Η Δήμητρα Ιωάννου μιλάει στον Παύλο Ανδριά για το νέο της βιβλίο «Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο»

Η Δήμητρα Ιωάννου μιλάει στον Παύλο Ανδριά για το νέο της βιβλίο «Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο»

Εμείς διαβάζουμε, γράφουμε την κριτική μας, αλλά και ρωτάμε την «δημιουργό», για να μας αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές του έργου της…

 

προθήκη για μεγαλουςΑΝΤΙΝΟΟΣ 15.1.24

 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα, γεμάτο αλήθειες για τη ζωή του σήμερα, είναι το νέο συγγραφικό «δημιούργημα» της Δήμητρας Ιωάννου, που όμοιό μου… δύσκολα θα συναντήσει κάποιος στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, δίχως αυτό να είναι υπερβολή.

Ο απλός καθημερινός λόγος, η έξυπνη στοχευμένη αφήγηση καταστάσεων, σχέσεων και «προσωπικών στιγμών» των ηρώων, οι ανατροπές, η παρουσίαση θεμάτων και προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν την σκέψη μας και μέσα από την πλοκή του βιβλίου, επιτρέπουν στην αγωνία μας να αναζητά επίμονα, δίχως διακοπή, το τέλος.

Ένα τέλος, που δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο από αυτό που μας «δίνει» η συγγραφέας, καθώς τα πάντα είναι σωστά δομημένα γύρω από την φιλοσοφία και τον στόχο του βιβλίου, όπου ανάμεσα τους συναντάμε την δικαιοσύνη και την ενσυναίσθηση.

Αξίζει βέβαια να πούμε πως ο γρήγορος ρυθμός της ροής του κειμένου, οι έξυπνες ατάκες και οι «γήινοι» χαρακτήρες… επιτρέπουν στον αναγνώστη να δημιουργήσει μια σχέση «αλήθειας» με τον ήρωα που επιλέγει, τροφοδοτώντας τον με αρκετές ψυχικές εντάσεις και συναισθηματικές εναλλαγές.

Διαβάστε το και ξεμπερδέψτε και εσείς με τους δικούς σας «Αντίνοους»!!!

 

IOANNOU DIMITRA copy 1

 

Αλλά ας ακούσουμε την ίδια τι έχει να μας πει, γι’ αυτό το συγγραφικό της δημιούργημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός…

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις, πάνω στις οποίες «χτίσατε» την ιστορία αυτού του βιβλίου;

Σε αυτό το βιβλίο ήταν σημαντικό για μένα να μιλήσω για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αναγνώριση και για αυτό άλλωστε τοποθετήθηκε στη σύγχρονη εποχή και σε μια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα. Οι βασικές πρωταγωνίστριες, τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, λες και ξεπήδησαν μόνες τους στο κεφάλι μου. Η Μαίρη είναι μια απόλυτα συνηθισμένη κοπέλα που κουβαλά τους προσωπικούς της δαίμονες αλλά και πολλές από τις ανασφάλειες που κουβαλά η σύγχρονη γυναίκα. Δεν είναι όμορφη, δεν έχει καταφέρει να σπουδάσει, βρίσκεται σε μία βαλτωμένη σχέση και ζει μόνο μέσα από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, και τα περιοδικά, ρουφώντας με μανία τα νέα των σελέμπριτις. Ο αντίποδάς της είναι η Νάντια, μια κοσμοπολίτισσα καλλονή, από εκείνες τις γυναίκες που εμφανίζονται στο σινεμά και στα εξώφυλλα των περιοδικών. Θα πίστευε κανείς πως η ζωή της δυναμικής Νάντιας είναι στρωμένη με ροδοπέταλα κι όμως εκείνη έχει υποφέρει σε πολύ νεαρή ηλικία, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες και τις παγίδες της ομορφιάς. Τέλος έχουμε τη Φανή που είναι σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες που έχω πλάσει ποτέ σε ιστορία μου. Η Φανή βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, είναι πολύ ευγενική και γλυκομίλητη, ενώ ταράζεται με τις δυνατές φωνές και τα αγγίγματα. Συχνά δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις αλληγορίες και τα αστεία των άλλων με αποτέλεσμα να γίνεται θύμα bullying, παρόλα αυτά η ευφυέστατη Φανή έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να τους βάζει όλους στη θέση τους. Την πεντάδα συμπληρώνουν ο εκκεντρικός αστρολόγος Κένταυρος που έχει το δικό του δύσκολο παρελθόν και η μποέμ ζωγράφος Ρωξάνη, η οποία είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Αυτοί οι πέντε άνθρωποι, άγνωστοι μέχρι χθες, αποδέχονται ο ένας τον άλλον, δημιουργούν μια ομάδα, αλληλοϋποστηρίζονται, νοιάζονται και τελικά αγαπιούνται, βρίσκοντας στην πορεία της ζωής τους μια οικογένεια που δεν είχαν την τύχη να έχουν ποτέ στο σπιτικό που μεγάλωσαν.  

