Πάνος Σταθακόπουλος: «Η Ελλάδα διαθέτει καταπληκτικούς ηθοποιούς με ψυχή…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Πάνος Σταθακόπουλος: «Η Ελλάδα διαθέτει καταπληκτικούς ηθοποιούς με ψυχή…», συνέντευξη στον Παύλο Ανδριά

Ξεκινώντας πριν πολλά χρόνια το ταξίδι του από ένα χωριό της Αρχαίας Ήλιδας, έφτασε στο σήμερα, με αρκετές στάσεις «ζωής» του, οι οποίες τον βοήθησαν να γίνει συν τοις άλλοις, ένας χαρισματικός καλλιτέχνης.

Αυτός ο χαρισματικός καλλιτέχνης, ο Πάνος Σταθακόπουλος ήρθε στη συντροφιά μας, για να μας μιλήσει για όλα…

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και πριν ακόμη πάω σχολείο, ένοιωθα την ανάγκη να παίζω και να εκφράζομαι μπροστά σε κόσμο. Σε όλο το δημοτικό, περίμενα πως κ πως να μας δώσει ο δάσκαλος ποιήματα και σκετς για την 25 Μαρτίου... Τα χρόνια που σπούδαζα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Τήνου, ανέβαζα παραστάσεις και διοργάνωνα βραδιές, παίζοντας και κάνοντας μιμήσεις… Στο στρατό ετοίμαζα μουσικές βραδιές και παίζαμε διάφορα μονόπρακτα. Τελειώνοντας λοιπόν την στρατιωτική μου θητεία, ήταν μονόδρομος το να πάω σε δραματική σχολή, γιατί ήθελα ν’ ασχοληθώ με την υποκριτική. Είχα καταλάβει ότι το να παίζω και να δίνω χαρά στον εαυτό μου, αλλά και στους άλλους, ήταν το μόνο που ήθελα να υπηρετήσω σε όλη μου τη ζωή.

 

Τι σημαίνει η λέξη «ηθοποιός» για εσάς;

Η λέξη ηθοποιός είναι συνθέτη λέξη, παραγόμενη από το ουσιαστικό ΗΘΟΣ, και το συνηρημένο ρήμα ΠΙΕΩ-ΠΟΙΩ... Ο ηθοποιός για μένα λοιπόν σημαίνει ότι σαν καλλιτέχνης, έχει χρέος να διαπλάθει το ήθος και το χαρακτήρα μέσα από τους ρόλους που υποδύεται, αλλά και μέσα από την στάση και τον τρόπο της ζωής του, ώστε να γίνεται πρότυπο και παράδειγμα... Να διδάσκει το κοινό, να το ανυψώνει και να του προσφέρει πνευματικά...

 

Ποιες είναι εκείνες οι στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σας, που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη σας & ποιοι άνθρωποι στάθηκαν στο πλάϊ σας;

Στην 30χρονη πορεία μου στο χώρο, έχω να θυμάμαι και δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες στιγμές. Περνώντας όμως ο καιρός, πετάω οτιδήποτε δυσάρεστο και τοξικό, και κρατάω τις ευχάριστες στιγμές, και τους ωραίους ανθρώπους που γνώρισα και που στάθηκαν δίπλα μου, και πίστεψαν σε μένα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν είχα τελειώσει την δραματική σχολή και πήγα στην οντισιόν που έκανε το Εθνικό θέατρο αφού με πήραν στην δουλειά, την μεγάλη αγκαλιά και την αγάπη που εισέπραξα από την Διευθύντρια του Εθνικού θέατρου, Ντόρα Τσάτσου… Στην πορεία αξέχαστες θα μου μείνουν οι συνεργασίες και η φιλία με τους Μιχάλη Ρέππα, Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Κώστα Τσιάνο, που μαζί τους έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές και στάθηκαν δίπλα μου, πραγματικοί φίλοι.

