Θεματική έκδοση για τους: Ι. Καμπανέλλη, Τ. Λειβαδίτη, Γ. Μπιθικώτση από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή τους
Η επιρροή του Μίκη Θεοδωράκη στην τέχνη και κατ’ επέκταση στη ζωή μας
Γεννήθηκαν στον απόηχο της Μικρασιατικής καταστροφής, ανδρώθηκαν στη δίνη του πολέμου και της κατοχής, βίωσαν τις παθογένειες του μετεμφυλιακού κράτους, καταξιώθηκαν τη «μακρά», «φρενήρη» ως προς την πολιτιστική δημιουργία, δεκαετία του ’60.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011), ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988) και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005). Και οι τρεις, κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα τους, συνεργάστηκαν άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο με τον Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021) κληροδοτώντας μας μοναδικά έργα που θα μνημονεύουμε «εις τους αιώνας, των αιώνων».
Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», ένας καταξιωμένος πολιτιστικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο Αττικής από το 2014, θέλησε να τιμήσει και τους τέσσερις δημιουργούς, ακριβώς γιατί «Κράτησαν… τη ζωή μας» όπως επισημαίνεται στον τίτλο του βιβλίου- ημερολογίου που κυκλοφόρησε και πωλείται στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ.
Στις 320 σελίδες του βιβλίου – ημερολόγιου «Κράτησαν… τη ζωή μας» περιλαμβάνονται:
με αφορμή το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλη» που γιορτάζεται το 2022, κείμενα για το θεατρικό, κινηματογραφικό, συγγραφικό-ποιητικό έργο του με τους ενδεικτικούς τίτλους, «Η τέχνη του μια κραυγή ακόμα και μέσα στη σιωπή», «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης από το μπαλκόνι του χρόνου, γνωστές και άγνωστες κινηματογραφικές ιστορίες» και « Ανάμεσα στο φωναχτό τραγούδι και τη σιωπηλή ποίηση». Η κόρη του Κατερίνα, γράφει ένα μεστό κείμενο απολογισμού και ταυτόχρονα προσωπικό με τον τίτλο «Ο μπαμπάς μου Ιάκωβος Καμπανέλλης».
Τα κείμενα για τη ζωή και τον ποιητικό – στιχουργικό λόγο του Τάσου Λειβαδίτη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ακολουθούν τα βήματά του στο Μεταξουργείο, στην Αντίσταση, στα ξερονήσια. «Οδηγός» η ποίησή του γιατί όπως τονίζεται στο αφιέρωμα ήταν «βιωματικός και ονειροπόλος ποιητής που ονειρεύτηκε και αγωνίστηκε για έναν άλλο κόσμο, πιο δίκαιο». Τα κείμενα συμπληρώνονται με απάνθισμα ποιημάτων, εργογραφία, δισκογραφία.
Η πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι αποτυπώνεται μέσα από δύο κείμενα. Στο πρώτο, γίνεται αναφορά στην «… Έμφυτη αισθητική σωφροσύνη» που τον ανέδειξε και στη συνεργασία του, ή πιο σωστά στην ταύτισή του, με τον Μίκη Θεοδωράκη έως την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας. Στο δεύτερο κείμενο με τίτλο «Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Σαν ξύλινο καμπαναριό» και υπότιτλο « Με ένα εύρος ρεπερτορίου που ζήλεψαν πολλοί» αναφέρονται οι σπουδαίες συνθέσεις του αλλά και οι συνεργασίες του με άλλους , πλην του Μίκη, συνθέτες.
Η προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην τέχνη και κατ’ επέκταση στη ζωή μας αποτυπώνεται λίγο ως πολύ σε όλα τα κείμενα του αφιερώματος «Κράτησαν… τη ζωή μας». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται: α) «Στους πέντε κύκλους μιας συναρπαστικής ζωής και δημιουργίας» β) «Ο Μίκης Θεοδωράκης στις γειτονιές του Ηρακλείου» γ) «Μακρόνησος» και δ) «Θαύματα σύζευξης λόγου και μέλους».
Στην έκδοση, ως είθισται, φιλοξενείται ένα πλούσιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες, φωτογραφίες, τεκμήρια. Ξεχωρίζουν ντοκουμέντα που φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Θεοδωράκη (αδημοσίευτο αρχείο) και του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την «Ελευθερία» το 1965.
Για τη θεματική έκδοση του 2022 «Κράτησαν… τη ζωή μας» του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού» συνεργάστηκαν οι: Ελένη Γλαρέντζου, Φώντας Ζαβιτσάνος, Δήμητρα Κουντή, Αλέξης Παπαδόπουλος, Ροδόλφος Σταματίου, Ανθή Χαρώνη. Ευχαριστούμε θερμά τους: Κατερίνα Καμπανέλλη, Γωγώ Κοροβέση – Κολυτά, Αναστάση Μαδαμόπουλο, Γιώργο Μαρκόπουλο, Μανώλη Τασούλα, Όλγα Φτούλη για την ουσιαστική συμβολή τους.
Από τον «Άλλο Τόπο» έχουν κυκλοφορήσει από το 2016 άλλες έξι θεματικές εκδόσεις - ημερολόγια που ήταν αφιερωμένα στην ιστορία του Ηρακλείου Αττικής: το 2016 αποτυπώθηκε μέσα από οικογενειακά άλμπουμ η ιστορία της πόλης στη διάρκεια ενός αιώνα (1880-1890), το 2017 αναδείχθηκε ο «Εν Ηρακλείω υποσταθμός της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών - Πειραιώς» και κατατέθηκε το αίτημα για την κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το 2018 ξετυλίχθηκε η ιστορία του αθλητισμού στο Ηράκλειο Αττικής, το 2019 παρουσιάστηκαν οι «Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» στο Ηράκλειο Αττικής και όχι μόνο.
Το 2020, σαν ένα πνευματικό μνημόσυνο για τους εργάτες που έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε ταραγμένες εποχές, κυκλοφόρησε το «Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη, Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας - Ν. Ηρακλείου (1940-1960)» και το 2021 το «Όλα είναι δρόμος, Περιδιαβαίνοντας το Ηράκλειο Αττικής».
Πληροφορίες, παραγγελίες στο https://allostopos.blogspot.com
Επίσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">αΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
και fb: Άλλος-Τόπος-Επικοινωνίας και-Πολιτισμού-the-official-page.
Και στα βιβλιοπωλεία:
- Βιβλιοχαρτική Ν. Ιωνίας «Φτούλη», Μεσολογγίου 6, Ν. Ιωνία (210 2711267, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
- ΒΙΒΛΙΑΓΟΡΑ Καλογρέζας, Βυζαντίου 73, Ν. Ιωνία (210 2775706)
- «Υδρόγειος», Πλαπούτα 56, Ηράκλειο Αττικής (210 2847382)
- «Χαλαζίας», Πεύκων 140, Ηράκλειο Αττικής (210 2811801)