Μάρω Θεοδωράκη: «Οι αναμνήσεις στριφογυρίζουν πολύ συχνά για διάφορους λόγους στο μυαλό…»

Μάρω Θεοδωράκη: «Οι αναμνήσεις στριφογυρίζουν πολύ συχνά για διάφορους λόγους στο μυαλό…»

«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με την μουσικό και συγγραφέα Μάρω Θεοδωράκη

θε2

Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».

Εσείς, είχατε λεύκωμα;

Είχα λεύκωμα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μέχρι και την πέμπτη τάξη. Κι όπως είναι φυσικό είχε γεμίσει με σκέψεις και αφιερώσεις των συμμαθητριών μου. 

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ερώτηση;

Η πιο κλασσική. «Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός ή τραγουδιστής».

 

Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;

Το δωμάτιό μου ήταν ένα καταφύγιο γεμάτο κούκλες και βιβλία.

 

Ποια περιοδικά διαβάζατε;

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο διάβαζα τα άρθρα των γονιών μου από τις εφημερίδες που συνεργάζονταν. Καμιά φορά έπεφτε στα χέρια μου η «Μανίνα» και η «Κατερίνα».

 

θε3

 

Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;

Αυτό που κάνω ήδη.  Να γίνω μουσικός. Από μικρή μου άρεσε να μαθαίνω πιάνο στις φίλες μου.

 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

«Η παραμυθάδα με τις νότες» το 1999. Ένα παραμύθι που προσεγγίζει τις νότες με διασκεδαστικό τρόπο.

 

Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;

Η πρώτη παρουσίαση της «Παραμυθάδας» έγινε στην Στοά του Βιβλίου το 2000 με αγαπημένους μου μαθητές από την δραματική σχολή να αναλλαμβάνουν τον ρόλο κάθε νότας. Ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές της συγγραφικής μου δράσης.

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που περιμένουμε από εσάς;

Μέσα στον εγκλεισμό γράφω συνέχεια νέα πράγματα. Το Φθινόπωρο του 2021 πρόκειται να εκδοθεί άλλο ένα μου βιβλίο από την σειρά «Σ’ αγαπώ…» , το «Μαμά , σ’ αγαπώ».

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Στα εφηβικά μου χρόνια ήταν το «Όταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρρή. Το έχω διαβάσει πάνω από 8 φορές σαν παιδί!

 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;

Η ταινία «Outsiders» (Επαναστάτες χωρίς αιτία) του F. Copolla . Αν θυμάμαι καλά ήταν ταινία του 1983. 

 

θε4 

Σινεμά ή θέατρο;

Και σινεμά και θέατρο! Δυο διαφορετικές τέχνες που αγαπώ κι απολαμβάνω εξίσου.

 

Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;

«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» ήταν το αγαπημένο μου.  Είχα ταυτιστεί απόλυτα με την ηρωίδα Λώρα σε σημείο που κάποιες Απόκριες ντύθηκα ίδια η Λώρα! Φυσικά βλέπαμε  και το Λούνα – Πάρκ όπως όλοι τότε!  

 

Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;

Οι αναμνήσεις στριφογυρίζουν πολύ συχνά για διάφορους λόγους στο μυαλό. Η μνήμη πηγαινοέρχεται σε καταστάσεις και εικόνες. Η μνήμη δίνει ιδέες και στην συγγραφή.

 

Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;

Οι ευχές μου αφορούν πάντα την υγεία, την αγάπη και την ευημερία.

 

Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να φτιάξω ένα Ωδείο στον Γαλατά Χανίων. Στο χωριό του πατέρα μου. Εκεί περνούσα όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια μέσα στην χαρά και στην αναμελιά. Την δεκαετία του 70’ δεν υπήρχαν μουσικές σχολές και ωδεία στα χωριά. Είχα αυτό το όνειρο το οποίο τελικά σκιαγραφήθηκε μέσα στο βιβλίο μου «Η Σερνάτα για το Κανταδοχώρι».

 

θε1

Η Μάρω Θεοδωράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα μέσα σε μια δημοσιογραφική και μουσική οικογένεια. Σπούδασε Πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, αποφοιτώντας με Άριστα παμψηφεί, Τραγούδι, Φωνητικά στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο, Μουσικοκινητική Αγωγή και Σεμινάρια Φωνητικής Δραματουργίας.

Από το 1998 διδάσκει υποκριτικό τραγούδι σε δραματικές σχολές και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (Deree). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και έχει επιμεληθεί μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως οι Π. Ζούλιας, Γ. Αρμένης, Θ. Μουμουλίδης, Ν. Χαραλάμπους, Ν. Μπουσδούκος, Α. Γύρα, Ν. Καραγέωργος, Κ. Φανουράκη, Στ. Γούτης κ.ά.

Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε πρώτη φoρά το 2008 με τον R. Crombie, κερδίζοντας και το Α΄ βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία Sappho (3ο Φεστιβάλ Κύπρου). Ακολούθησε η ταινία The Good soldier Sveik (animation, 2009), ενώ το 2017 προβλήθηκε η ταινία της Κλειούς Φανουράκη Ξα μου, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά, στην οποία η Μάρω Θεοδωράκη έχει γράψει την πρωτότυπη μουσική. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση, με κορυφαία τη μουσική της σύνθεση στο ντοκιμαντέρ Το σκοτεινό τρυγόνι, σε σκηνοθεσία Μ. Δελιοτζάκη στην ΕΡΤ1.

Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν απήχηση σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορυφαία τα «Αριστοφανικά Χορικά» και τις «Μουσικές Πράξεις και Δράσεις μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Η Μάρω Θεοδωράκη είναι γνωστή και για τη συγγραφική της δράση, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 50 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι (2016), Χιονομπαλού (2016), Δημιουργικό τραγούδι και μουσικοκινητική (2016), Γιαγιά, σ’ αγαπώ! (2017), Να ζεις δυνατά (2017), Βάρκα στον γιαλό (2018), Εγώ είμαι η φωνή μου (2019) και Το μικρό μου κουβαράκι (2019), Μπαμπά, σ’ αγαπώ! (2020).

(Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35