Συναυλία αγάπης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ - «Η Μελωδία της ευτυχίας»

Συναυλία αγάπης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ - «Η Μελωδία της ευτυχίας»

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20:30 - Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών

Διοργάνωση: Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων αλληλεγγύης, διοργανώνει μια ξεχωριστή συναυλία αγάπης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ και κύριο θέμα το θρυλικό μιούζικαλ «Η Μελωδία της ευτυχίας», την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20:30, στο Αμφιθέατρο «Ι. Καποδίστριας», του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2, ΤΚ 106 75, Αθήνα).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός της συναυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, είναι η ηθική και οικονομική στήριξη του φορέα «Strong me», ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικό, κοινωνικό έργο, υποστηρίζοντας με τις δράσεις του θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που δίνουν μια τιτάνια και καθημερινή «μάχη» επιβίωσης.

Τα πολυαγαπημένα τραγούδια του μιούζικαλ ερμηνεύουν στην ελληνική γλώσσα η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου και η σοπράνο crossover Μάνια Βλαχογιάννη.

Την Ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Την ιστορία του έργου αφηγείται η ζωγράφος Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος.

Η «Μελωδία της ευτυχίας», σε μουσική του Ρίτσαρντ Ρότζερς και λιμπρέτο του Όσκαρ Χάμερσταϊν, έκανε πρεμιέρα το 1959 και από τότε έχει ανέβει στα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα του πλανήτη. Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστή το 1965 με την ομότιτλη ταινία, η οποία απέσπασε 5 Όσκαρ και έμελλε να αποδειχθεί ως μία από τις πλέον εμπορικές παραγωγές όλων των εποχών, με πρωταγωνιστές την Τζούλη Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ.

Η υπόθεση βασίζεται στην αυτοβιογραφική ιστορία της Μαρίας Φον Τραπ, μια ιστορία που μας ταξιδεύει στην Αυστρία του Μεσοπολέμου, για να μας αφηγηθεί τις περιπέτειες της πολυτάλαντης Μαρίας και της οικογένειάς της, ενώ ταυτόχρονα μας μεταφέρει διαχρονικά μηνύματα αισιοδοξίας, πίστης, αξιοπρέπειας και αγάπης για τη μουσική και τον άνθρωπο.

Το Strong me είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτή την τόσο ταραγμένη εποχή που διανύουμε με την έξαρση της βίας και τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται σε διαδικασία να διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως την ασφάλειά τους μέσα στο σπίτι τους, την προστασία τους, τα ίσα εργασιακά δικαιώματα και ένα μακρύ κατάλογο διεκδικήσεων, το Strong me έχει τρεις βασικές δράσεις με κοινό στόχο την ένωση και τη συνεγασία σε κάθε γωνιά της χώρας. Πραγματοποιεί ημερίδες ενημέρωσης, αφύπνισης, αλλά και εκπαίδευσης ενηλίκων. Σε περιοχές που δεν έχουν κοινωνικές υπηρεσίες εκπαιδεύει συλλόγους γυναικών με ψυχολόγους, ώστε να μπορούν να δώσουν σωστές κατευθύνσεις και να γνωρίζουν πού πρέπει να παραπέμψουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Διοργανώνει μεγάλες πανελλαδικές καμπάνιες και έχει θεσμοθετήσει το μοναδικό φεστιβάλ για την έμφυλη βία που έχει καθολική συμμετοχή φορέων κρατικών και ΜΚΟ. Το Strong me γεννήθηκε από την δύναμη εκείνης της μίας γυναίκας που αποφάσισε να κάνει κάτι για όλες τις άλλες «εκείνες» και μαζί να κάνουμε τον φόβο μας, δύναμη! https://strong-me.com

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες:

