά χρόνια

Κουβέντα στην «αυλή»… με την τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών Γωγώ Τσαμπά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού «Φίλα με»

 γωγώ τσαμπά

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια, όπου ο πατέρας μου ήταν τραγουδιστής. Μέσα στο σπίτι μας, επικρατούσε η μουσική, αλλά και οι επισκέψεις - φιλίες μεγάλων τραγουδιστών. Αυτό πιστεύω, από μόνο του τα λέει όλα και ήταν αρκετό για να γίνει η αρχή.

Ο αγαπημένος τροβαδούρος στην οικογένεια, ποιος ήταν;

Μα φυσικά ο πατέρας μου. Μεγάλος τραγουδιστής με άριστες γνώσεις βυζαντινής μουσικής.

Μιλήστε μας για τη νέα σας δουλειά που φέρει τον τίτλο «Φίλα με» και πείτε μας τους επόμενους «σταθμούς» της καλοκαιρινής περιοδείας σας;

Η καινούργια δουλειά μας πήρε αρκετό χρόνο για να την ετοιμάσουμε. Θέλαμε όλα τα τραγούδια να ακούγονται ευχάριστα στον κόσμο και ταυτόχρονα να μπορεί και να διασκεδάζει, ακούγοντας τα. Δημιουργώντας του ένα αίσθημα χαράς και ευφορίας.

Τώρα,  επόμενοι «σταθμοί» μου, είναι πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Όπως Β. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βοιωτία, Αττική.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, ένα καλό δημοτικό τραγούδι;

Πιστεύω, ότι ένα καλό δημοτικό τραγούδι οφείλει να είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή μας, από τα βιώματά μας, ώστε να γίνει ένα με μας και άρα να αγαπηθεί. Να είναι δηλαδή αληθινό. Φυσικά απαιτείτε καλός στίχος και ωραία μουσική. Ο συγκερασμός όλων των ανωτέρω πραγμάτων, μας δίνουν ένα καλό δημοτικό τραγούδι.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς χώρους και έχετε κερδίσει δικαιωματικά, το χειροκρότημα όλων. Πως το καταφέρατε αυτό;

Προσωπικά θεωρώ ότι το Α και το Ω είναι ο σεβασμός απέναντι στους συναδέλφους και στον κόσμο: να μην προκαλείς και να είσαι ταπεινός.

Πως αισθάνεστε με την τόση αγάπη που εισπράττετε από τον κόσμο σε κάθε εμφάνισή σας;

Ο κόσμος μου δείχνει με πολλούς τρόπους την αγάπη του και γι’ αυτό τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Αποτέλεσμα της αγάπης που εισπράττω είναι να με κάνει πολύ ευτυχισμένη αλλά και πολύ πιο υπεύθυνη για τη δουλειά μου. Να μην επαναπαύομαι δηλαδή και καθημερινά να προσπαθώ, να γίνω καλύτερη.

Πιστεύετε, ότι θα έρθει κάποτε μια μέρα που δεν θα υπάρχει δημοτικό τραγούδι, με την τόση εισαγωγή ξένων ακουσμάτων που κατακλύζουν καθημερινά την «μουσική αγορά» της χώρας μας;

Δεν το πιστεύω, όχι. Το δημοτικό τραγούδι είναι διαχρονικό, αντέχει στο χρόνο. Δεν το ξεχνάς ποτέ σε χαρές και λύπες, έχει να κάνει με την παράδοση, με γεγονότα που έχουμε ζήσει. Το δημοτικό τραγούδι είναι συνδεδεμένο με διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις: εργασίες (εργατικά), πορείες (του δρόμου), χορού (χορευτικά), συμπόσια (της τάβλας), γάμους, αγερμούς παιδιών (κάλαντα), θανάτους (μοιρολόγια), ξενιτιά, ακριτικά, κλέφτικα, ιστορικά κ.λ.π. Όλα αυτά δεν μπορούν να ξεχαστούν. Είναι τα βιώματα μας.

Θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ένα δημοτικό τραγούδι στη Eurovision και αν ναι, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα;

Να σας πω την αλήθεια, μου είχε ζητηθεί να εκπροσωπήσω την χώρα μας στην Eurovision πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς όμως, οι «κλεισμένες» επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δε μου το επέτρεψαν.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» της ελληνικής μουσικής, ποιο είδος μουσικής θα προτείνατε στους ξένους;

Μα φυσικά το δημοτικό τραγούδι. Είναι διαχρονικό και ακούγεται παντού.

Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Τα κομποσκοίνια μου. Πάντα τα κρατάω όταν δουλεύω, νοιώθω ασφάλεια και προστασία.

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

«Ποτέ μη σε βρουν, όσα μπορείς να αντέξεις»

Ποια γεύση σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Το ανέμελο παιχνίδι στην πλατεία του χωριού μου, με τα γειτονόπουλα/φιλαράκια μου, αλλά και το κολατσιό με ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο με μερέντα και βιτάμ.

 

maxresdefault

Ας ακούσουμε το «Φίλα με», πατώντας ΕΔΩ

 

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της κας Τσαμπά στο facebook, τις οποίες με την άδειά της ενσωμάτωσα στη συνέντευξη

 

Παύλος Ανδριάς για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35