Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Αλέξανδρου Κακαβά, στον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Αλέξανδρου Κακαβά, στον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά

Παρακολουθώντας τις καλλιτεχνικές δράσεις της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, όπως και τη δημιουργία της Λέσχης Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν στον πολιτισμό και τις τέχνες, με εσάς να προσφέρετε τα μέγιστα σε αυτές τις «πρωτοβουλίες». Μιλήστε μας γι’ αυτές.

Θεωρώ καθήκον τόσο δικό μου όσο και των υπολοίπων μελών της Ε.Σ.Ε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο στον πολιτισμό και τις τέχνες όχι μόνο δια του καλλιτεχνικού έργου μας αλλά παρέχοντας την ευκαιρία στους αγνώστους ή  «αδικημένους» δημιουργούς, ιδίως ιδιοτήτων που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης οικονομικής ενίσχυσης από τους δημόσιους η περιφερειακούς φορείς για τη διεξαγωγή πολιτιστικών δράσεων στον τόπο τους, να μπορέσουν υλοποιώντας κάποιες ιδέες τους να αποδείξουν ότι δεν στερούνται ευαισθησιών και ανησυχιών και ενδεχομένως να προσφέρουν προτάσεις ώστε να επιλυθεί η πολιτιστική ανομβρία που δεν επιτρέπει στην χώρα μας την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού της πλούτου ανά την υφήλιο.

Τούτο θα γίνει με τόνωση της πεποίθησης όποιων πιστεύουν ότι καίτοι διαθέτουν καλλιτεχνικό η δημιουργικό χάρισμα δεν καταφέρνουν να διακριθούν επειδή αφ’ ενός δεν έχει χαραχθεί από τους αρμοδίους συγκεκριμένη πολιτιστική πολιτική, οπότε επωφελούνται πρωτίστως οι διαθέτοντες κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα, αφ’ ετέρου δεν παρέχονται σε όλους οι απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις. Οπότε προσπαθώ να παρουσιάσω μια ενδιαφέρουσα και επωφελή πολιτιστική πρόταση με τη βοήθεια της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. μήπως κατ’ αυτόν τον τρόπο δοθεί η ευκαιρία σε αξιόλογους αλλά άγνωστους δημιουργούς με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις να πάψουν να παραμένουν στην αφάνεια και να ευρεθούν στο προσκήνιο.

Οι συχνοί διαγωνισμοί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος αποτελούν μια διέξοδο έκφρασης και δημιουργίας για όσους μετέχουν σε αυτές, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να καταθέσει το έργο του. Σας δικαιώνει αυτή η επιτυχία, ως διοργανώτρια «αρχή»;

Η επί σειρά ετών συμμετοχή πολλών δημιουργών στους διαγωνισμούς της Ε.Σ.Ε. αποδεικνύει την ωφελιμότητα των συγγραφικών διαγωνισμών και πιστοποιεί τη σημασία τους. Τούτο αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι αρκετοί εξ εκείνων, καίτοι βραβευθέντες, επανέρχονται είτε με άλλο έργο, είτε με άλλο είδος γραφής. Είμαστε ικανοποιημένοι, όχι όμως δικαιωμένοι, καθώς θεωρούμε άδικο να μην επιβραβεύονται οι νικητές των διαγωνισμών από τους κρατικούς φορείς που έχουν υποχρέωση να προάγουν το «εξέχον». Θα έπρεπε λοιπόν να δίδεται η ευκαιρία στους διακριθέντες στους διαγωνισμούς δημιουργούς τους να δουν τα έργα τους να υλοποιούνται. Άλλωστε οι περισσότεροι κριτές των βραβευμένων έργων είναι εξαίρετοι, διακεκριμένοι, επαγγελματίες και δημιουργοί οπότε το κριτήριο τους θα έπρεπε να γίνεται σεβαστό.

Αλήθεια, ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίζει;

Το κυριότερο στοιχείο όλων των διαγωνισμών της Ε.Σ.Ε. πλην των μονολόγων επί σκηνής όπου η φυσική παρουσία καταργεί την ανωνυμία, είναι ότι όλοι μετέχουν ανωνύμως οπότε είναι αδύνατον να υπάρξουν παρεμβάσεις υπέρ κάποιου εκ των διαγωνιζομένων. Επίσης όσα έργα προκρίνονται κατά την πρώτη φάση, από τις επιτροπές, κρίνονται από άλλες επιτροπές όσον αφορά την τελική κρίση. Ας σημειωθεί δε ότι ουδέν μέλος επιτροπής γνωρίζει τα μέλη της επιτροπής του, οπότε δεν είναι εφικτός ο αλληλοεπηρεασμός.