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη ΄Ακη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου). Γνωστή ως “Ελαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ”, αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξαιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέτα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Αξιόλογοι συνθέτες, ενορχηστρωτές και μαέστροι όπως οι Τ. Αθηναίος, Α. Γεωργιάδης, Τ. Μωράκης, Μ. Σογιούλ, Ζ .Ιακωβίδης, Μ. Πλέσσας, Κ. Καπνίσης, Κ. Κλάββας, Α. Χατζηαποστόλου, Τ. Καραλίβανος και καταξιωμένες φωνές όπως η Σ. Βέμπο, η Μαίρη Λω, η Γιοβάννα, η Ζ. Κουρούκλη, ο Τ. Μαρούδας, ο Σ. Παναγόπουλος, ο Ν. Γούναρης, ο Τ. Μακούλης συνεργάσθηκαν με την Ορχήστρα. Το 1974, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτησε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά την φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.” Ως αποτέλεσμα, το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέττα, συμφωνική Jazz, ελληνικό και ξένο rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαικά ορατόρια κα. Από τον Ιούλιο του 2020 Αρχιμουσικός της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής έχει αναλάβει ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η Μίνα Πολυχρόνου υψίφωνος, είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών με άριστα και τιμητική διάκριση, FLCM (Fellow του London College of Music) και ανώτερων θεωρητικών. Με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο και στη Βιέννη. Πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ρόλους όπως: La Serva Padrona, Alcina, Le Nozze di Figaro, Entfürungausdem Serail, Don Giovanni, Zauberflöte, Lafindagiardiniera, La vie Parisienne, Il Barbiere di Siviglia, La Boheme, Gianni Schicchi, AriadneaufNaxos, Traviata, Carmen, Werther, The cunning little vixen, Stravinsky κ.λ.π. Άλλες συμμετοχές σε όπερες σύγχρονων συνθετών: Τα ξωτικά νερά του Μ. Καλομοίρη, Οι Δραπέτες της σκακιέρας του Γ. Κουρουπού, Μανουέλ Σαλίνας του Π. Κούκου, Καρυωτάκης του Μ. Θεοδωράκη, Η μάσκα του κόκκινου του Δ. Μαραγκόπουλου, οι Δαιμονισμένοι του Χ. Βρόντου, Μαραθών-Σαλαμίς του Π. Καρέρ κ.ά. Στις εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνονται πολλά ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, γκαλά όπερας-οπερέτας, ορατόρια, κ.λ.π. Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας, την συμφωνική της Σόφιας, Mozarteum, I Solisti Veneti, Composers Ensemble, στο Μ.M.A και Μ.Μ.Θ., Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα Θεσσαλονίκης, Semperoper στη Δρέσδη, Royal Festival Hall στο Λονδίνο, ConservatorioVerdi στο Μιλάνο, Μεγάλη Αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, Μuseo Revoltella στην Τεργέστη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αρχαίο Στάδιο Δελφών και Επιδαύρου, Ηρώδειο. Έχει διδάξει μονωδία επί σειρά ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο.

