Γιώργος Σ. Κόκκινος: «…βάλτε παραπάνω ποίηση στη ζωή σας»

Γιώργος Σ. Κόκκινος: «…βάλτε παραπάνω ποίηση στη ζωή σας»

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του soundtrack «Καλύτερα Θνητοί», ζητήσαμε από τον Συγγραφέα - Στιχουργό Γιώργο Σ. Κόκκινο να μας μιλήσει γι’ αυτό και για τα όσα μέχρι σήμερα έχει «δημιουργήσει»… 

 

 

Ένας φιλόδοξος δημιουργός εντυπωσιάζει με τις δράσεις του, κερδίζοντας όλο και πιο πολύ τον κόσμο των τεχνών. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με την συγγραφή και τη μαγεία των στίχων;

Εμφανίστηκα στα γράμματα το 2006 με τη συμμετοχή μου σε θεματικές εκδόσεις ανθολογίας και δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, με ποιήματα και κείμενα. Έκτοτε έγραφα ασταμάτητα. Η μαγεία του να είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος με ενσυναίσθηση, πλούσιος από αγάπη, γεμάτος με συναισθηματισμούς και από όρεξη για μάθηση, έχοντας παράλληλα κριτική σκέψη είναι όλα αυτά τα στοιχεία που σε παρακινούν να αποτυπώσεις την πλάση, με τον τρόπο που παρατηρείς εσύ τον κόσμο ή αλλιώς να συνθέσεις ως δημιουργός τον κόσμο που θα ήθελες να μένεις. Επειδή όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, η γραφή είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποτυπωθεί η γνώμη μας για το πώς θα θέλαμε να βλέπαμε τις ζωές μας σε σχέση με τις ζωές των άλλων πλασμάτων που μας περιβάλλουν. Η τέχνη πολλές φορές λειτουργεί και ως μέσο διαμαρτυρίας. Μην ξεχνάτε όμως ότι πρόκειται για τέχνη και ως κάτι έντεχνο απαιτεί μεράκι, μελέτη, εξοικείωση, έμπνευση, τεχνική και φυσικά ταλέντο. Μη λησμονείτε επίσης ότι μελετώντας ξεκινήσαμε τα πρώτα μας βήματα,  προκειμένου να βελτιωθεί η γραφή μας στο χρόνο.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο πάνω στο οποίο δομείτε κάθε σας δημιούργημα;

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο επαγγελματίας αυτό που θα εμφανίσει στον κόσμο είναι άριστα δουλεμένο, άρτιο, χωρίς ελλείψεις και πάντα θα υπάρχει πίσω από αυτό η αιτία δημιουργίας του. Εμείς οι συγγραφείς ξεκινάμε πάντα από ένα πρόχειρο πλάνο σημειώσεων στο χαρτί. Η γραφή στο χαρτί είναι ο μόνος τρόπος για να αποτυπωθεί το βίωμά μας ως προσχέδιο πριν γίνει η λογοτεχνική του επεξεργασία. Μετά το περνάμε στον υπολογιστή για τις απαραίτητες διορθώσεις. Εκεί παρεμβάλλεται όλη μας η τέχνη. Οι σημειώσεις στο χαρτί είναι η έμπνευση, όμως με την περαιτέρω επεξεργασία στον υπολογιστή παρεμβάλλεται όλη μας η εμπειρία και η τεχνική. Το ζήτημα της τεχνικής είναι κάτι που κανείς δε θα βρει  γραμμένο να υπάρχει σε κάποιον οδηγό, αλλά θα το διδαχτεί από έναν έμπειρο τεχνίτη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητα τα μαθήματα συγγραφής σε εκείνους που επιθυμούν να γράφουν καλύτερα, γιατί μόνο δίπλα σε κάποιον πιο έμπειρο μπορείς να εξοικειωθείς με τα ζητήματα τεχνικής. Τα μυστικά δηλαδή της δουλειάς μας. 

