Ελένη Γκαρμάτη-Πάρλαλη: «Μια κυρία μας αφηγείται τα όσα βίωσε στην πόλη που αγάπησε»

Ελένη Γκαρμάτη-Πάρλαλη: «Μια κυρία μας αφηγείται τα όσα βίωσε στην πόλη που αγάπησε»

Γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου Αττικής, η Ελένη Γκαρμάτη-Πάρλαλη, που οι γονείς της ήρθαν στην πόλη μας το 1930, μας ανοίγει την καρδιά της και μας αποκαλύπτει «εικόνες» του χθες σε αυτή την πρώτη μας κουβέντα…

«Οι γονείς μου αναγκάστηκαν να πουλήσουν το σπίτι τους στο Παγκράτι λόγω προβλημάτων υγείας και ήρθαν στο Ηράκλειο.

Αγάπησα το Ηράκλειο και συνεχίζω να το λατρεύω αν και η καταγωγή μου είναι από Αλάτσατα και Κωνσταντινούπολη.

Οι Ηρακλειώτες, από την πρώτη ημέρα που ήρθαμε, μας αγκάλιασαν σε μια πόλη που τα σύνορά της επαναπροσδιορίστηκαν με τον ερχομό των προσφύγων.

Μεγάλωσα σε μια περίοδο, που η τοπική κοινωνία καλλιεργούσε την περιοχή όπου σήμερα υπάρχει το Ολυμπιακό στάδιο, «ο λάκκος του Μακρυκώστα» όπως τον έλεγαν, μιας και το νερό κατέβαινε από την Κηφισιά και ήταν μια από τις πιο εύφορες τοποθεσίες.

Τα πρώτα χρόνια στο Ηράκλειο ήταν πολύ δύσκολα αλλά σήμερα που μιλάμε είμαι χορτασμένη από αγάπη. Με αγάπησαν οι Ηρακλειώτες.

Ένας στρατοδίκης εν αποστρατεία ήταν αυτός που με προέτρεψε να ασχοληθώ με τη συγγραφή, να γράψω στο χαρτί όλα εκείνα που γνώριζα και έζησα. Να γράψω για τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη διαδρομή που έκαναν οι πατριώτες μας μέχρι να φτάσουν εδώ. Οι καλόγριες του Αγίου Στεφάνου φρόντιζαν αυτόν τον άνθρωπο και εκείνος, ως «δάσκαλός» μου για έξι χρόνια, με ορμήνευε πώς να συντάξω τη γραφή μου, πώς να βγάλω προς τα έξω όσα η ψυχή μου πρόσταζε. Θυμάμαι συνέχεια μου έλεγε: «Ελενίτσα, γράψε».

Την ιστορία του Ηρακλείου την έχω γράψει όλη στο βιβλίο μου «το Αγριολούλουδο». Εκεί ο αναγνώστης θα μάθει ότι στην πόλη μας έζησε ο Άγιος Ηράκλειος, στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Εδώ, πάνω από τη σημερινή οδό Πλαπούτα, παλιά υπήρχαν τα αμπελοχώραφα του Πλάτωνα και κάπου εδώ, που σήμερα είναι η οδός Ιωαννίνων, υπήρχε ένα ρέμα. Σε κάποιο σημείο είχε σχηματιστεί μια λιμνούλα, την οποία ο ίδιος ο Πλάτωνας εκμεταλλευόταν και ίσως τα κτήματά του να έφταναν και μέχρι κάτω από την οδό Πλαπούτα.

Θυμάμαι το νερό να κατεβαίνει από την πλαγιά του κτήματος Αντωνίου Φιξ, ο οποίος έδωσε πολλά στην πόλη του Ηρακλείου. Διέσχιζε κάθετα την Αμαρουσίου στην περιοχή που είναι σήμερα η «Ελληνική Παιδεία».

Από τη γειτονιά μου στο Παλιό Ηράκλειο ως την Πλατεία του Αγίου Λουκά θυμάμαι όλα όσα έζησα. Το παιχνίδι που έκανα μαζί με τα άλλα παιδιά, το κουτσό, το κρυφτό και τόσα άλλα!

Την εποχή του Όθωνα και κατόπιν εντολής του ο Άγιος Γεώργιος σώθηκε καθώς τα νερά που κατέβαιναν από την πλαγιά όπου είχε χτιστεί κόντευαν να τον εξαφανίσουν. Στήριξαν τα θεμέλια και τοποθέτησαν μεγάλους σωλήνες για την απορροή του νερού. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε γύρω στο 1800 και, για να είμαστε σωστοί με την ιστορία των γεγονότων, πολλά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τον Άγιο Λουκά, που φτιάχτηκε πολύ αργότερα μιας και ο Άϊ Γιώργης υπήρχε από την τουρκοκρατία. Ο Όθωνας αγαπούσε τον χριστιανισμό και αυτό το ξέρουν καλά όσοι τον γνώριζαν και έζησαν μαζί του. Πρόσφερε πολλά στο Ηράκλειο.

Να σας πω επίσης πως, πίσω από τον Άϊ Γιώργη υπήρχε νεκροταφείο, σήμερα το σημείο έχει οικοδομηθεί. Όλη αυτή την περιοχή την είχαν καθολικοί. Καθολικό είναι και όλο το νεκροταφείο. Καθολικός έδωσε την άδεια να φτιαχτεί το ορθόδοξο. Έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε…».

Αυτά μας είπε η συγγραφέας στην πρώτη μας συνέντευξη καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Θα ήθελα όμως να σας παρουσιάσω και τα βιβλία της κας Ελένης, τα οποία θα μπορέσετε να τα κάνετε δικά σας, αρκεί να καλέσετε στο 6971679000

 

κα ελένη βιβλια

 

Παύλος Ανδριάς για τον aylogyros news



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35