Φανή Τερζόγλου: «Τα όνειρα  είναι κάτι που μπορούμε να επεξεργαστούμε και ίσως να τα κατευθύνουμε…»

Φανή Τερζόγλου: «Τα όνειρα είναι κάτι που μπορούμε να επεξεργαστούμε και ίσως να τα κατευθύνουμε…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την συγγραφέα Φανή Τερζόγλου

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

 2ΦΑΝΗ

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Ναι είχα κι εγώ περάσει από αυτό το στάδιο!
Θυμάμαι τον έφηβο εαυτό μου να κολλάει, να κόβει και να γράφει με χρωματιστούς μαρκαδόρους σε  εκείνο το τετράδιο που έμελλε να κυκλοφορήσει σε όλη την τάξη και να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά!

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Η αγαπημένη μου ερώτηση ήταν αυτή που αφορούσε το μέλλον μας. «Πως ονειρεύεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα χρόνια». Μπορούσα να φανταστώ όλους τους «καλεσμένους» του λευκώματος να παίρνουν σάρκα και οστά με αυτό που είχαν επιλέξει να απαντήσουν.

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Θα το χαρακτήριζα μάλλον «λιτό και απέριττο» καθώς η μητέρα μου δεν επέτρεπε αφίσες και πολλά διακοσμητικά στο χώρο. Καθότι όμως δεν υπήρξα και αντιδραστική αποδέχτηκα  στωικά την επιθυμία της.


Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Ξεκινώντας από τη «Μανίνα» και την «Κατερίνα» που ήταν για εμάς (των… κοντά στα πρώτα –ήντα) το «ίντερνετ» της εποχής και η ενημέρωση μας για τα νέα των σταρς τις διάβαζα παθιασμένα . Είχαν καταπληκτικές εικονογραφημένες ιστορίες και κάθε εβδομάδα περίμενα με ανυπομονησία τη συνέχειά τους. «Ο κόσμος της Πάτυ» ήταν το τρίτο περιοδικό που συμπλήρωνε τις  εφηβικές μου ονειροπολήσεις.

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Ήθελα να γίνω αρχαιολόγος και διάβαζα μανιωδώς αρχαία ελληνικά και Λατινικά, ενώ ο Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας. Δεν πέρασα βέβαια στη σχολή της Αρχαιολογίας που εκείνη την εποχή είχε πολύ υψηλές βάσεις και ασχολήθηκα με τη μουσική που τη σπούδαζα από μικρή ηλικία. Φυσικά και η συγγραφή ήταν κι αυτή μέσα στο μυαλό μου αλλά δεν την έβλεπα σαν τόσο σαν επάγγελμα όσο σαν ανάγκη έκφρασης και… πάθος!

4ΦΑΝΗ

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

«Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θρύλου» ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψα και περιέχει δυο από τα αγαπημένα μου θέματα: Τις γάτες και πολύ μα πολύ περιπέτεια με απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Κάτι τέτοια δεν ξεχνιόνται ποτέ! Είχα θυμάμαι, άγχος αν θα έρθει κόσμος και όταν είδα την αίθουσα να γεμίζει ασφυκτικά και τον κόσμο να μη χωράει και να μένει όρθιος, από τη μια χάρηκα και από την άλλη σκεφτόμουν πως θα μπορέσουν να δουν την παρουσίαση. Ήταν όμως όλα τόσο υπέροχα που το θυμάμαι με νοσταλγία καθώς τώρα λόγω της καραντίνας όλες αυτές οι δράσεις που μας φέρνουν κοντά με το κοινό έχουν σταματήσει.

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που περιμένουμε από εσάς;

Έχω αρκετές ιστορίες στα σκαριά, ένα μπέρδεμα ομολογώ, αλλά δεν βιάζομαι. Σειρά έχει η συνέχεια του βιβλίου μου «Πανδώρα, η άφιξη» που το κοινό αγκάλιασε με χαρά την στροφή μου στην επιστημονική φαντασία και έπονται και άλλα.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Υπάρχουν αρκετά βιβλία που με έκαναν να ξενυχτίσω, να νιώσω έντονα συναισθήματα, να κλάψω και να ονειροπολήσω. Δύσκολο να επιλέξω μόνο ένα αλλά αφού μου το ζητάτε θα επιλέξω τη  «Λωξάνδρα» της Μαρίας Ιορδανίδου.

