Ράνια Μπουμπουρή: «Ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο…»

Ράνια Μπουμπουρή: «Ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με τη συγγραφέα Ράνια Μπουμπουρή

 

3ΡΑΝΙΑ

 

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Ναι!

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

«Περιγράψτε με 3 λέξεις τον εαυτό σας»: Μου άρεσε να διαβάζω πώς χαρακτήριζαν οι φίλες/οι και οι συμμαθήτριες/τές μου τον εαυτό τους.

Πώς ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Τότε στέλναμε καρτ ποστάλ από τις διακοπές μας, τώρα δε γίνεται πια. Μου άρεσε λοιπόν να κρεμάω στους τοίχους όχι αφίσες, αλλά καρτ ποστάλ που μου έστελναν ή είχα αγοράσει εγώ από μέρη που επισκεπτόμουν.

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Αγοράζαμε ανελλιπώς τη «Σούπερ Κατερίνα» (εγώ), το «Seventeen» (η αδελφή μου η Μαίρη), τη «Μανίνα» (η αδελφή μου η Νίκη) και την «Κάντι-Κάντι» (η αδελφή μου η Δώρα). Η αδελφή μου η Κωνσταντίνα ήταν μικρή ακόμα, οπότε δεν είχε «δικό της περιοδικό» όπως εμείς. Τα περιοδικά αυτά τα ξεκοκάλιζα από την πρώτη λέξη μέχρι την τελευταία.

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Από μικρή το έλεγα και το έγραφα στις εκθέσεις μου: Συγγραφέας!

 

2ΡΑΝΙΑ

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

«Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου» το 2003, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Και βέβαια! Ήταν για το βιβλίο «Πιπίλα μου γλυκιά», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε ένα βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Είχα πολύ άγχος αλλά και τη βοήθεια της εικονογράφου, Sabine Straub, που είχε ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι για τα παιδιά. Ήταν μια θαυμάσια παρουσίαση και είναι μια υπέροχη ανάμνηση!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Πρόσφατα η «Περηφάνια και προκατάληψη» της Τζέιν Όστεν, που ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο από 12 ετών περίπου, παραχώρησε τη θέση της στο «Μάνσφιλντ Παρκ», πάλι της Τζέιν Όστεν. Είναι μια συγγραφέας που εκτιμώ και θαυμάζω απεριόριστα.

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Το «New York, New York» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τη Λάιζα Μινέλι. Και μετά, όλες οι άλλες ταινίες του Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Σινεμά ή θέατρο;

Στην εφηβεία μου, σινεμά! Δε λειτουργούσε θέατρο στο Καρπενήσι ούτε κινηματογράφος, αλλά ήμουν μέλος στην Κινηματογραφική Λέσχη Καρπενησίου από τη Γ’ Γυμνασίου μέχρι τη Γ’ Λυκείου, μέχρι δηλαδή που έφυγα για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Στην Κινηματογραφική Λέσχη κάναμε μία προβολή κάθε βδομάδα και δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω καμία! Και ως φοιτήτρια ήμουν μέλος σε κινηματογραφική λέσχη, παρ’ όλα αυτά ήδη από τότε προτιμούσα λίγο περισσότερο το θέατρο.

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Ναι. Ως παιδί, μου άρεσε πολύ ο «Μαγκάιβερ». Μετά διασκέδαζα με τις «Τρεις Χάριτες» και τους «Απαράδεκτους».

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Όνειρα!

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να είναι καλά η οικογένειά μου.

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Πολλές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από τον Ξηριά και το Καρπενήσι εκείνης της εποχής και τα παιχνίδια που κάναμε με τις αδελφές μου έχουν βρει κάποια θέση στα βιβλία μου. Αυτούσια ιστορία, όχι.

 

1ΡΑΝΙΑ

 

Η Ράνια Μπουμπουρή γεννήθηκε στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Σύντομα μετά την αποφοίτησή της στράφηκε επαγγελματικά στον χώρο των εκδόσεων, όπου εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι υπεύθυνη ύλης στο diastixo.gr, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια παιδικής λογοτεχνίας. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 26 βιβλία της για παιδιά, τρία από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά.

Ξεχωριστή θέση στη δουλειά της κατέχουν τα βιβλία της που αποσκοπούν στη διασκεδαστική μάθηση: Μια τρελή τρελή ΑΒ, Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι, Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα (Εκδόσεις Ψυχογιός) και Η μελω-δική μου Ορθογραφία (Εκδόσεις Πατάκη), τα οποία συνοδεύονται από CD σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το ιστολόγιό της: http://raniouska.blogspot.com/

 

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35