Ιωάννα Μαστοράκη: «Η τέχνη μοιάζει με ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο…»

Ιωάννα Μαστοράκη: «Η τέχνη μοιάζει με ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με τη  ηθοποιό, συγγραφέα  Ιωάννα Μαστοράκη

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

ιωαννα4

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Είχα για λεύκωμα ένα μυστικό ημερολόγιο με καφέ βελούδινο εξώφυλλο που το στόλιζαν μικρά ροζ λουλουδάκια. Μέσα στο μικρό λεύκωμα μου έπλαθα μικρές ιστορίες και μαζί με τις συμμαθήτριες μου στολίζαμε τις άδειες σελίδες του  λευκώματος μου με τις πολυτιμότερες αναμνήσεις μας βγαλμένες μέσα από το μαγικό και ονειρικό  ταξίδι της παιδικής μας  αθωότητας…

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Η αγαπημένη μου ερώτηση ήταν: Ποια βιβλία διάβασες πρόσφατα; Μερικά από τα αγαπημένα μου βιβλία που με συντρόφευαν ήταν: Το ψέμα της Ζωρζ Σαρή, Ο Τρελοαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα, ο Μικρός Νικόλας του Rene Goscinny, o Μικρός Πριγκιπάς του Saint –Exupery και ο Γλάρος Ιωνάθαν Λ;iβινγκστον του Bach Richard.

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Μια αστραφτερή με ζωηρούς κόκκινους καρπούς ροδιά στεκόταν αγέρωχη έξω από το παράθυρο του δωματίου μου και όπως ο ήλιος χρυσογυάλιζε την αγαπημένη μου ροδιά, ένας κόσμος σαν παραμύθι απλώνοντας μέσα στο ροζ δωμάτιο μου. Όμορφές κούκλες, πολλά παιχνίδια και βιβλία. Ένα μικρό βασίλειο που στα μάτια μου φάνταζε ο κόσμος όλος φιλοξενούσε τα όνειρα μου και με συντρόφευε γλύκα.

ιωαννα6

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Το αγαπημένο περιοδικό ήταν η Μανίνα που με συνόδευε στα πρώτα γεμάτα αθωότητα σκιρτήματα της καρδιάς μου.

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Ήθελα να γίνω αστροναύτισσα. Με γοήτευαν τα αστέρια, βράδια ατελείωτα τα κοιτούσα και ήθελα  να τα αγγίξω να ταξιδέψω μαζί τους να ανέβω στην ράχη τους και να βρω το τυχερό μου αστέρι… Η τέχνη μοιάζει με ένα εξερευνητικό διαστημόπλοιο, που σε κάνει να ταξιδεύεις με το νου, να ονειρεύεσαι και να βυθίζεσαι σε ένα μοναδικό κόσμο φαντασίας και γνώσης.

 

Ποια ήταν η πρώτη παράσταση που παίξατε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά;

Η πρώτη μου ερασιτεχνική παράσταση ήταν βγαλμένη μέσα από ένα όνειρο σε ηλικία 8 ετών είχα μαζέψει τα παιδιά της γειτονιάς και κάτω από την πιλοτή μιας πολυκατοικίας έχτισα με την φαντασία μου την σπουδαιότερη  σκηνή του κόσμου. Όταν όλα ήταν έτοιμα κι εμείς οι θεατρίνοι  παρουσιάζαμε το έργο μας που ήταν ο «Λύκος  και τα 7 κατσικάκια» και  φωνάξαμε την γειτονιά να μας θαυμάσει και να μας χειροκροτήσει…

 

Θυμάστε την ημέρα της πρεμιέρας;

Η ημέρα της πρώτης επαγγελματικής παράστασης θα μου μείνει αξέχαστη,  αισθανόμουν ακριβώς όπως  την πρώτη μέρα στο σχολείο με  χαρά, ενθουσιασμό και λίγο αγωνία. Στο τέλος της παράστασης όμως το ζεστό χειροκρότημα των θεατών έδιωξε την αγωνία μου και ο ενθουσιασμός και η απερίγραπτη χαρά μου ήταν τα μόνα συναισθήματα που κυριαρχούσαν στην καρδιά μου...

ιωαννα5    

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια; Θα θέλατε να ανήκατε στο casting αυτής, και σε ποιο ρόλο;

Η αγαπημένη μου κινηματογραφική ταινία λεγόταν Γκούνις: «Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας». Θα ήθελα πολύ να άνηκα στο καστ αυτής της ταινίας και να ήμουν η Στεφάνι «Στεφ» Σταϊνμπρένερ.