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
Μιας και ήμουν λάτρης της αρχαιολογίας δεν θα μπορούσα να μην είμαι φανατική θαυμάστρια τη τετραλογίας ταινιών του Σπίλμπεργκ με ήρωα φυσικά τον διάσημο αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς. Καταιγιστική δράση, ρομάντζο, αρχαία μνημεία και θανάσιμες παγίδες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

Σινεμά ή θέατρο;

Μου έχουν λείψει τρομερά και τα δυο . Ο κινηματογράφος όμως με κερδίζει παραπάνω. Σινεμά εν αναμονή πολλών ταινιών!

3ΦΑΝΗ

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Παρακολουθούσα αρκετή τηλεόραση. Αυτός, αυτή και τα …μυστήρια! Οι δυο ντετέκτιβ  Ντέιβιντ Αντισον και Μάντι Χέηζ με κρατούσαν συντροφιά ασκώντας γοητεία, κάνοντας γκάφες με χιούμορ και λύνοντας αστυνομικά μυστήρια. Ο ρόλος που ανέδειξε τον Μπρους Γουίλις στο πλευρό της υπέρκομψης Σίμπιλ Σέπαρντ .

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Τα όνειρα  είναι κάτι που μπορούμε να επεξεργαστούμε και ίσως να τα κατευθύνουμε. Γιατί όχι και να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα. Από τις αναμνήσεις θέλω να κρατώ μονό τις ευχάριστες και να διαγράφω τις δυσάρεστες.

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Να έχουν όλα τα παιδιά τροφή, στέγη και κάποιον να τα αγαπάει. Ακόμη και τώρα εξακολουθώ να κάνω την ίδια ευχή!

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Μια ιστοριούλα που αφηγούμαι και στις κόρες μου είναι περισσότερο ανάμνηση θαρρώ. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μαζευόμασταν στο σπίτι της γιαγιάς μου ,σε ένα μικρό χωριό των Σερρών, ώστε να περάσουμε οικογενειακά αυτές τις γιορτινές μέρες. Κι ενώ τα βράδια μας έστελναν για ύπνο, η αδερφή μου, εγώ και τα ξαδέρφια μας, μαζευόμασταν σε ένα δωμάτιο χοροπηδούσαμε στα κρεβάτι και παίζαμε μαξιλαροπόλεμο… μέχρι τελικής πτώσης. Τότε ακούγοντας τα ξεφωνητά και τα γέλια μας ερχόταν η γιαγιά και τάχα μας μάλωνε που ανακατεύαμε τα πάντα και το δωμάτιο θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο! Είναι μια ανάμνηση όμορφη που κρατώ. Ακόμη δεν την έχω βάλει σε κάποια ιστορία μου!

1ΦΑΝΗ
Η Φανή Τερζόγλου γεννήθηκε στη Γερμανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε μουσική. Εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων κάνοντας το  όνειρο της πραγματικότητα.

Θεωρεί πως κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι που κάνουμε, καθώς με την ανάγνωση μπορούμε να φανταστούμε και να ζήσουμε άπειρες ζωές ταξιδεύοντας σε όλα τα μέρη του σύμπαντος. 

Ζει μόνιμα στην Ξάνθη με τον σύζυγο και τις δυο κόρες της. 

Έργα της: 

«Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου Θρύλου»,  «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου», «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο Φύλακας του Ωκεανού», «Η Φρου Λαφάν στην Υπηρεσία του Στέμματος» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

«Ανιέλα, η κόρη του Σωματοφύλακα» από τις Εκδόσεις Βookoo

Ο Κέκε το μικρό πιθηκάκι» από τις Εκδόσεις Σαίτη

Πανδώρα από τις Εκδόσεις Λυκόφως

Τα βιβλία της έχουν ανακηρυχτεί από τα Public, best seller  και κάποια από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Επικοινωνία: e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35