Το «Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο», έχει αλληγορικό χαρακτήρα ως έκφραση ή είναι η ουσία και το ζητούμενο μιας «περίεργης» ιστορίας;

Οι τρεις γυναίκες που αναλύσαμε πιο πάνω, ο Κένταυρος και η Ρωξάνη έχουν υποφέρει από τον Αντίνοο στο παρελθόν και ο στόχος τους είναι να τον σταματήσουν για να μην κάνει και σε άλλους το κακό που έκανε σε εκείνους. Οπότε η επιθυμία τους είναι ουσιαστική και ξεκάθαρη. Παρόλα αυτά το να θέτουμε όρια στους Αντίνοους αυτού του κόσμου, σε εκείνους δηλαδή που φέρουν τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου χαρακτήρα, να κρατούμε την τοξικότητά τους μακριά μας και να θέτουμε απαράβατα όρια για την προστασία μας και την προστασία των άλλων, δίνει σαφέστατα στον τίτλο ένα πιο συμβολικό χαρακτήρα. 

Ποιος είναι τελικά ο Αντίνοος Ιωσηφίδης;

Ο Αντίνοος Ιωσηφίδης αγγίζει τα όρια του ψυχοπαθητικού νάρκισσου. Όλοι πιστεύουν ότι είναι ένας επιτυχημένος, γοητευτικός και δυναμικός δημοσιογράφος, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι είναι ύπουλος, διπρόσωπος και τελικά ίσως και πολύ επικίνδυνος. Είναι ένας λύκος με προβιά αρνιού, μια άκρως τοξική προσωπικότητα που θεωρεί ότι οι υπόλοιποι τριγύρω δεν είναι άνθρωποι με συναισθήματα αλλά απλά πιόνια στην σκακιέρα της ζωής του, τα οποία μπορεί να κινήσει όπως τον βολεύει για να πετύχει τους σκοπούς του. Θέλει πολλή προσοχή η συναναστροφή με έναν τέτοιο άνθρωπο που διαβρώνει ότι αγγίξει και όποιον βρεθεί κοντά του ή –ακόμα χειρότερα- δίπλα του.

Υπάρχουν άραγε  δυνατές φιλίες και αξίζει να δίνουμε «δεύτερες ευκαιρίες» στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν;

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς ακριβώς καθορίζει πλέον ο καθένας από εμάς την έννοια της φιλίας στη σημερινή εποχή και τα social media έχουν επηρεάσει το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την τόσο σημαντική σχέση στη ζωή μας. Φιλία δεν είναι οι followers μας, πόσο μάλλον στην περίπτωση που δε συμμετέχουν καθόλου στην καθημερινότητά μας και απόδειξη φιλίας δεν είναι τα like και τα σχόλια που θα αποσπάσουν οι αναρτήσεις μας. Προσωπικά πιστεύω ότι η φιλία αποδεικνύει τον εαυτό της σε βάθος χρόνου, περνώντας από πολλές στενωπούς, δυσκολίες και δοκιμασίες. Χρειάζεται συχνή διαπροσωπική επαφή και επένδυση χρόνου και ενέργειας. Χτίζεται λιθαράκι λιθαράκι και σμιλεύεται αργά και προσεκτικά. Φίλος είναι αυτός που χαίρεται με τις χαρές σου και σου στέκεται στις λύπες σου. Το φίλο σου τον προστατεύεις από τις κακοτοπιές, τον στηρίζεις και τον υποστηρίζεις. Νοιάζεσαι ουσιαστικά και εκείνος βάζει πλάτη για σένα. Και ναι, φυσικά, για αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες. Για τους υπόλοιπους γνωστούς, τα πάντα εξαρτώνται από το χαρακτήρα αλλά και τις πράξεις τους. Ζυγίζεις την αξία της σχέσης και αποφασίζεις για την πορεία της.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αναγνώστες, για να διαβάσουν αυτό σας το πόνημα;

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα ακολουθήσει μαζί με τις τρεις κοπέλες το νήμα μιας δολοφονίας που ταράζει το πανελλήνιο και θα προσπαθήσει να βρει τους ενόχους. Θα διερευνήσει τι σχέση έχει ο Αντίνοος με όλα αυτά. Θα γελάσει με τις σπαρταριστές περιπέτειες των μελών της συντροφιάς και θα δεθεί μαζί τους σε ένα πολύ ανθρώπινο επίπεδο. Θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ίντριγκες που συμβαίνουν σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, την υποκρισία, τα πισώπλατα χτυπήματα στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τους έρωτες που ανθίζουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην πιο λάθος ίσως στιγμή. Θα προβληματιστεί με μια πλειάδα κοινωνικών θεμάτων όπως η διαφορετικότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, το bullying, η αποδοχή και η κακοποίηση. Τέλος, θα δει πόσο μεγάλο στήριγμα είναι η γυναικεία φιλία αλλά και γενικότερα η φιλία και η αλληλεγγύη στα πλαίσια μιας ομάδας που νοιάζεται.

Παύλος Ανδριάς, για τον aylogyrosnews



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35