Και επανέρχομαι στη Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, για να ρωτήσω, τι προσδοκάτε μέσα από τη δημιουργία αυτού του νέου «δίαυλου» επικοινωνίας και ποιος είναι ο σκοπός της;

Η Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. συνεστήθη προκειμένου να καταβληθεί μια σοβαρή προσπάθεια όπως το έργο πολλών ικανών και χαρισματικών δημιουργών που διαμένουν στην Επικράτεια, αλλά δεν διαθέτουν τις κατάλληλες γνωριμίες, να καταστεί γνωστό δια της υλοποίησής του. Τούτο πιστεύουμε ότι θα καταστεί ευκολότερο εάν και εφ’ όσον εμείς περιορίσουμε κάπως τον εγωισμό μας και επιτρέψουμε στους κατά τη γνώμη μου, αδικημένους ερασιτέχνες της επικράτειας, να υλοποιήσουν το έργο τους. Επίσης προκειμένου να βοηθήσουμε, είτε μετέχοντας συνεργαζόμενοι, είτε παρέχοντας ευκαιρίες και προωθώντας με κάθε δυνατόν μέσον, να προβληθεί το δημιουργικό έργο των κατοίκων της Επικράτειας και κατά προτίμηση τα έργα εκείνα που δεν αφορούν μόνον τον τόπο τους αλλά όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τι έχετε προγραμματίσει γι’ αυτή τη χρονιά; Υπάρχει κάποια νέα δράση;

Επανεξελέγημεν προ μιας μόλις εβδομάδος. Τα εκλεγέντα μέλη όρισαν από τους βετεράνους ως πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. εμένα, τον Κώστα Παπαπέτρο αντιπρόεδρο και τον Κώστα Καπώνη, ταμία. Από τα νεοκλεγέντα μέλη Τζένη Κοσμίδου και Γιάννη Βολιώτη,  η Τζένη Κοσμίδου ανέλαβε γενική γραμματέας. Χάρις στο φάσμα της τριετούς θητείας μας έχουμε άπλετο χρόνο προκειμένου να συλλάβουμε και να υλοποιήσουμε κάποια νέα, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, πολιτιστική δράση και εκδήλωση που θα αφορά το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και γιατί όχι και τον απόδημο Ελληνισμό. Αυτή άλλωστε υπήρξε ανέκαθεν η πρόθεσή μου την οποία ενστερνίζονταν όλα τα μέλη της Ε.Σ.Ε. που μετέσχον στο Δ.Σ. κατά τα πρόσφατα δέκα έτη, αλλά και αρκετά άλλα μέλη χάρις στα οποία η Ένωση παραμένει πολιτιστικά ενεργή και δραστήρια.

Μεθοδεύουμε ήδη τη συχνότερη προβολή, με την βοήθεια του δημοσιογράφου Βασίλη Ταλαμάγκα, θερμού υποστηρικτή του πολιτιστικού έργου της Ε.Σ.Ε., των δράσεων και εκδηλώσεων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στο κανάλι Rise και με την αμέριστη συμπαράσταση του μέλους της Ε.Σ.Ε. και «ψυχής» του θεάτρου Παραμυθίας Αλμπέρτας Τσοπανάκη προετοιμάζουμε την Εβδομάδα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού έργου που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου στο εν λόγω θέατρο. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τα δυο πρώτα βραβεία του θεατρικού διαγωνισμού της Ε.Σ.Ε. και του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης του 2022 και συγκεκριμένα το Αντί Στεφάνου της εκ Βεροίας Πηνελόπης Φιρτινίδου και το Μυρτιά ένα υπέροχο μονόλογο της Σουάιλας Τζαγνούν-Κωτάκη που θα ερμηνεύσει η Μαρία Δρακοπούλου σε σκηνοθεσία αμφοτέρων. Το Αντί Στεφάνου θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος, Νίκος Σκουλάς και θα μετάσχουν η βραβευμένη Άννυ Λούλου, ο Γεράσιμος Ελ Σερίφ, ο Γιάννης Παπαχαραλάμπους, η Ειρήνη Μακαρώνα και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Θα μετάσχει επίσης το έργο Φράνσις σε θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία της Αλμπέρτας Τσοπανάκη και με την ίδια στον ομώνυμο ρόλο. Μετέχουν επίσης η Άννυ Λούλου, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Χρήστος Βεργής και ο Θησέας Χριστοφόρου.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις, ίσως τέσσερις, από τους διακριθέντες μονολόγους του 1ου πανελληνίου διαγωνισμού της Ε.Σ.Ε.,  τον μονόλογο του Θανάση Σκρουμπέλου «Θεόφιλος» σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη με τον Θοδωρή Προκοπίου στον ομώνυμο ρόλο, το «Ο Τσέχωφ κι εγώ» του Θεοδόση Πελεγρίνη σε σκηνοθεσία Αλμπέρτας Τσοπανάκη, και άλλα έργα.

Υπό την αιγίδα μας η επιτροπή της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. Ηλιούπολης έχει προκηρύξει διαγωνισμό διασκευής διηγημάτων του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη σε σενάριο μικρού μήκους όπου μετέχουν τα γυμνάσια και λύκεια της Ηλιούπολης

Συνεχίζονται οι μελοποιήσεις των βραβευμένων στίχων υπό την καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Αλτή και συνθέτες τον ίδιο, τον Φώτη Αποστολάρα, την Πέννυ Μπινιάρη, την Φλωρεντία Ρήγα, τον Σπύρο Πανταζή, τον Γιώργο Τζιβελέκη και πιθανώς και την Ευδοξία Υψηλάντη

Η συνεργασία με το New York College όσον αφορά τα σεμινάρια συγγραφής σεναρίου παραμένει αρραγής ενώ προετοιμάζουμε έναν καινούργιο διαγωνισμό που πιστεύουμε ότι θα εκπλήξει ευχάριστα όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35