 

Σινεμά, θέατρο, τηλεόραση… Που θέλατε να είστε πρωταγωνιστής;

Αγαπώ τόσο τα θεατρικά όσο και τα κινηματογραφικά έργα που είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια και διέπονται από καλαισθησία και δεύτερες αναγνώσεις. Το θέατρο και ο κινηματογράφος είναι παράλληλα και αντιμαχόμενα σύμπαντα καλλιτεχνικής έκφρασης. Μεγάλα έργα έχουν γεννηθεί και στις δύο τέχνες και πολλές φορές έχουμε δει μεταφορά ενός θεατρικού έργου στον κινηματογράφο ή μεταφορά ενός κινηματογραφικού έργου στη θεατρική σκηνή. Κάθε τέχνη, έχει τους δικούς της κώδικες, τις δικές τις τεχνικές, τα δικά της μυστικά και κρύβει μια δική της γοητεία… Σημασία έχει το έργο είτε είναι θεατρικό, είτε κινηματογραφικό να μιλά στην ψυχή, να ξυπνά συναισθήματα, να διεγείρει την φαντασία και να σε οδηγεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι ομορφιάς και προσωπικής αναζήτησης.

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ; Ποιος ρόλος θα σας ταίριαζε «γάντι», σε αυτό;

Το αγαπημένο σίριαλ ήταν το «Μινόρε της Αυγής». Πιστεύω ότι όποιο ρολό και αν είχα στο αγαπημένο μου σίριαλ θα μου ταίριαζε γάντι.

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Στα όνειρα… Είναι που ονειρευόμουν μέσα στα πέλαγα του νου παντού να ταξιδεύω και με ένα ραβδί για ίσαλο τον κόσμο να μαγεύω…

ιωαννα7

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Θεούλη μου όλο τον κόσμο να φυλάς και όλους τους αγαπημένους μου...

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια…

Μύρισε καλοκαίρι και μόλις είχαμε φτάσει στο όμορφο χωριό μου, την Σφάκα στην Κρήτη. Ήμουν 8 ετών και πρώτη φορά αντίκριζα το χωριό μας. Είχα ακούσει τόσες πολλές ιστορίες από την γιαγιά μου και  στο μυαλό μου φάνταζε ένα μέρος μαγικό γεμάτο νεράιδες και μικρά ξωτικά. Όταν ακούς τον άνεμο  να σφυρίσει τα βράδια, μου έλεγε η γιαγιά μου, να μην βγαίνεις έξω γιατί έξω από το χωρίο γυρνάνε νεράιδες και μικρά ξωτικά. Εγώ όμως μαγεύτηκα όταν είδα για πρώτη φορά την  παραλία του Μόχλου. Ένα γαλαζοπράσινο, ατελείωτο, μαγικό χαλί ξεδιπλώνονταν μπρος στα μάτια μου. Οι ηλιαχτίδες αντανακλούσαν πάνω στην θάλασσα και την υφαίνανε με χρυσή κλωστή, κάνοντας την να λάμπει σαν να ήταν κεντημένη μ’ ολάκερο το χρυσάφι του κόσμου. Σε εκείνη την παραλία έζησα τις ομορφότερες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, παρέα με τα παιδιά του χωριού περάσαμε ένα περιπετειώδες καλοκαίρι  γεμάτο εξερευνήσεις και πολύ παιχνίδι...

ιωαννα1

Η Ιωάννα Μαστοράκη είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων και διηγημάτων. Έχει γράψει θεατρικά κείμενα, διηγήματα και σενάρια ντοκιμαντέρ.

Διετέλεσε Διευθύντρια Θεάτρου του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Ασχολείται επί σειρά ετών επαγγελματικά με το παιδικό παιδαγωγικό θέατρο και το θέατρο των ενηλίκων. Διηγήματα της κυκλοφορούν  από τις εκδόσεις πνοές λόγου και τέχνης  και από τις εκδόσεις κύμα.

ΝΕΟ ΙΩΑΝΝΑ

Το 2017 ίδρυσε τον θίασο Πορεία με σκοπό να προάγει σύγχρονα θεατρικά έργα και  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Οι παραστάσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα του χαρακτηρίζονται από την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική, την ποιότητα και την αμεσότητα στον θεατή. Εστιάζει σε πρωτότυπα έργα σύγχρονων συγγραφέων που χαρακτηρίζονται για την υψηλή λογοτεχνική και συναισθηματική τους αξία και χαρακτηρίζονται από τα διαχρονικά ανθρωποκεντρικά νοήματά τους. Τα έργα που έχει παρουσιάσει είναι.

  • Η Δόνα Γή και ο Δον Αστέρης του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Πηγή Λυκούδη
  • Το περιβόλι της Χαράς του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Χρυσάνθη Οικονομάκη , 
  • ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ της Ιωάννας Μαστοράκη σε σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα
  • Στην Σμύρνη κάποτε του  ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μαστοράκη και μουσική Αρετή Κοκκίνου

Έχει βραβευτεί για την προσφορά της στον πολιτισμό και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κριτικό της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών-Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού).

ΝΕΟ ΙΩΑΝΝΑ.1

Το 2018 διετέλεσε κριτής του 37ου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στην κατηγορία Νουβέλα και είναι Μέλος της Τιμητικής Επιτροπής Ελληνικής Πρωτοβουλίας για το Νομπέλ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας.

 

Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35