Η Μάνια Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος Πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών σε ηλικία 17 ετών με Άριστα Παμφηφεί, Α' Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) και της Ακαδημίας του Ρίχαρντ Στράους στο Μόναχο, σπούδασε παράλληλα Μονωδία και Musical Theater Performance. Φοίτησε στη Ανώτατη Μουσική Σχολή Δρέσδης και τη Δραματική Σχολή του H. D. Trayer ενώ ολοκλήρωσε 4 εξάμηνα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Συμμετείχε σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε Γερμανία, Αυστρία, και Ελβετία ενώ σε νεαρή ηλικία της δόθηκε η θέση της Υποδιευθύντριας στην Κρατική Μουσική Σχολή Γκάρχινγκ στο Μόναχο, όπου δίδαξε σε σπουδαστές και τελειόφοιτους, διεύθυνε μαθητικά μουσικά ensemble, οργάνωσε μουσικούς διαγωνισμούς και σκηνοθέτησε νεανικά μιούζικαλ. Σήμερα ζει στην Αθήνα, εμφανίζεται σε συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις ενώ διεθνώς κυκλοφορούν 25 δισκογραφικές δουλειές της ως crossover σοπράνο (FM Records, Heaven κ.ά) σε ποικίλα είδη μουσικής, αρκετές από τις οποίες κατέκτησαν ελληνικά και ευρωπαϊκά Charts. Με το μουσικό της σχήμα ERA MUSICALE παρουσιάζει θεματικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με βασικό ρεπερτόριο το Μιούζικαλ, τον Κινηματογράφο και τα τραγούδια της Παλιάς Αθήνας ενώ αναλαμβάνει τη φωνητική – μουσική διδασκαλία μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Το λογοτεχνικό έργο της Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ (Εκδόσεις ΝΟΗΣΗ) ενέπνευσε ως λιμπρέτο τον συνθέτη Νίκο Λεκάκο ώστε να συνθέσει μουσική για ολόκληρο το βιβλίο, δίνοντας του τη μορφή μιας νέας σύγχρονης Όπερας, η οποία παρουσιάστηκε στον ΙΑΝΟ, τα δημοτικά θέατρα Καλλιθέας και Π. Φαλήρου, το Βεάκειο, το Θέατρο Pierce – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος κ.ά. Η δεύτερη εκδοχή του έργου ως παιδική Όπερα έκανε την πρεμιέρα του στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα» και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα της Αθήνας. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος. Από το 2019 εκτελεί καθήκοντα Ειδικής Συμβούλου Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού ενώ το 2021 της ανατέθηκε παράλληλα η θέση της Αντιπροέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ο Γιώργος Αραβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πιάνο (Πτυχίο - Δίπλωμα Σολίστ), Ανώτερα Θεωρητικά (Ωδική-Αρμονία-Αντίστιξη-Φούγκα) στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με "Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση". Αμέσως μετά συνέχισε με σπουδές Διεύθυνσης Ορχήστρας στην EcoleNormaleSuperieure de Musique de Paris στη Γαλλία, στη τάξη του Καθηγητή - Μαέστρου Dominique Ruits , απ' όπου αποφοίτησε με την «Πρώτη Διάκριση». Κατόπιν έγινε δεκτός και μαθήτευσε στα Master Classes Διεύθυνσης Ορχήστρας των Richard Schumacher στην Ελβετία, Yuri Simonov στην Ουγγαρία και Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Peter Erdei στην Ουγγαρία. Έλαβε επίσης μέρος με επιτυχία στον 16ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Lugano της Ελβετίας. Ολοκλήρωσε τον σεμιναριακό κύκλο των μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων "Carl Orff" στην Αυστρία (Universitat Mozart eum Salzburg OrffInstitut) και "Zoltan Kodaly" στην Ουγγαρία (Kodaly Pedagogigal Institut of Music). Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Παρίσι διευθύνοντας και ηχογραφώντας παράλληλα έργα νέων Γάλλων συνθετών, σε πρώτη εκτέλεση, με μουσική μπαλέτου και κινηματογράφου. Στο εξωτερικό έχει διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα Βόρειας Ουγγαρίας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και την Ιταλική Ορχήστρα "Giovanni Partenopea". Στην Ελλάδα διηύθυνε για πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για το Γ' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συνεργαστεί σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο. Από το 1995 συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και έχει διδάξει στο εργαστήριο Όπερας της ΕΛΣ, του οποίου διηύθυνε παραστάσεις. Από το 1994 διετέλεσε μόνιμος Αρχιμουσικός της Όπερας Δωματίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ίδρυσε την "Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών". Το 2005 ίδρυσε την Ορχήστρα "Sinfonietta Αθηνών", με την οποία έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα. Ασχολείται με την Σύνθεση και έχει διατελέσει μέλος εξεταστικής επιτροπής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και άλλων Πανελληνίων μουσικών διαγωνισμών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Ορχήστρας Ωδείων", με την οποία συνεργάστηκε για 4 χρόνια (1992-1996). Από το 2003 μέχρι το 2018 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου. Από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικοεκπαιδευτικού Ιδρύματος "Future Academy of Arts" της Κύπρου. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

INFO:

Ημερομηνία - ώρα: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 ώρα 20:30 (Τελευταία προσέλευση: 20:15)

Χώρος: Αμφιθέατρο Ι. Καποδίστριας Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Ριζάρη 2, ΤΚ 106 75, Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη*

*Κουτί οικονομικής ενίσχυσης θα βρίσκεται στον χώρο της συναυλίας για τη στήριξη του φορέα Strong me, για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες των αρμόδιων φορέων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον COVID-19

Πληροφορίες:

Γραμματεία Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

Τηλέφωνο: 210 9514523 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35