 

Πως βιώνει ένας ηθοποιός τη σημερινή κατάσταση;

Η σημερινή κατάσταση, έχει φέρει τα πάνω κάτω σε πολλά επαγγέλματα. Κάποια επαγγέλματα όμως, όπως είναι και του ηθοποιού, το βιώνουμε πιο δύσκολα. Τα θέατρα ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν, και πολλοί ηθοποιοί που ήταν σε περίοδο προβών, δεν πήραν ούτε το μικρό βοήθημα από το κράτος, γιατί δυστυχώς το συμβόλαιό μας για την έναρξη εργασίας, ξεκινάει από την ημέρα της πρεμιέρας. Το διάστημα των προβών δεν πληρωνόμαστε, οπότε δεν φαινόμαστε πουθενά ότι πληρωνόμαστε...

 

Οι «περιορισμοί» του COVID-19, έγιναν αιτία να αλλάξετε τα σχέδιά σας και ποια ήταν αυτά;

Εγώ ήμουν από τους τυχερούς, γιατί βρισκόμουν στο Εθνικό θέατρο, και η σύμβασή μας εκεί, ξεκινάει από την πρώτη μέρα που ξεκινάμε τις πρόβες... Πολλές δουλειές που συζητούσαμε για την καλοκαιρινή σαιζόν ακυρώθηκαν. Μέσα σε αυτές τις δουλειές ήταν και η επιθεώρηση που ετοίμαζε ο Κώστας Τσιάνος για το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, όπου θα έπαιζα και γω.

 

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «πρέσβη» του θεάματος, ποια ταινία ή σίριαλ θα προτείνατε στους ξένους και γιατί;

Θα πρότεινα να δουν ΤΟ ΝΗΣΙ, το σίριαλ που παίχτηκε πριν μερικά χρόνια στο MEGA. Ήταν μεταφορά από ένα υπέροχο βιβλίο. Είχε ωραίο σενάριο, εξαιρετική σκηνοθεσία και φωτογραφία, με εξαιρετικούς ηθοποιούς που έκαναν μοναδικές ερμηνείες. Θα πρότεινα αυτή τη σειρά, για να γνωρίσουν όλοι, όσα διαδραματίστηκαν στην Σπιναλόγκα, να δουν ότι η Ελλάδα διαθέτει καταπληκτικούς ηθοποιούς με ψυχή…

 

Τι σας έκανε να συμμετέχετε στο σίριαλ του ΑΝΤ1, «Η φαμίλια» & ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτό; 

Οι λόγοι που δέχτηκα να συμμετέχω στη σειρά του ΑΝΤ1 «ΦΑΜΙΛΙΑ», είναι αρκετοί. Πρώτον γιατί ήθελα να κάνω τηλεόραση, αλλά κυρίως γιατί ο Βασίλης Θωμόπουλος σαν σκηνοθέτης, είναι εγγύηση για το καλό αποτέλεσμα. Υποδύομαι τον Διαμαντή, ο οποίος είναι δάσκαλος στο επάγγελμα. Έχω αγοράσει με την γυναίκα μου, επίσης δασκάλα, ένα διαμέρισμα απέναντι από το σπίτι του Γιάννη και της Μαίρης και  συχνά τους επισκεπτόμαστε για να δανειστούμε πράγματα και τρόφιμα. Φυσικά ότι δανειζόμαστε δεν τα επιστρέφουμε ποτέ. Είναι ένας τύπος που ενώ στην ουσία δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, το έχει σύστημα και αυτός και η γυναίκα του, να ζουν λίγο σαν ζήτουλες.

 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή τηλεοπτική σειρά;

Μια τηλεοπτική σειρά για να είναι καλή, πρέπει να έχει πάνω απ’ όλα καλό, έξυπνο και πρωτότυπο σενάριο... Να έχει καλή σκηνοθεσία, ωραία εικόνα και να πλαισιώνεται από καλούς ηθοποιούς, που να πείθουν στους ρόλους που υποδύονται.

 

Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Μια από τις αγαπημένες μου ατάκες, είναι της Μπλανς Ντιμπουα στο «Λεωφορείο ο πόθος», «ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ»

 

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να παλέψει για τα όνειρά του.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά) 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35