 

 

Διαβάσαμε πως το «Απάνθισμα 2006 – 2021» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα, το γράψατε για τους νεότερους αναγνώστες ως μια παρακαταθήκη ιδεών. Θα μας εξηγήσετε το γιατί; Τι θα αποκομίσει κάποιος μελετώντας το;

Τον Γενάρη του 2022 κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση σε μορφή έντυπης συλλογής για τα 15 χρόνια παρουσίας μου στον χώρο, το «Απάνθισμα 2006 – 2021». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή από τα πιο γνωστά αφηγηματικά ποιήματα που έχω γράψει μέσα στα χρόνια, η οποία βρίθει αναφορών για τις συνεργασίες μου στο παράρτημα του βιβλίου, ενώ σε κάθε ποίημα υπάρχει μια υποσημείωση να θυμίζει σε μένα ή τους αναγνώστες, τις αφορμές που μας παρακινούν στη δημιουργία.  Πάντοτε, όταν ξεκινάμε να γράψουμε κάτι υπάρχει μια αφορμή γι’ αυτό. Ακόμα και για μια απλή σημείωση υπάρχει από πίσω ένας λόγος που μας παρακινεί. Το motto που έχω καθιερώσει ως συγγραφέας είναι «βάλτε παραπάνω ποίηση στη ζωή σας» γιατί την έχουμε ανάγκη, αλλά και για να παρακινήσω τους νεότερους, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, να αφουγκραστούν τον αγγελικό ήχο και το συναίσθημα της ποιητικής δημιουργίας.

«Πρότερον Θνητοί» και «Μπλε». Θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνία. Πως «συνυπάρχουν» όλα στην συγγραφική σας έκφραση;

Έχω ασχοληθεί περισσότερο με τον ποιητικό λόγο και λιγότερο με πεζά κείμενα, κι έτσι υποστηρίζω πάντοτε ότι η ποιητική έχει  πρακτική εφαρμογή σε όλες τις μορφές της τέχνης. Αυτό επιχείρησα να εφαρμόσω και μέσα από το δικό μου έργο. Την αφομοίωση δηλαδή ποιητικών κειμένων στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ακόμα και μέσα στα ποιητικά γραπτά μου θα βρείτε στοιχεία υποκριτικής. Η λογοτεχνία στηρίζεται πάνω στην έκφραση εικόνων και συναισθημάτων κι όσο πιο έντονα πλάθονται αυτά τα στοιχεία και εμφανίζονται μέσα στο κείμενο τόσο πιο έντονη είναι η ποιητική φωνή του συγγραφέα. Παράδειγμα αυτού του ταιριάσματος αποτελεί το  «Πρότερον Θνητοί» που περιέχει ποιητικό κείμενο με τη μορφή διαλόγων. Θα λέγαμε ότι κάνει όλες τις μορφές τέχνης να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και να συνεργάζονται.

Πολυγραφότατος, με έντονη παρουσία σε διαγωνισμούς, αλλά και σε «συλλογές». Θεωρείτε τη συλλογικότητα ως πιο «δοτική» πηγή έκφρασης;

Είμαι ένας καλλιτέχνης που επανειλημμένα μέσα από τις συνεντεύξεις μου ή το σύνολο της δουλειάς μου έχω αποδείξει ότι επιθυμώ τη συνεργασία με τους συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα της τέχνης. Θεωρώ ότι το έχω αφήσει να φανεί και μέσω των βιβλίων μου. Δεν αρνήθηκα ποτέ τη συνεργασία με συναδέλφους, όποτε κι αν μου ζητήθηκε, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Θα έλεγα ότι το επιδίωξα κι όλας.

Κάποια από τα έργα μου συμμετείχαν σε διαγωνισμούς. Έστειλα για παράδειγμα το «Πρότερον Θνητοί» στο διαγωνιστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος θεατρικών έργων «Eurodram 2020 European network for drama in translation» ως θεατρικό έργο γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα και συμμετείχε στην επιλογή ανάμεσα σε 350 Ελληνικά θεατρικά έργα.

