Κουβέντα στην «αυλή» μας, με την ηθοποιό Ξένη Βασιλάκη, με αφορμή την συμμετοχή της στην παράσταση «Φίλοι Αθάνατοι» του Αντώνη Καλομοιράκη στο Θέατρο ΝΟΥΣ - Black Box
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική και τι σημαίνει η λέξη «σανίδι» για εσάς;
Κάθε μέρα μπορεί να βρίσκω κάποιον διαφορετικό λόγο σαν απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Σίγουρα από μικρή είχα πολλά ερεθίσματα. Η μητέρα μου, εκπαιδευτικός και τραγουδίστρια της όπερας, είχε μετατρέψει το σπίτι σε ένα είδος βιβλιοθήκης, γεμάτο πίνακες και όλων των ειδών τις μουσικές. Θέατρο και σινεμά σε εβδομαδιαία βάση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μας παίρνει, εμένα και τον αδελφό μου από το σχολείο, και να πηγαίνουμε στο σινεμά, βλέποντας δυο ταινίες στη σειρά. Προφανώς δεν προλαβαίναμε να κάνουμε τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Προφανώς και γινόταν συνένοχος σε αυτό, γράφοντας σημείωμα στην δασκάλα ότι λόγω αδιαθεσίας δεν είμαστε διαβασμένοι. Αυτή η μικρή επανάσταση με γοήτευε. Το να πηγαίνεις κόντρα στους κανόνες και το φαινομενικά σωστό. Και πράγματι από μικρή ηλικία, ενώ μου άρεσε πολύ η ιδέα του σχολείου, έπιανα τον εαυτό μου να αμφιβάλλει για το αν εκπληρώνει τον σκοπό της ουσιαστικής εκπαίδευσης. Αν δίνει το χώρο στο παιδί να έρθει πιο κοντά με τον πραγματικό του εαυτό. Αν το εισάγει στον κόσμο της αναζήτησης, της φαντασίας και της βιωματικής γνώσης. Κατάλαβα ότι και σαν ενήλικη πλέον, το παιδί μέσα μου έψαχνε για αυτά. Και το θέατρο μου τα δίνει απλόχερα. Το σανίδι λοιπόν, είναι ο τόπος τους μοιράσματος και της γλυκιάς έκθεσης. Τόπος πειραματισμού, ζωντανός και ειλικρινής. Τόπος που όλα μπορούν να συμβούν.
Τι σας έκανε να συμμετέχετε στην παράσταση «Φίλοι Αθάνατοι» του Αντώνη Καλομοιράκη & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτή;
Έχοντας ξανασυνεργαστεί με τον Αντώνη και την Τερέζα, (η οποία υπογράφει την σκηνοθεσία του «Φίλοι Αθάνατοι»), στην πρώτη μου θεατρική δουλειά το «Παρασκευή και 13», τους θεωρώ την πρώτη μου θεατρική οικογένεια. Όταν μου προτάθηκε λοιπόν να συμμετέχω στην νέα τους παραγωγή, δεν μπορούσα παρά να δεχτώ με μεγάλη χαρά! Σε αυτό το έργο, υποδύομαι την Αλεξάνδρα, μια εκ των τριών φίλων. Η Αλεξάνδρα είναι ένας κωμικοτραγικός χαρακτήρας. Προδίδει και προδίδεται, ελπίζει και απογοητεύεται, πλανάται και όταν φτάνει στην συνειδητοποίηση του τι έχει συμβεί, είναι πλέον αργά.
Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι «ήρωες» για να διεκδικήσουν λίγο χρήμα παραπάνω;
Όταν μπαίνει το δαιμόνιο του χρήματος ανάμεσά τους, δοκιμάζονται τα όρια της φιλίας και της ηθικής τους. Το μέχρι πού θα φτάσουν θα το αφήσω αναπάντητο γιατί δεν θέλω να κάνω spoiler!
Θα μπορούσαν οι «Φίλοι Αθάνατοι» να έχουν μια συμβουλευτική «επίδραση» στο κοινό;
Θα πω ότι γενικά δεν προτιμώ τα έργα που έχουν διδακτικό χαρακτήρα και μου αρέσει το κοινό να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα ανάλογα με τα βιώματα και τις ανάγκες του καθενός. Από εκεί και πέρα, το έργο τοποθετεί τους ήρωες σε μια ορισμένη κοινωνικοοικονομική συνθήκη που αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για να τους δούμε πώς διαχειρίζονται διλήμματα ηθικής υφής στα όρια του ανθρώπινου ψυχισμού.
Ποια ατάκα «λατρέψατε» σ’ αυτό το έργο;
«Γιατί για ό,τι περνάμε, εμείς είμαστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι».
Ποιο μήνυμα θα «στέλνατε» σ’ έναν υποψήφιο θεατή της παράστασης;
Θα του έλεγα να έρθει να δει την παράστασή μας για να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί.
Θα σας δούμε και κάπου αλλού φέτος; Ποια είναι τα «άμεσα» σχέδιά σας;
Πέραν της παράστασης «Φίλοι Αθάνατοι» συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Παρασκευή και 13» στο θέατρο Νους κάθε Τρίτη στις 21:00.
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, πατήστε ΕΔΩ
https://www.aylogyrosnews.gr/texnes-politismos/theatro/27589-filoi-athanatoi-sto-theatro-nous-black-box
Για κρατήσεις θέσεων, πατήστε ΕΔΩ
https://www.more.com/theater/filoi-athanatoi/
Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά