«Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα της Κάλλης», συντροφιά με… Όλγα Παπαμιχάλη
Η αθωότητα της ψυχής μας, είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.
Ένα ταξίδι που ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που κάναμε όνειρα, πλάθαμε ιστορίες για το αύριο και γράφαμε τα πάντα στο «Ημερολόγιό» μας και μοιραζόμαστε τα μυστικά μας στο «Λεύκωμά».
Εσείς, είχατε λεύκωμα;
Όχι, δυστυχώς δεν είχα. Τώρα που μεγάλωσα συχνά ανατρέχω πίσω στα παιδικά μου χρόνια και σκέφτομαι πόσο ωραίο θα ήταν να είχα κρατήσει ένα ημερολόγιο για να διαβάζω και να βλέπω τον τρόπο που σκεφτόμουν τότε σε σχέση με τώρα. Έχω κρατήσει όμως παραμύθια και μικρά διηγήματα που έγραφα τότε και είναι πολλά…
Πως ήταν το παιδικό σας δωμάτιο;
Το παιδικό μου δωμάτιο είχε δυο μπαλκονόπορτες που έβλεπαν έξω στον κήπο με τις ανθισμένες πορτοκαλιές. Το χρώμα του ήταν κίτρινο και γεμάτο από τοιχογραφίες και ζωγραφιές από όλους τους ήρωες των γνωστών παραμυθιών. Η μητέρα μου ζωγράφιζε πολύ και το ταβάνι ήταν γεμάτο στα αυτοκόλλητα αστεράκια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Ήταν απλό, μα πραγματικά παραμυθένιο.
Ποια περιοδικά διαβάζατε;
Σαν παιδί διάβασα πολλά κόμικς και κλασσικά εικονογραφημένα, σαν έφηβη είχα φάει κόλλημα με ό,τι είχε να κάνει με βρικόλακες και εφηβική ρομαντική φαντασία.
Ποιο ήταν το επάγγελμα που θέλατε να κάνετε;
Συγγραφέας και ηθοποιός από πάντα. Δεν άλλαξε ποτέ.
Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
«Η Έμιλι στη Χώρα των Πάγων» ήταν το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο. Το άφησα για καιρό έπειτα στο συρτάρι. Ήμουν πολύ προστατευτική με αυτό το βιβλίο. Δεν ήθελα κανείς να το διαβάσει στην αρχή. Ήταν κάτι σαν προσωπικό ημερολόγιο που μαρτυρούσε κάθε μου φαντασίωση, κάθε επιθυμία, κάθε κρυφή σκέψη. Έγραψα λοιπόν έπειτα και έκανα αυτοέκδοση σε ένα άλλο βιβλίο με θέμα την θεά Αρτέμιδα κι έπειτα βρήκα το θάρρος να προχωρήσω στην έκδοση της Έμιλι. Ως παιδί το πρώτο που έγραψα ήταν ένα διήγημα με θέμα πάλι μυθολογίας και τίτλο «Οι κόρες του Ήλιου και της Σελήνης».
Θυμάστε την πρώτη παρουσίαση βιβλίου σας;
Ασφαλώς. Έτρεμα από τον φόβο και το άγχος για μέρες πριν την παρουσίαση. Ήμουν μόλις 18, ήταν κοντά στα γενέθλιά μου κι επειδή ήξερα πως θα είχα άγχος και θα τα ξεχνούσα όλα όσα ήθελα να πω, είχα κάτσει και είχα γράψει τον λόγο μου… μέχρι και ποιο είναι το όνομα μου. Ευτυχώς όμως η αγάπη του κοινού με έκανε να χαλαρώσω γρήγορα και το άγχος έφυγε λίγα λεπτά αφότου άρχισα να μιλάω.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας; Υπάρχει κάτι που περιμένουμε από εσάς;
Είμαι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του σεναρίου για μεγάλου μήκους ταινία που θα αποτελεί διασκευή του βιβλίου: «Η Έμιλι στην Χώρα των Πάγων». Μετά από αυτό νομίζω πως θα κάτσω επιτέλους να γράψω την συνέχεια του βιβλίου. Έχω σκοπό να γίνει τριλογία.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Έχω πολλά και διαφορετικά. Κυρίως φαντασίας και μυθολογίας. Τελευταία επίσης έχω εθιστεί με τις ιστορίες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Όμως ένα παραμένει αδιαμφισβήτητα το πιο αγαπημένο, το πιο τρελό και το πιο ριζοσπαστικό από όλα: «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ.
Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία στα εφηβικά σας χρόνια;
Είμαι ανάμεσα σε δυο «Η Αλίκη στην Χώρα των θαυμάτων» και το Λυκόφως. Νομίζω τώρα όσο μεγαλώνω έχω αρχίσει αν εκτιμώ λιγάκι περισσότερο την Αλίκη διότι δεν εμπλέκει έρωτες, είναι καθαρά μια ταινία για την αναζήτηση του εαυτού της καθώς την βασανίζει ιδιαίτερα τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία αλλά και η ερώτηση «ποια είμαι», ωστόσο ως έφηβη πέθαινα για το λυκόφως λιγάκι περισσότερο καθώς είναι η μοντέρνα εκδοχή του κλασικού παραμυθιού «η πεντάμορφη και το τέρας»… και ποιο κορίτσι δεν θα ήθελε ένα hot, ρομαντικό «τέρας» με τέλεια μαλλιά και λαμπερό χαμόγελο όλο δικό της;
Σινεμά ή θέατρο;
Ξεκάθαρα σινεμά. Οι σπουδές μου, η ζωή μου, η καρδιά μου η ίδια είναι αφιερωμένη στο σινεμά και μάλιστα προσπαθώ όσο βέβαια είναι δυνατόν αυτό να περνάει και στη γραφή μου. Θέλω ο τρόπος που γράφω να θυμίζει κινηματογράφο έτσι ώστε τα βιβλία μου να διαβάζονται γρήγορα, ευχάριστα και να δίνουν δυνατές κινηματογραφικές εικόνες.
Τηλεόραση παρακολουθούσατε; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σίριαλ;
Δυστυχώς ελληνική τηλεόραση δεν παρακολουθώ τακτικά λόγω σπουδών και προπονήσεων για να μπορώ να έχω συγκεκριμένη άποψη, όμως από τα λίγα που έχω δει τα σίριαλ εποχής που παίζονται τώρα μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε όλα τους.
Αναμνήσεις ή όνειρα; Σε ποιο από τα δύο υπήρχαν περισσότερες αναφορές;
Νομίζω ίσες ποσότητες και στα δυο. Τα όνειρα και οι αναμνήσεις άλλωστε συνάδουν. Για μένα οι αναμνήσεις είναι τα όνειρα του παρελθόντος που είτε κατάφεραν και πραγματοποιήθηκαν είτε όχι, ενώ τα όνειρα που κάνουμε τώρα είναι οι μελλοντικές αναμνήσεις που πρόκειται να δημιουργήσουμε στην πορεία προς την πραγματοποίησή τους.
Ποια ευχή κάνατε, πριν πέσετε για ύπνο;
Να έχουμε υγεία πάνω από όλα, διότι χωρίς αυτό το θείο δώρο τίποτα δεν γίνεται, αν έχουμε υγεία ύστερα μπορούμε να κυνηγήσουμε κάθε όνειρό κι ευχή μας.
Περιγράψτε μας μια όμορφη ιστορία από τα παιδικά σας χρόνια… Την έχετε βάλει σε κάποιο βιβλίο σας;
Η αλήθεια είναι πως πάντα βάζω κομμάτια μου μέσα στους χαρακτήρες και στα βιβλία μου. Έχω πολλές όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Ο ι περισσότερες είναι με την γιαγιά μου που δυστυχώς «έφυγε» πρόσφατα και που μου λείπει πολύ. Συνήθιζε να μου λέει πολλές ιστορίες από την δική της παιδική ηλικία, αλλά και από τις λαϊκές παραδόσεις του χωριού της σε κάθε μας εξόρμηση στην εξοχή. Λάτρευε τα βουνά και τους κάμπους. Ήταν μια δυνατή και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητη και καλλιεργημένη γυναίκα που μου έμαθε πολλά και δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Η Όλγα Παπαμιχάλη αποφοίτησε 2018 από το New York College με bachelor και βαθμό πτυχίου άριστα (BA Hons in Film Studies with first class honours) που πήρε σε συνεργασία με το Αγγλικό πανεπιστήμιο Greenwich, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο University of Bolton σε μεταπτυχιακό επίπεδο ετοιμάζοντας την μεταπτυχιακή της εργασία με θέμα: The Artemis archetype in today’s art of cinema and TV. Έχει γράψει δυο επιστημονικά άρθρα που πρόκειται να εκδοθούν μέσα στο 2023 με τίτλο Amazons; the reality behind their legend που ανήκει στην κατηγορία Feminist Theology, στο επιστημονικό περιοδικό SAGE Publ., αλλά και The Bear Mythology: an enduring archetypical tale of feminine empowerment, adulthood and motherhood σε συνεργασία με τους διακεκριμένους επιστήμονες Dr. Kalachanis, K. και Dr. Dimitrijevic M, που πρόκειται να εκδοθεί στο επιστημονικό περιοδικό Graeco Latina Brunensia Journal.
Έχει ήδη κάνει δυο μικρού μήκους ταινίες που απέσπασαν αρκετές διακρίσεις και βραβεία στο εξωτερικό με κυριότερα το βραβείο Best fiction Award στο ισπανικό φεστιβάλ Fantastic Film Festival (3rd edition), βραβείο Best Fantasy Fiction στο κινηματογραφικό φεστιβάλ best of 2020 VIP fest, βραβείο Best Fantasy στο Super Short Film Festival αλλά και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Toronto International Nollywood Film Festival (2020) για την μικρού μήκους ταινία «Η Έμιλι στη Χώρα των Πάγων», στην οποία εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έπαιξε η ίδια τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μικρού μήκους ταινία της έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στο 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (2019) αποσπώντας πολύ καλές κριτικές, ενώ υπήρξε επίσημη συμμετοχή στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας στα βραβεία Ίρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
«Η Έμιλι στη Χώρα των Πάγων» όμως δεν σταματά το ταξίδι της εκεί, έγινε βιβλίο, που όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ίδια η συγγραφέας αποτελεί ένα φόρο τιμής στον Λιούις Κάρολ και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Το ομότιτλο βιβλίο της ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Για τον aylogyros news & την Καλλιόπη Γραμμένου