Αθηνά Μαλαπάνη: «Παλεύω για έναν καλύτερο κόσμο…»

Αθηνά Μαλαπάνη: «Παλεύω για έναν καλύτερο κόσμο…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

 

ΑΘΗΝΑ ΕΣ

 

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Είχα ένα ημερολόγιο, όπου έγραφα σε τακτική βάση όλα όσα με προβλημάτιζαν, με έφερναν σε δύσκολη θέση προκαλώντας μου θλίψη και ωθώντας με στην εσωστρέφεια, αλλά και όλα όσα μου έφερναν χαρά και αισιοδοξία και κυρίως, με έκαναν υπερήφανη για τον εαυτό μου. Έγραφα όμως σε λευκώματα των συμμαθητριών μου.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Η αγαπημένη σου ερώτηση ήταν: «Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;» Ίσως επειδή από τότε δεν είχα πολύ ελεύθερο χρόνο!

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Το παιδικό μου δωμάτιο το μοιραζόμουν με την αδερφή μου. Δεν ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά οι γονείς μου είχαν κάνει έξυπνη διαρρύθμιση και διακόσμηση, με αποτέλεσμα να χωράει δύο κρεβάτια (κουκέτα) και δύο γραφεία με δύο συρταριέρες και βιβλιοθήκες. Τα χρώματα που κυριαρχούσαν ήταν το μπλε και το κίτρινο. Υπήρχαν πάντοτε καλύμματα στα κρεβάτια μας σε γήινα χρώματα και ασορτί κουρτίνες.

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Δεν διάβαζα περιοδικά… Θεωρούσα τα εφηβικά περιοδικά της εποχής μου ανόητα και ανώριμα. Δεν με εξέφραζαν ούτε με ενδιέφεραν.

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Από μικρή είχα πάθος με τη διδασκαλία και την εκπαίδευση. Από μικρή ήθελα να γίνω εκπαιδευτικός και αργότερα, φιλόλογος όπως κι έγινα. Ωστόσο, αγαπούσα και τη συγγραφή.

 

ΑΘΗΝΑ ΒΙ

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν οι Ψυχικές αυτοχειρίες (συλλογή διηγημάτων).

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Φυσικά! Είχε γίνει στην αίθουσα των εκδόσεων Κούρος σε επιμέλεια της υπεύθυνης δημόσιων σχέσεων του εκδοτικού οίκου, κυρίας Σταυρούλας Βενιέρη. Είχα πολύ άγχος, αλλά προσπαθούσα να μην φαίνεται και τελικά, όλα πήγαν πολύ καλά μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα τόσο από την οικογένειά μου όσο και από τον φιλικό μας περίγυρο.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Έχω πολλά αγαπημένα βιβλία. Δύο από αυτά που μου ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό είναι της Ευγενίας Φακίνου, το «Η μεγάλη πράσινη» και το «Για να δει τη θάλασσα».

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Μου άρεσε το «Πράσινο μίλι», μια πολύ συγκινητική ταινία.

 

Σινεμά ή θέατρο;

Ανέκαθεν λάτρευα το θέατρο, αν και δεν απορρίπτω και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, το θέατρο είναι πάντα μια πιο δυνατή βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

Δεν παρακολουθούσα συχνά τηλεόραση, δεν είχα τον χρόνο, αλλά ούτε και την επιθυμία. Ωστόσο, ένα από τα αγαπημένα μου σίριαλ ήταν το «Άκρως οικογενειακόν», γιατί γράφει το σενάριο ο αγαπημένος μου συνάδελφος, κ. Αμαραντίδης, και παρουσίαζε με χιούμορ την ελληνική οικογένεια.

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Στις αναμνήσεις μου και σε όλα όσα έχω καταφέρει ή δεν έχω καταφέρει. Τα όνειρα δεν είναι χειροπιαστά, δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, αλλά στη σφαίρα της φαντασίας και γι’ αυτό, ποτέ δεν με εξέφραζαν τόσο πολύ...

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Την ίδια που κάνω και τώρα ως ενήλικας πλέον: Να είμαι υγιής και ασφαλής για να μπορώ να παλεύω για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Όμορφες ιστορίες για εμένα είναι οι καλοκαιρινές μου αναμνήσεις από την Καλαμάτα, τον τόπο καταγωγής των γονιών μου. Μπάνια στη θάλασσα, παιχνίδια με τα ξαδέρφια μου, περίπατοι στη θάλασσα ή στην πλατεία 23ης Μαρτίου… Αυτές οι αναμνήσεις ιστορίες είναι πολύ σημαντικές για εμένα. Δεν τις έχω εντάξει ακόμη σε κάποιο βιβλίο μου, αλλά υπόσχομαι ότι στο τρίτο μου βιβλίο που σχεδιάζω και φιλοδοξώ κι ελπίζω να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2021, θα υπάρχουν πολλές παιδικές ιστορίες και αναμνήσεις.

 

ΑΘΗΝΑ ΕΞ

 

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει και μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! - αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της, http://www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy) και στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη - Φιλολογικά Μαθήματα.

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35