«Καλύτερα Θνητοί» λοιπόν. Πως φτάσαμε στην κυκλοφορία του νέου σας soundtrack και πως προέκυψε η δημιουργία του;

Μετά από πέντε χρόνια κυκλοφορίας της ψηφιακής έκδοσης του «Πρότερον Θνητοί» στις σελίδες διάθεσης ελεύθερων ψηφιακών βιβλίων, το ανακάλυψε ο Meshaya και επειδή το βρήκε ενδιαφέρον, θέλησε να το μετατρέψει σε μουσική παράσταση ώστε να έχουμε ένα ηχητικό ρεζουμέ των βασικών στοιχείων αυτού του βιβλίου υπό τη μορφή έτοιμης θεατρικής παράστασης. Μου ζήτησε την άδεια για την μετατροπή του σε soundtrack, και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μπορείτε να το απολαύσετε πλέον στο youtube.

Στο «Καλύτερα Θνητοί» τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Meshaya, ενώ την αφήγηση τμημάτων του βιβλίου η Μαρία Σκρέκου. Την φωτογράφιση και το artwork o Φώτης Βασιλείου. Το «Καλύτερα Θνητοί» από μουσικής άποψης είναι μια κατηγορία από μόνο του ως προς το είδος της μουσικής. Δηλαδή συνδυάζει το ραπ στοιχείο με την ατμοσφαιρική ambient, όπως και το rock σε ορισμένα σημεία. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίζουμε τα δύο αμιγώς θεατρικά του σημεία, δηλαδή την Εισαγωγή και τον Επίλογο όπου παίζει ο Meshaya. Έχουμε στείλει ήδη δύο από τα τραγούδια, «Το γκρίζο είναι χρώμα» & «Στη γιορτή της ομορφιάς» και παίζουν σε playlist, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του διαδικτύου, το Action Radio (actionradio.eu) και το Simple Radio (simpleradio.gr).

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό;

Μέσα από το «Πρότερον Θνητοί» αντλούνται από τους αναγνώστες του αμέτρητα μηνύματα που πηγάζουν από τους διαλόγους. Αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί και στο soundtrack «Καλύτερα Θνητοί». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Πρότερον Θνητοί» σαν βιβλίο, πέρα από το γεγονός ότι μεταγράφτηκε σε κώδικα Braille για τους τυφλούς από την πρώτη στιγμή της επίσημης διάθεσής του το 2019, είναι και ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που βασίζεται σε μια σύγχρονη ερωτική ιστορία. Τα μηνύματα λοιπόν που απορρέουν από αυτό το παραμύθι θα μπορέσει να τα ανακαλύψει όποιος αναγνώστης ή όποιος ακροατής ταυτιστεί με τις ευαισθησίες και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών του, που μέσα από τις δυσκολίες της ζωής βρίσκουν τη δύναμη να μη χάνουν την πίστη, την αφοσίωση και την αγάπη τους.

 

 

Τι είναι αυτό που «προηγείται» στις επόμενες δράσεις σας;

Ο στόχος είναι να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να γράφουν καλύτερα κι από μένα, γι’ αυτό γίνονται κάποιες ενέργειες για την διεξαγωγή μαθημάτων δημιουργικής γραφής. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη κάποιες διεργασίες για την παρουσίαση του «Καλύτερα Θνητοί» στο κοινό, με τη μορφή παράστασης. Από καλλιτεχνικής πλευράς είμαι πάντα εδώ ενεργός για οποιαδήποτε νέα συνεργασία με συναδέλφους από όλους τους χώρους των τεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το soundtrack «Καλύτερα Θνητοί», πατήστε ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Σ. Κόκκινο, πατήστε ΕΔΩ

Για τον aylogyros news και τον Παύλο Ανδριά



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35